Platt tak – tillsynes

Alla säger –INTE PLATT TAK! Så det får man väl lita på. Men kanske kan man skapa en illusion av ett platt tak och da den enda öppningen mot skogen. Är det möjligt att göra ett så långt tak? Man behöver ju inga snöskydd, och slipper snöras på långsidorna.
/P

Kataloghus?

Vi har bestämt oss för att kolla igenom alla kataloghuskataloger en gång till för att verkligen se att det inte finns något hus där vi kan tänka oss. Man kan ju modifiera huset rätt mycket om man vill. Vi har inte hittat något hittills, men vi kollar för säkerhets skull en sista gång. Jag tror vi har 50 stycken kataloger att läsa igenom.
/P

Snygga blandare

Moras blandarserier Rexx och Inxx är verkligen snygga, de känns verkligen som något att satsa på!
/P


Trä och raka vinklar

Lärkträ är verkligen fint när det åldrats och blivit grått, och man behöver inte ens behandla träet. Det kostar en del men det gör ju alla färghinkar som man måste köpa var femte år också om man väljer Falu rödfärg tex. Här kommer lite trä och raka vinklar att gotta sig i!
/P


Badkar

När vi nu lika är inne på badrum, detta badkar verkar vara det finaste på marknaden. Noro Sand är gjord av gjutmarmor (låter ju fint, ingen aning vad det är?) och lite högre men kortare än vanliga badkar. Kanske till och med en långbent herrre som jag kan komma under ytan i denna.
Prislappen: 16 995 kr.
/P


Golvbrunn

Nu kommer vi till de riktigt stora frågorna – golvbrunnen i duschen. Jag gillar de som ligger längs med väggen. Golvet lutar jämt och snyggt och man slipper stå på avloppet. Unidrain 80 cm bred kostar ca 4500 kr, lite väl saftigt. Vi får väl se hur långt Emma kan låta mig gå :-)
/P


Dusch

Vad praktiskt det verkar med tre fasta väggar i duschen. Tänk att slippa det snuskiga duschdraperiet som suger fast runt kroppen. Dessa är dessutom grymt fina!
/PVår skiss

Vi testade att skissa på en planlösning för att se vilken fördelning av rum vi gillade bäst. Skalan stämmer inte och vissa saker fungerar inte alls, men vi gillar verkligen placeringen av rummen i förhållande till varandra. Naturligtvis kan ju vår arkitekt rita något helt annat, så tro inte att det är såhär det ska se ut!
/P

Våra rum

Vi har suttit och försökt sammanfatta vad vi önskar för rumsfördelning och vilka funktioner vi vill ha med. Det här ska vara lite hjälp till vår personliga arkitekt (jaja, låter lite coolt att kalla sin syster det) när hon ska börja skissa på huset. Vi har också scannat bilder ur inredningstidningar och tagit bilder från bloggar för att visa vad vi gillar.

Hall (7 kvm)
Rymlig hall med plats för kläder, skor och massa annat. Plats för tex barnvagn. Inte fönster ut som gör att påhälsande kan se in. Plats för spegel. Klädkammare i direkt anslutning.

Liten wc (1,5 kvm)
Liten wc med plats för toalett och handfat. Kanske ett mindre skåp. Extratoalett/gästtoalett.

Stort badrum (8,5 kvm)
Toalett och handfat. Badkar och dusch (duschen får gärna ha tre fasta väggar). Rymligt och plats för skåp och spegel. Plats för handdukar, badlakan, handdukstork.

Tvättstuga (8 kvm)
Avspolningsbart golv och golvbrunn. Stor tvättho och arbetsytor. Tvättmaskin, tumlare, torkskåp, nedfällbar vägghängd strykbräda. En dörr ut, med plats för skoställ och eventuellt plats för att hänga blöta kläder. Hyllor, skåp och förvaring. Plats för flera tvättkorgar. Tvättstugan bör ej ligga vid vardagsrummet eller sovrummen. Plats för golvvärmekopplingar och ev. värmepump.

Barnrum x 2 (2 x 9 kvm)
Mindre rum med plats för säng, garderob och skrivbord. Fönster.

Master bedroom (16 kvm)
Stor klädkammare med mycket förvaring. Stort fönster, gärna ut mot havet, och gärna som går att öppna för att gå ut (om det angränsar mot altanen). Utrymme för byrå /stol eller dyl.

Kök & matplats (25 kvm)
Hel kyl och frys, diskmaskin, stor ho och stora arbetsytor. Kanske en köksö? Plats för rejält bord. Rymligt öppet och fräscht. Stora fönster mot havet, gärna öppningsbart. Öppet mot vardags­rum, men gärna möjlighet att avskärma? Kanske utdragbar dörr eller dyl?

Vardagsrum (25 kvm)
Öppet mot kök. Ligger mot havet. Plats för att umgås, spela och prata. naturlig plats för vägg-tv. Fullhöjdsfönster mot havet som går att öppna mot altan. Lamellgardiner avskärmar solen? Kamin/föbrerett för framtida kamin.

Datautrymme (2 kvm)
Utrymme för kontor måste finnas någonstans, inte i sovrum eller vardagsrum. Kanske i korridor eller dyl? Får inte vara ”mitt i gröten” så det ser rörigt ut. Plats för pärmar, skrivare, papper m.m.

Tv-rum/allrum (6 kvm)
Här kan man se tv om vardagsrummet är upptaget, barn kan spela spel eller se tv. En tanke finns om att endast ha två Fatboys som möbler framför en tv.

Klädkammare – hall (4 kvm)

För ytterkläder, mössor, stövlar, skor och väskor.

Klädkammare – stora sovrummet (5 kvm)
Rymlig med plats för kläder m.m. Gärna naturlig delat för Emmas/Pers kläder, tex var sin sida av klk.

Summa av ovanstående boytor: 126 kvm

Allmänna önskemål
Skjutdörrar, bra förvaring (Per önskar hel vägg med dold förvaring), mkt fönster/glasskjutdörrar mot utsikt, lite mot vägen. Vindsförråd om möjligt. Plats för värmepumpar och annat behövligt men osexigt. Kanske gästrum på övervåning? Gästrum och förråd i friggebod.

Utsikt i prioritetsordning
Vardagsrum, kök/matplats, master bedroom, badrum, allrum, wc, barnrum, övriga rum.

Dold förvaring

Jag gillar verkligen när man gör en hel vägg till dold förvaring. Skåp från golv till tak, gärna platsbyggt så det knappt syns. Innanför luckorna kan man ha kaos av papper, tidningar, sällskapsspel och kontorsprylar. Med stängda luckor ser det dock alltid städat ut..
/P


Snyggt handfat

Boffi ligger bakom detta snygga tvättställ som finns vägghängt eller med denna osymmetriska pelare. Läckert! Prislappen vill jag ej se.
/P


No man is an island

Ö eller inte ö, det är frågan. Gillar skarpt köksöar som en fortsättning av köket, men ändå en avgränsning på samma gång. Men då är frågan; Vad har vi på en eventuell köksö? Varför/varför inte spis? Eller ho? Eller bara en arbetsyta? Vad är era tankar och referenser?
/E

Redo för avverkning

Nu har vi införskaffat lite saker för att påbörja skogsröjning på tomten. Nu får vi bara hålla oss skinnet till tillträdet som är 16 november.
/P


Betonggolv

Robust, slitet, snyggt!
/P


Spara tallar?

Såg denna bild och tänkta att man kanske borde spara några tallar på tomten så kanske gården harmoniserar lite bättre med omgivningen. Kalhygget nedanför kommer ju ha lite utspridda tallar. Bara inte solen försvinner bakom.
/P


Värmesystem

Gud, vad ska man välja för värmesystem egentligen? Finns så många olika vägar att gå. Vi var väl inne på bergvärme och el först, men sen läste jag att man i nybyggda hus inte har den förbrukning av energi som motsvarar den dyra startkostnaden som bergvärme innebär. Bergvärme kostar cirka 120 000 kr för borrning, pump och installation. Och då räknar man att pumpen måste bytas för 50 000 kr efter typ 15 år. Låter ju som man kommer gå på plus någon gång när man är 80 år gammal, och då tillkommer ju ränta på allt extra man lånat till att köpa anläggningen. Sen är det väl en bit till berget när man ska bygga på en rullstensås antar jag.

Alternativt kan man ju lägga jordvärme, dvs slangar under hela gräsmattan. Det kostar runt 90 000 kr tror jag, men är ganska smart att lägga när man ändå ska riva upp hela tomten för att anlägga gräsmatta.

Solpaneler kan man ju också installera, kanske som komplement för att värma duschvatten. Dock dumt att alla nya diskmaskiner och tvättmaskiner värmer kallvatten(!). Idiotiskt om man har solpaneler t ex, att man inte kan utnyttja den värmen. Kanske smart dock om vi i framtiden kommer ha en badtunna nedfälld i altanen.

Vi kan inte elda pellets för vi har inte plats med pelletsförråd, eller panna för den delen. På sin höjd har vi en kamin i vardagsrummet. Sen var det luftvärmepumpar som återstår. Jag gillar självdrag eller mekanisk frånluft bäst, för då slipper man surrande fläktar och drag i huset. Men det är väl förmodligen smart att utnyttja värmen i utluften till att värma inluften.

Hjälp oss! Vad ska ett nybyggt hus på 150 kvm ha för värmesystem? Är inne på jordvärme/el eller luftvärmepump/el. Eventuellt kompletterat med solpaneler. Vi ska i alla fall ha vattenburen golvvärme i betongplattan.
/P

En friggebodsidé

Allt tyder på att vi förutom vårt hus på max 150 kvm ockå får bygga en friggebod på max 15 kvm. Jag undrar om man kan dela av den i två delar, en del blir förråd och den andra övernattningsrum för gäster. Ryms en 120-140 cm dubbelsäng på 8 kvm? Borde gå. Då kan man ha ett stort fönster mot utsikten så känns rummet större. Kanske en häftig skogsfototapet på de andra väggarna så man nästan känner sig som man är utomhus. Jag känner mig inspirerad att inreda en friggebod.

Fråga 2 är ju om 7 kvm räcker till ett förråd, vi kanske måste rymma cyklarna i förrådet eftersom vi inte får ha garage. Eller rättare sagt måste vi nog välja bort garage eftersom det ingår i de 150 kvadratmeter vi får bebygga. Hur som helst, kan man använda hela som förråd under byggtiden, och dela av det och göra i ordning senare..
/P


Hårda fakta om tomten

Tomtarea 1 584 m².
Kommunalt vintervatten genom vattenförening, gemensamt avlopp.
Planbestämmelser: Detaljplan (2006-10-23).
Båtplats, vägförening.
Ligger på en liten nyanlagd väg med totalt 13 tomter.
Vår tomt ligger längst in på gatan, i högt läge och med en granne till vänster. Till höger är det skog (med en jättefin stig) och på andra sidan gatan är det en ännu obebyggd tomt. Hoppas på bra grannar!
Undrar ni något mer? Säg till!


Nedanför tomten ligger en liten ö. Till den kommer man genom att gå över en lång brygga.
Hur mysigt är inte det? Lite till höger på ön, utanför bilden, är det hällor.
/E

Lite husinspiration

Jag har hittat massor av spännande huslösningar på nätet. Här är några schyssta hus.
/P
Här ligger tomten


Höstbilder

Jag och Per var ute häromdagen för att försöka överväga köpet en sista gång innan vi skrev på papperna. Jag fotade lite, och det är just nu i början av sin höstskrud, lite mindre sol än sist, men ändå vackert. Ser fram emot att få komma igång med trädkapandet så man ser vattnet!


Här är tomten, och vi ser knuten hos grannen.


Någonstans där bakom ska tomten finnas. Jag står på strandpromenaden med ryggen mot vattnet när jag tar bilden.
/E

Bilder från tomten

Här är tomten sett från vägen. Rakt ner skymtar vattnet bakom alla träd (som snart ska kapas).
Tomten sett från vägen. Bakom träden skymtar vattnet, träden kommer kapas snart.

Här är båtplatsen som finns i kvarteret.
Båtplatsen för kvarteret.


Till vänster nedanför tomten.

Tomten är vår

Sådär, då var kontraktet påskrivet för vår tomt i Obbola. Den ligger ganska högt med utsikt mot havet, på första parkett. Med ett hygge med några klena tallar mellan tomten och vattnet. Det är den sista tomten efter gatan vilket gör att vi helt slipper passerande trafik, och vi har endast grannar åt det ena hållet. På andra sidan är det bara skog. Solen kommer ligga rakt emot huset på eftermiddagen, och vi hoppas att den inte är alltför skymd sena sommarkvällar.

Kommunalt vatten, avlopp och fiberoptik finns redan draget till tomten vilket vägde stort i valet av denna tomt. Vi ville nog helst ha ett speciellt, häftigt läge med öppet hav utanför. Men när vi nu kollat runt på en hel del tomter längs med kusten har vi insett att vintervatten och rejält avlopp knappt existerar. Eftersom Emma bajsar väldigt mycket så har vi prioriterat avloppslösningen. Nä, det var nog mest för att slippa brunt vatten från egen brunn och allmänt dyra lösningar som gjorde att denna tomts färdigdragna VA-ledningar lockande.

Det var lite om tomten, snart kommer nog bilder också!

/P


RSS 2.0