Amsterdam

På fredag åker vi till Amsterdam. Det blir dels en resa att ta igen, då vår resa till Dominikanska republiken i jul inte riktigt blev som vi hade tänkt. Och, så tänkte vi passa på att kika lite på deras spännande arkitektur som vi hört så mycket om. Är det någon av er som varit där? Har ni några bra tips på vad vi inte får missa?Exempel på härlig arkitektur. Bilden kommer från architecturesdesign.com

Imorgon lovar Yr 21 grader varmt där nere, synd att vi inte åker föränn fredag och att det ser ut att bli regn hela helgen. Nåväl, vi åker ju inte på en solsemester. Uppehåll hade dock varit trevligt. Håll era tummar och tår!
/E

En annan typ av frigge

Har ni sett något så lustigt? Snacka om ett fränt förråd och avskärmare mot något annat. Helt underbart!
Den kallas Walden och är en design av Nils Holger Moorman.Här finns plats för ved, skottkärra, trädgårdsredskap och vattenslang, en inbyggd fågelholk, en veranda med markis samt ett minikrypin med sängplats och sitthörna en trappa upp. Riktigt fränt även om det kanske inte är det mest smarta för oss med liten byggyta.

Några tankar; blåser den omkull vid starka vindar? Kan den räknas som frigge? Och, vill man verkligen att allt ska ligga utan dörr? Då kan man ju lika gärna ha dem ute, även om detta faktiskt var skitcoolt.
/E

Mygg och orm

Jag är lite orolig att vi kommer få massor av mygg och orm runt vårt hus. Just ormtankarna beror på att jag under somrarna rider mycket i området runt vår tomt, och det ligger ofta överkörda ormar på vägen. Efter att ha frågat några som håller till i stallet berättade dom att det finns mycket orm i området, och även andra djur. I sommar såg de faktiskt en björn när de var ute och red. Det hör nog däremot till ovanligheten.

Just orm-grejen känns som något som kanske löser sig självt. De trivs inte när man är där, och om de skulle vara runt vårt område på grund av möss och dyligt kan nog vår lilla jägare se till att det finns lite mindre möss i framtiden. I alla fall när hon blir utekatt nog att inse att en fjäder inte är en fångst, vilket är den nivå vi ligger på nu.


Hon är inte så farlig som hon ser ut. Här jamar hon för att få leka med en boll. Otroligt peppad!Myggen däremot, vad tusan gör man åt dem? Vi klurade på att man skulle sätta upp fågelholkar för flugsnappare, kan det göra någon skillnad? Någon som har några bra erfarenheter? Och så det vanliga tänket; snygg eller rolig?

/E

Tomten tinar upp

Vi var ute på tomten igår och kikade. Snön hade nästan tinat bort på tomten, man märker att det är mycket sol på tomten. Grannen höll på att arbeta med de träd de tog ner i vinter. Nu har vi en hel del ris att ta hand om – frågan är väl om vi ska elda upp det eller köra iväg till återvinningen. Vi fick även en visning av grannens hus, det var roligt att se.
/P


Fritidshus

Läste en artikel på byggahus.se om fritidshus. Jag citerar:

"Kraven på ett fritidshusbygge skiljer sig från bygget av ett permanenthus så tillvida att;
  • fritidshus inte behöver uppfylla energikraven som ställs i Boverkets byggregler (BBR) för nybyggda enfamiljshus,
  • fritidshus inte behöver vara handikappanpassat."
Betyder det att vi inte behöver anpassa oss efter dessa regler? Vi har ju en tomt för uppförande av fritidshus. Det är därför gränserna är så hårt satta vad gäller storleken på huset. Kan man bygga ett fritidshus om man sen bor permanent i det. Någon annan som har koll på terminologin?
/P

Ritar

Jag har ritat upp ritningen på millimeterpapper för att testa lite mer skalenligt. Jag vet inte hur tjocka väggar brukar vara men räknade på 30 cm yttervägg och 10 cm innervägg. Då blev totalytan bara 125 kvm, hoppas verkligen att det går att få ut fler kvadrat. Vi hade ju siktat på 135. Hur många kvm tar väggar i ett hus på 150 kvm? Någon som vet? Och hur tjocka väggar ska man räkna på ungefär?

Vad sägs om denna då?

/P
White barn
Ny skiss

Här är ett förslag på hur man kan få in några skåp till i köket och lite större barnrum. Tycker nog dock att linjerna genom huset inte blir lika fina, väggar som inte längre linjerar. Vad tror ni? Bättre eller sämre?
/P
Plåthus

Här är ett läckert hus med plåtfasad. Är vårt hus tråkigt?
/P
Nu mer skalenligt...


Kamoflage

Ni har säkert sett det förut – kamoflagehuset som ser ut som skog? Inklätt i nån typ av vepa med skog printat på. Jag jobbar mycket med tryck på fasadvepor genom mitt arbete som grafisk formgivare. Det är ett läckert material, med små små hål i. Och slitstarkt. Det hade ju varit riktigt fränt att använda det till något vid nya huset. Kanske en vägg till carporten? Kan väl inte räknas som fast vägg? Man kan skriva ut brädor så ser den ut som övriga väggar. Kanske som en rullgardin på den öppna delen av carporten! Fränt.

Eller kanske en utskriven häck mot grannen. Lättskött :-). Blir som Kalles jul när de har en vacker fond mot soptippen i bakgrunden. Detta tål att funderas på!
/P
Moderna museet

Moderna museet i Malmö är en spännande kloss. Jag blir inspirerad av spännande materialval, plåt ser det ut att vara. Jag skulle vilja ha mycket råa material, som trä, betong, plåt, järn. Snyggt. Kanske inte orange då men.
/P
Modifierad skiss

Nu har jag ritat om lite i första skissen. Är detta bättre än förra? Kom gärna med synpunkter. Det känns lite bättre att komma in i köket än rakt in vardagsrummet. Mellan kök och vardagsrum är en vägg i mitten. Spisen bredvid. En lite längre kontorsplats och toalett med fönster. Skjutdörrar på de flesta ställen. Det man kan fortfarande saknar lite är möjligeheten att stänga till mellan kök och vardagsrum, om man nu inte kan fälla in skjutdörrar i väggen förstås. Och att köket är aningen för litet, kyl, frys och ugnsskåp skulle behöva ligga separat – och inte borta vid kontorsplatsen. Annars är vi rätt nöja med detta upplägg också.
/P


Ziphouse

En ny hustillverkare har dykt upp på marknaden. Ziphouse har moderna hus i den stil vi gillar. Priserna verkar var rätt bra också. Här är några exempel.
/P


Vem har ätit av huset?

Detta är ett rätt fränt hus. Blir verkligen spännande vinklar inne i planlösningen, och väl utnyttjad yta. Gillar lösningen med köket. Man kanske skulle skissa på en sned vägg eller nåt.
/P


Ååååh så fintIbland när jag känner mig lite hopplös så tittar jag in på min favoritsida. Jag vet att jag har skrivit om den förr, men den tål verkligen att upprepas! Det är underbara Squint som ger min glädje ända in i själen.

Senast igår pratade jag om att jag så gärna vill ha en gungstol. Och så idag hittade jag en perfekt. Självklart på min favoritaffär Squint. Synd bara att det är så svinigt dyrt att jag aldrig kommer ha råd att köpa så mycket som en kudde ens en gång från dem. Men jag vill gärna tro att man kan göra en egen version av deras grejer, det svåra är nog att få det att klaffa och inte bara se knäppt ut.

Nu ska jag drömma om att en gång vara rik och kunna fylla mitt hem med deras knäppa saker. Lovely!
/E


RSS 2.0