Badrum

Jag har börjat skissa och testa lite med badrummet. Här en tanke på hur vi hade tänkt det. Sen vad det blir för handfat etc får vi se senare.
/P
Eldning på tomten

Så till slut blev det av – vi åkte ut till tomten och eldade upp rishögarna. Alla de stora högarna som legat hela sommaren gick upp i rök. Det var duggregn och vindstilla, så det var perfekt eldningsväder faktiskt. Tyvärr måste vi nog göra det en gång till med tanke på att vi har massor av ris som ligger kvar i skogen sedan vinterns avverkning. Dessutom blir det mer i höst när fler träd ska ner.

Vi ytbehandlade även de plywoodskivor vi inhandlat. Vi har testmålat plywood med träolja, fasadlasyr och en obehandlad för att se vad som funkar bäst i lite utomhusklimat. Nu får de stå på tomten till våren så ser vi vad som funkat bäst. Vi ska ju nämligen ha plywood i vår infällda entré är tanken. Man vill ju gärna att det ska hålla ett tag. Någon som har någon annan bra idé på behandling? Jag tror mest på dränkt i olja...
/P


Ritar 3d

Nu har jag suttit hela helgen och ritat huset på nytt i 3d. Denna gång hoppas jag det blir sista gången jag börjar om. Försöker vara lite mer noggrann denna gång. Utsidan är nästan klar, här kommer ett smakprov!
/P


KvikIdag har vi varit och kikat på massor av kök, garderober och badrum. Lördagsnöje helt klart! Bland annat var vi inne på Kvik och kikade på en köksserie som heter Mano. Jag gillar den och skulle gärna matcha med vit högblank bänk, men Per påstår att högblank känns "ungkarl". Konstigt tycker jag, dels eftersom att vi har det nu, och dels för att jag anser att svart är "ungkarl". Hur som helst, de har en del intressanta grejer som kommer tas med i beräkningen framöver. Till exempel finns det stommar som är 70 cm djupa. Dessa 10 centimetrar kanske inte låter mycket, men det slukar en hel del!

Någon som har erfarenhet av grejer från Kvik? Hur är kvalitén?
/E

Offertspecifikationen

Detaljer 
Vi tänker bygga ett hus under våren 2011 på (gatan), ett nytt område vid (området), Obbola. Huset är ett egenritat funkishus på 150 kvm brutto på ett plan med utsikt mot havet.  
Detta gör vi själva: Köksinredning, tvättstugeinredning, målning varv två av fasad samt målning av husets väggar på insidan.  

Detta vill vi att ni gör: 
‐ Markberedning för grund samt grundplatta. VVS‐arbete och golvvärme i plattan. 
‐ Fasad: Vi vill ha grundmålad slät spont utan avfasning ca 120‐140 mm, grundmålat med Falu svart slamfärg innan uppspikning. Vi gör varv två på plats. Se bild. 
‐ Infällda entrén är klädd i ytbehandlad plywood utvändigt.  Se bild. 
‐ Vi vill inte ha knutbrädor och fönsterfoder. Se bild. 
‐ Tak: 4° lutning, papptak utan utstickande takfot. Endast plåtkant. Svart hängränna/stuprör på entrésidan. Se bild.  
‐ Innertak: Vitmålat. Kritvitt. I vardagsrum/kök vill vi ha full takhöjd som följer taklutningen, ca 290–350cm. I övriga rum önskar vi rakt tak med höjden 260 cm. 
‐ Golv: I alla rum (utom wc, badrum, tvättstuga och de två barnrummen) önskar vi slipad betong med någon typ av impregnering/ytbehandling. Se bild. 
‐ Väggar: Spacklade och slipade. Klart för målning. Vi målar själva. Vi vill inte ha lister varken i tak eller mot golvet. Vi vill ha osb innanför gipsen för att kunna sätta upp tavlor m.m. 
‐ Badrum: Vi kommer själva att välja klinker (golv och vägg) och inredning (badkar, handfat, 3st blandare, toalett, handukstork, ev skåp). Vi köper in detta. Ni bygger/monterar.  
‐ Tvättstuga: Här har vi planerat plastmatta eller billigt klinker. Vi önskar att själva bygga inredningen (skåp m.m) men vill ha golvläggning och installation av värmepump. 
‐ Kök: Till köket bygger vi själva inredningen. Vi planerar att sätta en köksö på utmarkerad plats och vill ha el draget dit också. 
‐ Värme m.m: Golvvärme och frånluftvärmepump. 
‐ El m.m: Standard till en början, vi planerar att träffa en belysningsexpert och måste återkomma efter detta. 
‐ Fönster: Enligt ritning, storlekarna är inte fastslagna utan vi är öppna för förslag om priset blir bättre osv. Vi vill inte ha foder runt fönstren på utsidan. Inga fönsterbrädor invändigt. Endast gipsade hörn. 
‐ Kamin: Vi tänker sätta in kamin och vill därför ha luftrör förberett i plattan. Kaminen kan vi själva köpa in. Vi önskar pris för arbete och skorsten. Standardkamin. 
‐ Dörrar: Tre innedörrar är skjutdörrar, resten vrunt skjutdörrar, endast raka gipsade hörn.
‐ Utebelysning: Några spottar i entrén samt ett antal förberedda platser för tillkommande fasadbelysning. Eluttag på ett par platser mot altan samt anslutning för el till altanbelysning och badtunnepump. 
‐ Ute‐el: El‐uttag på markerade platser på fasaden. 
‐ VVS övrigt: vattenkran utvändig på fasad på två ställen.

Vi önskar en offert från er innehållandes dessa uppgifter: 
‐ Byggstart och färdigt datum. 
‐ Budget med totalt pris och tydligt redovisade delkostnader.
‐ Betalningsupplägg.
- Intyg på f‐skatt, byggförsäkring, certifikat m.m.


Till detta har vi också skickat med en del bilder. Några av dem visar jag nedan.


Inga foder runt fönstren.


Betonggolv.


Fönster invändigt.


Fasad utan konstigheter.


Infälld entré med plywood.


Vad tror ni? Blir det fint? :-)

/E

Missförstånd??

Idag ringde säljaren från ett stort husföretag. Han frågade lite frågor om mig och Per som inte har med huset att göra, och bokar sedan in en träff imorgon kväll, ganska sent. Nu kl 20.15 ringer han och meddelar att han är sen, men kommer om en timme. ??. Att en så enkel överenskommelse som "idag" eller "imorgon" missförstås ger mig lite kalla fötter. Eller är jag bara fjantig nu?

Nåväl, vi var ovanligt nog ändå hemma, så det funkade väl lika bra idag som imorgon. Återstår att se om mötet får mig mer intresserad av denna byggare.
/E

Badrumsfönster?

Vi sitter och klurar på fönster, närmare bestämt badrumsfönster. Jag skulle vilja ha en högt smalt fönster som blir på väggen framför duschen, medan Per anser att det blir snyggare utifrån med ett litet kubistiskt fönster. Jag tycker det känns lite fjantigt och ser hellre att utsidan blir "ok" och jättefint inne istället för fint ute och "ok" inne. Medan Per tycker att det ska bli bra med båda och kuben därför blir bäst.

Vad tycker ni? Insida, utsida eller mittemellan? Hur ska vi lösa "biffen"?

/E

Hembesök

Igår kväll gjorde vi hembesök hos en vän från stallet. Hon har tillsammans med sin familj byggt huset Timjan från Skidsta. Även om stilen i husen är olika, så är det väldigt mycket likt vårt hus också. Planritningen är rätt lik och många rum har ungefär samma tanke och storlek.Som ni ser finns det vissa likheter. I stora drag kan man nog säga att vårt hus är bredare men smalare, vi har inte ett arbetsrum, och så är det lite man får flytta runt. Men visst är det rätt likt ändå? Som sagt, tanken är samma.

Huset var i alla fall jättefint och vi fick många goda råd dels inför bygge, men även saker de själva ansåg sig ha problem med, förvaring till exempel. Vi känner själva också att vi har för lite förvaring i huset, men det är inte heller något vi vill offra boytan på nu när reglerna är så hårda. Man får nog vara sparsam med onödiga prylar och framförallt försöka hitta smarta ställen att placera allt på. Husägarna nämnde bland annat hockeytrunkar, och även om vi inte har sådana så kanske det kommer i framtiden... För att sammanfatta det hela kan jag i alla fall säga att det är nyttigt att se andra hus, och framförallt höra hur de boende upplevde byggtiden och erfaranheter från att bo där.

/E

Bygga större?

Det pratas mycket just nu om att man vid kusten ska få bygga större. I Västerbottens-Kuriren läser man nästan dagligen debatter och uttalanden om detta. Det är ju en högaktuell fråga i vårt hushåll, vad gör vi om vi får bygga större? Vi resonerar så här;
- Vi har inte tid att vänta på ett beslut.
- Vi har ingen superkris på utrymme (förutom förvaring!).
- Det kostar att bygga större.
- Det ska städas.

Vår lösning är därför, att om det skulle bli en ändring av reglerna, så bygger vi kanske vår blivande carport till ett garage.

HÄR är en artikel i ämnet, den enda jag hittar som publicerats på internet.

/E
p.s. Igår besökte vi en vän som byggt med Skidsta. Tankar och funderingar kring detta kommer senare! d.s

Offertspecifikation

Jag har börjat knåpa på en offertspecifikation. Men vad ska finnas med för uppgifter? Hur specifik ska man vara? Jag vet ju inte exakt vilka fönster vi ska ha, eller vilket kakel i badrummet. Ska man veta det? Och jag har ju ingen el-karta (förutom den nedanför) och vet inte vilka takbalkar som behövs med mera. Ska jag ta reda på allt detta eller behöver man inte det?

Är det ingen som har en offertspecifikation att dela med sig av som jag kan utgå ifrån? Eller någon som kan tipsa om hur jag ska gå vidare? Jag känner mig väldigt vilsen!

/E

Eluttag och dyl

Här är skissen på eluttagen. Per flyttade något uttag igår så det kanske ser lite kladdigt ut... Den ska göras på datorn senare, men jag gillar att skissar för hand först framför tvn :)

Vad tror ni?


Jag blir lite fundersam om vad man ska ha för lampor i stora badrummet och i kök/vardagsrum... Är rätt sugen på massor av infällda spottar, men blir det jättedyrt? Eller är det någon som har en bra idé?

TidsplaneringPer är bortrest i veckan och jag passar på att rita eluttagsritningar, göra tidsplaner och fixar en massa papper inför kommande bygglov. Jisses vad mycket man ska göra, kunna och fixa! Det är lite drygt, men samtidigt väldigt kul och spännande.

Per hittade grunden till denna tidsplanering på någon blogg och sparade den klokt nog. Nu modifierar och ändrar jag den för att passa oss. Märk väl hur pedagogiskt jag färgar mina uppgifter röda, Pers blå, våra gemensamma gula och byggarnas grått. Det ser ut som att byggarna ska göra allt och lite till, men jag har bara hunnit kika på de första raderna än. Resten sparar jag för att kunna jämföra med vår uppfattning senare.

Vill ni se min el-ritning och komma med förslag på förbättringar??

/E

Kontaktar byggare

Nu har jag kontaktat två byggfirmor, Skidsta hus och Creativ. Båda verkar vara rätt bra firmor och nu håller vi på visa våra ritningar och pratar ihop oss. I mitten av månaden blir det möte. Men jag vill träffa fler byggare! Vilka är bra i stan? Någon av alla dessa läsare måste ju kunna tipsa, eller avfärda, en byggare i umeåregionen?

Däremot innebär detta lite mer jobb än bara flådiga möten där man får prata om huset. Det innebär att vi måste ta tag i tomtarbetet igen.Så här hemsk ser vår tomt ut med GROT på...Men så här fint blir det efter några timmars arbete! Synd att man inte har en jättedammsugare som kan suga upp allt skräp. Det är mycket kvar att göra, det känns verkligen drygt att måsta börja kapa träd igen snart.

/E

Vill bo där nu...!

Åh allting tar så lång tid. Jag vill flytta in i vårt färdiga hus nu! Titta bara:
Senaste ritningarna

Vi har arbetat med att ta fram lite mer exakt underlag och har renritat våra skisser. Vi kommer använda dessa när vi kollar runt med olika byggföretag om det är något de kan bygga. Klicka här för att se högupplöst PDF.
/P


Fasaden


Planlösning utan inredning


Kök

Tvättstuga


RSS 2.0