Myrornas


Till myrornas än så länge...

Jag håller på att gå igenom alla lådor på vinden för att göra mig av med allt skräp som man har samlat på sig. Jag gjorde en jätterensning när jag flyttade hit, men på något sätt har det vuxit på sig igen. I huset kommer vi knappt att ha något förvaringsutrymme alls, så allt som inte används regelbundet och MÅSTE vara kvar, kommer att åka.

Nu har jag gjort mig av med kanske 20 st tomtar i olika skepnader. Och kläder som är för små eller bara rent utsagt omoderna. Myrornas kommer att få ett stort lass i morgon, och så lär det väl fortsätta ända till dess att vi flyttar. Tja, säkert ett tag till efter dess också, när man inser att vi ändå inte rymmer allt.Men det är skönt att kunna göra bort lite sånt här! Däremot är lägenheten som ett kaos nu. Det står framme så många flyttkartonger att man skulle kunna tro att vi flyttar imorgon. KAOS! Men det är organiserat kaos. Och dom byts ut allt eftersom jag går igenom dem. Kanske kan jag hinna klart nästa helg som är långhelg?

/E

Att tacka för sig

Jag har just varit en god kund och tackat killarna som jobbat med ritningarna, genom att skicka en chokladlåda till dem. Ruskigt smidigt faktiskt, jag beställde från Chokladogram. Då slipper jag åka förbi själv. Tid är pengar i detta skede!

Jag måste ge en eloge för dem som hjälpt oss rita faktiskt. När byggnadskontoret har sagt att de behöver något ändrat på ritningen eller dyl, så har jag snabbt kunnat ringa eller maila killarna på JBR Konsult så har dom löst det på stående fot. Det känns väldigt skönt att ha sådana människor runt sig när man bygger. Vi hade nog aldrig fått bygglovet så snabbt om inte vi fått hjälp av JBR Konsult. Från att byggnadskontoret ringde, så kunde jag kila förbi med en ny ritning inom någon timme bara. Snacka om tidsbesparingar!

I alla fall, jag anser att om man är nöjd, så ska man tacka för sig. Så nu har jag gjort det. Kanske också för att jag en gång sa "Daniel, om du fixar det här innan du går hem idag, så ska jag skicka choklad till dig!" Och eftersom att han gjorde det, så får jag ju stå mitt kast.

Hoppas bara att dom inte har ritat fel nu så jag får ångra mig!

/E

Lägenhet någon?

Jag har i alla fall kontaktat vår favoritmäklare, men han berättade att han skulle övergå till att bara sälja villor efter nyår. Synd! Så nu ska jag leta reda på en ny mäklare som kan kränga lägenheten för så dyrt det bara går.

Någon som vill ge ett bud innan det kommer en mäklare som ska ha sin egen del av kakan??


Utsikten över vår innergård.  Massor av yta, tre grillplatser. Väldigt välskött.


Köket, totalrenoverat 2008. Diskmaskin, varmluftsugn och hela konkarongen. Golvet är marokanskt handmålat cementklinker. Bänskivan är 70 cm djup hiterom spishällen.

Hade tyvärr inga bilder på något annat.. Konsigt nog. Kan ha visning om någon är intresserad!

Lägenheten är en gavellägenhet, 2a våningen, på GGG, Haga. 2a med klk. Totalrenoverad 2008 förutom badrum som är endast "tillfixat". Svarta trägolv i sovrum, hall och v-rum. Vita väggar överallt, med fondtapet i vardagsrummet. Tapeten är enligt nedan från Cole and Son.Balkongen är inglasad och kan vikas undan helt och hållet. Golvet är vit mosaik och det finns även infravärme.

Två förråd, där ena är ca 20 kvm.

I föreningen finns även frysrum, tvättstuga, bastu, träningslokal, snickerirum, övernattningsrum m.m.

Världens bästa lägenhet!
/E

Längtar

Är det konstigt att man längtar ut till tomten? Det finns nog inget nytt att se, bara en översnöad platta. Men jag längtar ändå ut. Bara för att kolla lite. Se om den är kvar, typ.

Vi får ta oss en titt imorgon.

/E

Ytterdörrar

För att vara lite förutseende (som vanligt) började jag igår att kika på ytterdörrar. I vår offert från byggaren ingår det en ytterdörr från Dooria av modellen Oslo.
Dessa här ovan finns det att välja på. Det kan väl funka.. Men jag blev mycket mer kär i den här nedanför.


Visst är den lite frän? Då kan man få sina egna siffror i glas rakt på dörren! Riktigt smart och snyggt tycker jag. Dörren Mumero 087 kommer från Polardörren, en kollektion som Beckmans designhögskola har gjort. Just denna är formgedd av Linus Berglund. Per anser dock att typsnittet inte är fint?? Snacka om yrkesskadad!

Jag har dock några tankar om ytterdörrar:
1, Jag vill så klart ha en säker men snygg dörr.
2, Den bör inte kosta mer än den som ingår, då vi inte anser oss ha pengar till att göra fler tillval.
3, Vi tror att vi vill ha svart utsida, vit insida.
4, Vi tycker att vi borde ha glas någonstans på dörren, eftersom att vi inte har fönster i hallen.
5, Jag ogillar tanken att någon kan se mig, om jag vill tjuvkika vem det är innan jag öppnar. Man kan ju ha frostat glas, men då kan man ju ändå inte se ut från hallen...
6, Måste passa till både funkisstilen, svart hus och plywooden som kommer sitta runt.
7, Kan vi göra en i plywood som smälter in i övriga entrén? Håller det? Kostar?

Nu har jag i alla fall begärt in priser för både Oslo-dörrarna och sifferdörren, så hoppas jag att de ligger ungefär lika prismässigt... För det lär ju hända. Inte!

Har ni några tips på andra snygga ytterdörrar som kan funka hos oss?

/E

Ps, Ni kanske hellre gillar dom här? En kycklingdörr är väl aldrig fel?


Gamla bilder

Sitter och kikar på gamla bilder från tomten. Eller gamla och gamla, från 2009, just innan vi köpte tomten. Jag hade försökt fota allt för att sedan skicka till mina föräldrar som bor 15 mil bort, och försökte förklara allting. Det är lite kul att titta, och minnas. Minnas både hur det såg ut, och hur nervösa och ängsliga men otroligt peppade vi var när dom togs.


Tomten då, en stenhög och snår. Man kan nästan skymta vatten lite till vänster... Nästan.


Båtplatserna just då. Snyggt och städat.. Eller så inte!


En liten elledning som är i närheten av vårt hus. Vi var rädda att vi skulle få strålning av den, och döööö! Minst!


Sly till förbannelsen.

"Mamma och pappa, vi har hittat ett jättefint ställe att bo på, vad tror ni om det här?". Dom måste ha ramlat av stolen...! Haha, men det är kul att minnas.

/Nostalgisk och förväntansfull Emma

Sälja lägenheten?

Undra när man ska sälja lägenheten? Bygget ska från byggarnas sida stå klart 1 juli. Då är det inte målat invändigt, det finns inget kök och ingen tvättstuga, för det ska vi göra själva. Kanske kan man göra något av detta under deras byggnadstid, men jag vågar inte lita på det. Låt säga att vi gör klart allt detta under juli månad, och att huset (invändigt) är klart sista juli.

När flyttar man då in? Hur mycket kan man bo i?

Hur ska vi bo innan? Vi måste sälja lägenheten innan (kan inte ha lån på hela huset och en lägenhet i stan) men när? Jag hade så klart hoppats på att man skulle kunna flytta från lägenheten direkt till huset, men jag tvivlar på att det går. Vi har pratat om att hyra någon lägenhet sista månaderna... Det känns bara så himla jobbigt!

Jag funderar starkt på om man ska hyra/köpa en husvagn att bo i under sista delen av bygget. Då kan man stationera den på tomten och jobba i huset hela kvällarna. Man kanske då kan stuva in ens grejer någonstans i huset (tex smårummen) som de ändå inte ska bygga i...

Hur brukar man göra? Vill lösa det så smärtfritt som möjligt!
Kan man för övrigt sälja lägenheten rätt snart och skriva papper och allt, för att sedan komma överens om inflyttning i sommar? Funkar det mot banken?

/E

Uppdaterat tidsplanenJag har uppdaterat tidsplanen idag. Så här med facit i hand, måste jag säga att vi är före tidschemat, något mitt projektledarhjärta slår extra slag för!

Några punkter jag ändrat;
- Vi hade planerat tomtarbete ända fram till jul. Var klart i oktober.
- Vi hade planerat att kika på offerter under oktober. Klart i september.
- Vi hade hoppats på att få bygglovet innan jul, men var rädda att det skulle ta halva våren. Klart i november.
- Vi hade hoppats att kunna gjuta innan jul, annars i april. Redan gjort.

Det är ju inte illa! Nu kommer det ju dock att ligga mycket på byggarna, när de kommer igång med bygget m.m. Men det känns bra att vi ligger före tidsschemat och att vi nu nästan har tid för viss reflektion och för att pusta någon dag. Det behövs.

Det jag dock anser saknas i tidsschemat är planerad tid för planering. Jag ska lägga till det. Vill ha med när vi ska kika på kök, när vi ska kika på tvättstuga m.m. Det kommer bli intryckt rätt snart i tidsschemat, jag har märkt att det ofta efterfrågas beslut på olika detaljer, och då är det himla skönt att redan veta hur man vill ha det. Annars blir det  förhastade beslut.

Jag hade gärna önskat att få en tidsplanering från byggarna, vilka dagar sätter de in vad? Men jag tror att jag ska ge dem lite spelrum, det spelar ju faktiskt inte egentligen mig någon roll så länge det blir gjort. Jag gillar bara att ha kontroll... :)

/E

Bord och stolar

Jag skulle vilja ha sex stycken Lilla Åland pinnstolar i vårt kommande vardagsrum. De stolarna till ett matbord från Hay skulle inte sitta fint. Och så några fårskinnsdynor på stolarna! Stolarna finns i en mängd utföranden, mina favoriter är (otippat?) vi, svart och oljat trä. De kostar cirka 2 000 kr/st. Bordet heter Loop Stand och kostar runt 6 500 kr. Kanske kan man tillverka ett liknande på egen hand med någon typ av plywood?
/P

Stockhom Furniture Fair 2011Jag och Per har (trots räkningarna) bokat in att gå på Stockholm Furniture Fair. Det känns jättekul! Kanske kan man få bra inspiration till huset? Den äger rum precis innan vi börjar bygga, så det blir nog bra tajming, och skönt att få komma bort lite. Vi hittade dessutom flygresa ner för under 300 kr! Hemresan ser dock dyrare ut, så vi får kika mer på det.

Är det någon annan som ska dit?

/E

Trasmattor

Jag har en idé. Den kom från det här företaget och deras superhärliga mattor som känns som en mix av barndom och nytänkande.
Mattor från Gan-Rugs.

Det är så himla härligt! Jag hade dock sett över färgvalen en del. Hade livet varit enkelt, så hade jag bett min älskade mormor att hjläpa mig med detta, men då hon inte finns kvar i jordelivet sedan några år tillbaka, så får jag lösa det själv. Jag kom dock på idén om att jag ska ta befintliga trasmattor, klippa dem i kanske 60 cm kvadratiska bitar, och sedan sy ihop dem till en jättematta att ha under soffbordet och soffan. Vad tror ni, borde inte det kunna bli himla coolt? Eller är det en synd att förstöra någons hantverk för en chansning?

Ikväll kommer Per hem!

/E

Julklappar

Jag ska inte tråka ut er med att skriva om vilka himla fina julklappar jag fick, men tänkte nämna den här fina ljuslyktan som jag fick från Pers syster och hennes man.Den heter Etch och kommer från Tom Dixon.

Jag hittade massa fint på hemsidan, bland annat dessa fina stolar, Slab Chair.
Jag gillar bordet till också. Det vore fränt att ha svart bord och blandade stolar, trä och svart. Eller alla stolar i trä? Eller svart med träbord? Jag varierar dock mellan att tycka att de är perfekta, och att tycka att det är för runda kanter på allt. Vad tror ni? Inte för att jag skulle ha råd att köpa det hur som helst...

Nå väl, man ska ju inspireras också!

Vi fick också andra jättebra saker, tex bidrag till veranda, skruv (!), eldkorgarna jag skrivit om tidigare och annat som är bra att ha. Och en del saker som inte alls hör till huset, men som uppskattas supermycket ändå, så klart!

/E

Vill ha!

En sak är säker, och det är att vi behöver en starkare skruvdragare med dubbla batterier när vi ska börja bygga kök, skruva altan och bygga carport etc. Jag har hittat en riktigt fin som jag vill ha, Bosch PSR 14,4V. Den är riktigt smidig jämfört med de flesta men har ändå bra vridmoment, 38 Nm. Kommer med dubbla Li-batterier så man enkelt kan skifta när ett är slut. Kostar 1899 kr - man får väl invänta en bra medlemsrabatt på K-rauta kanske.
/P

Mailar byggaren

Åter på jobbet, inga onödiga lediga dagar här inte! Vi har ju en faktura på 70 tkr att betala... *ler stressat*

Vi kände idag behovet av att kontakta byggaren angående alla kostnader som tillkommer hela tiden. Vi är ju inte gjorda av pengar direkt, och varje gång en faktura är högre än vi trott, så måste ju något annat kapas. Antar det är alla (de flesta åtminstonde) nybyggares problem.

Nå väl, detta knåpade jag ihop och skickade idag:


Hej!

Grattis på namnsdagen! :-)


Jag har tre frågor;

1, Vi fick räkningen på sand och grävare, och höll på ramla av stolen. Den

var ju betydligt högre än vi hade trott… Visst ligger kostnaden för att ta

ut grävaren till tomten, på din kostnad? Är det borträknat från den

faktura vi fick? Du sa att vi låg på 20 tkr för extra sand, och 20 tkr för

grävare totalt till mig tidigare. Vi har väl inte köpt till något mer

efter det? Vad jag förstår är det grävaren som är dyrare än vi trott, och

Per kom ju ut till tomten precis när han blev ombedd, så grävaren borde

inte stått och väntat på det?

 

2, Vi känner att det regelbundet tillkommer kostnader vi inte tänkt oss,

vilket tyvärr innebär att vi hela tiden får skära ned på annat. Du får

gärna se till att vi förstår att vi köper något utöver offerten, innan det

utförs så vi kan ta ställning till det. Budgeten är väldigt ansträngd

redan nu, vilket är lite skrämmande då vi bara gjort en platta…

 

3, Visst skickar du en ny faktura på de resterande 50 tkr för

färdigställande av plattan? Banken skulle behöva en ny, inte bara betala

den andra igen nämligen.

 

Hoppas julen varit bra!

Mvh Emma och PerDet var väl sakligt och tydligt? Jag hoppas att han inte anser att vi är omedgörliga eller krångliga. Men han, precis som alla andra, bör ju förstå att man inte är gjord av pengar...
Hoppas julen varit bra för er läsare med! Har ni fått några fina julklappar?

/E


Gör Själv

Jag gillar ju lite konstiga saker. Jag tycker att det passar så himla bra mot allt vitt. Ofta är dock dessa saker, konstigt nog, väääldigt dyra. Men jag undrar om man inte kan knåpa ihop lite grejer själv?
Här är två av mina favoriter från Squint.


En billigare kopia från Åhléns. Det jag tycker är tråkigast är att inte benen är klädda, men det kan man väl fixa själv med lite påhittighet?


God Jul!

God jul på er alla bloggläsare! Nästa år blir det julfirande i vårt nya hus! (oj, bjöd jag just in alla bloggläsare till oss, menade bara släktingar :-P)

Vilken julklapp!

Dagen före dopparedagen hittade jag en ny faktura från byggaren. Som vanligt ingen vacker läsning. Grävarens arbete på tomten kostade 27 000 kr och slutsumman för extra fyllnadsmassor 35 500 kr inkl. arbete. Den enkla betongplattan utanför entrén kostar oss runt 15 000 kr. Känns ju som att man skulle klara att göra den billigare än så själv. Det är timmarna som gör att kostnaden drar iväg. Denna räkning låg 15-20 000 kr över budget så jag vet inte var vi ska plocka in dessa :-/.

Idag var jag och mamma ute och skottade på tomten så att golvsliparen ska komma åt plattan i mellandagarna när han eventuellt kommer om det blir någorlunda varmt. Kikade på entréplattan och kom fram till att även den behöver slipas en aning, var väldigt grov i ytan. Färgen på betongen såg ljus och fräsch ut.

I morgon är det julafton, då ska man väl slippa tänka på tomten. Men då kommer väl den andra tomten i stället :-).
/P

Hojja

Vår tomt är inte i närheten av någon busshållsplats. Det är ca 2 kilometer faktiskt. Jag tänker ofta på det, hur gör man om man inte ska köra bil och vill ta sig in till stan? Så jag har satsat på en riktig cykel!

Jag köpte en ny cykel redan för något år sedan, men då någon fingerfärdig och småkriminell person kom på att min cykel borde vara dennes ägodel, blev jag utan. Nu efter att ha letat på polisstationen, tagit det genom en försäkringsutredning och en lååång beställningstid, har jag fått hämta den! Ganska fin va?


En Nishiki Hybrid 401 D. Precis likadan som blev stulen, fast nyare modell (med snyggare färger!).

Snabbt snabbt snabbt ska jag cykla till bussen med denna!

/E

Bloggar ni läser?

Vad läser ni för bloggar? Jag tycker det är jättekul när man kan kika in på andra bloggar och hitta inspiration till huset. Vissa av er är ju läsare som lämnar en kommentar med egen länk, det är ännu roligare!

Här är två av läsarna på bloggen som jag gillar:

http://densvartaboxen.blogspot.com

http://hagudden.blogspot.com/

http://www.buxbo.se/

http://yttersjoviken.blogg.se/

Sedan en liten utstickare;
http://www.underbaraclara.nu/ Vi har väldigt olika stil inredningsmässigt, men vissa saker kan man anamma ändå. Det är framförallt väldigt kul att läsa, och ibland hittar man lite recept och grejer som kan vara intressant.

Har ni några bra tips? Jag behöver inspiration!

Hattlampa

Har ni sett hattlampan? Jag tycker den är brilliant! Två stycken, tack.Jeeves av Jake Phipps. 2195 kronor på Frankform.Uppföljaren Wooster från samma designer. Denna med priset 2495 kronor på samma fula men härliga butik.

/E

Vilken dag...

Åh, vilken dag... *suck*.

Jag vaknar av att jag är skräckslagen. I min dröm jobbade alla jag kände på min tomt genom att städa undan och göra i ordning för huset (bra start!). Helt plötsligt kommer en tsumani och sopar bort hela tomten, och oss. Vi försöker överleva i vågorna och slås mot klippor. Grannarna sitter i campingstolar och tittar på. Dom hade aldrig gillat oss, och deras tomter var tio meter ovanför vår tomt.

Detta kanske inte på något sätt är verklighetsförankrat, vår tomt ligger högst, vi har väldigt trevliga grannar, och en tsunami händer väl inte jätteofta i Norrland. Men ändå vaknade jag väldigt upprörd och stressad.

Jag såsar på för mycket hemma och blir lite sen till jobbet. Ingen panik dock, men var väldigt mycket att göra just idag, vilket innebär att man muttrar lite för sig själv att allt ska komma på en gång.

Per ringer mitt i all denna stress och säger att byggaren ringt och vill att vi skottar av plattan och lite runt den, för att de ska kunna riva tältet och lägga på hudarna (gigantiska liggunderlagen). Per tycker också att det borde göras i dag. Jag blir grymt arg och fräsig och säger att "jag är på jobbet!". Diskussionen blir hårdare och sedan nästan skriker jag "Jag gör det väl ikväll! Jag skottar hela natten!". Väldigt arg.

Jag frågar de andra om de kan täcka upp för mig, och chefen om jag får ledigt. Sedan ringer Per och meddelar att det löst sig *puh* men att jag skulle behöva köpa en spade så att Per kan skotta på torsdag. Ja, det lät väl inte så farligt. Köpa en spade, det går ju på nolltid!


Släde från Fiskars, den jag tänkte köpa. Pris ca 700 kr.

Pyttsan! Jag gick 4 från jobbet, kom inte hem föränn halv 7. Jag fick först skotta fram bilen från 30 cm snö. Sedan satt jag i bilköer i 30 minuter innan jag kom fram till K-rauta. De hade bara en stålspade, jag ville ha en i plast. Ut på Blå Vägen igen och köra in på Beijer. De har slut spadar. Ut på vägen igen, stå i trafikkorsning och vänta i 15 minuter. Köra till ÖB. De har slut. Men så frågar jag en kille som tror han sett spaden vid campingstolarna (ironi?). Sagt och gjort! Inte den spaden jag hade tänkt mig (ovan), men väl en plastspade. Sedan ut i trafikkaoset igen, och lyckas kånga in allt i lägenheten. Nu ska jag sätta ihop spaden och laga mat.


Släden jag köpte, från Trönningekärran. Pris ca 500 kr.

En vanlig dag i en husbyggares liv. Vakna med panik och mardrömmar. Stress dagen igenom, och ägna varje kväll åt saker, trots att bygget inte ens är igång. Hur blir det när det ÄR igång?? En liten sak som att köpa en spade...

/E

Jan StenmarkJag älskar Jan Stenmark. Det är min humor rakt ut i fingerspetsarna. Jag gillar inte tavlor så värst mycket. Den mesta konsten känns för mig helst intetsägande. En dag slog det mig; Jan Stenmark! Varför inte ha en jättetavla med ett skönt Jan Stenmark-motiv?Letandet började. Jag som trodde att jag skulle hitta flera webbutiker där jag fritt skulle kunna skratta mig fram till den bästa tavlan och beställa hem den. Pyttsan! Efter flera timmars letande har jag inte hittat en enda. Jag har även letat efter någon slags kontaktuppgift till Jan Stenmark själv, utan framgång. Ska det vara så jäkla svårt?!Så nu tar jag till sista utvägen, Är det någon där ute som vet hur man får tag i en Jan Stenmark-tavla?!
Det vore en fin julklapp till mig själv =) Nog för att jag redan gett mig själv några sådana...Tips och råd mottages mycket tacksamt.

/E

Tomtbesök

I dag har vi varit och kollat in plattan. Dels för att se att allt verkar lugnt, och dels för att jag aldrig sett den. Jag var också väldigt nyfiken på att se vilken färg den börjar vara. Har varit lite stressad över att den ska bli för mörk eller brunaktig. Jag vill ha ljusgrå!


Det här är vad vi möts av... Tältet över plattan. Snyggt va? Visst ser det ut som en dröm? Inte alls som en kåkstad som snöat över.


Per försöker gråva fram en ingång i tältet. Byggaren Johan har mailat och bett oss kika om det är "torrsprickor" runt värmefläkten som gömmer sig här under.


Till slut så får han sig in. Det är lite lägre i höd än att man ska kunna krypa, så man får åla sig in.


Slurp så var han inne!


Jag tjuvkikar in.


Där är värmefläkten. Känns skönt att den står och drar en miljon kilowattimmar i minuten, sedan i fredags.


Och där är den!!


Voila! Den är inte riktigt färdig som ni ser, lite fläckar kvar m.m, och oslipad, obehandlad... Men det här blir så småningom vårt golv! Visst känns färgen rätt bra ändå? Jag är jättenöjd! Byggaren sa att om vi ser "torrsprickor" så ska vi stänga av fläkten. Vi vet inte hur dom ser ut, men tyckte oss inte se några sprickor, så den fick stå på. Per ringde och rådfrågade byggaren, alltså i dag, en söndag. Han svarade glatt och de pratade en stund. Det känns som väldigt bra service och kontakt!


Här är tälttakskonstruktionen.


Några få rör...


Det var jobbigt väder i dag. Snöigt som tusan och blåst från alla möjliga olika håll... Huvva!


Pers föräldrar kom förbi och ville kika på utvecklingen på tomten. De hjälpte oss att dra till "taket" eftersom att det hade lossnat på sina ställen. Jag hoppas att det inte förstört plattan! Eftersom att den blir vårt golv, vill vi ju inte att den ska bli fläckig! Jag bad dem se plågade ut i snöstormen, men det är bara Per som ser besvärad ut. Margareta sa "Det är inte så farligt, bara kul!". Tur att vissa av oss är entusiastiska!


Man riktigt ser skillnaden i inställningen. En glad Björn, och en väldigt besvärad Per. Det ser nästan ut som att han bajsar.

Byggare Johan ska åka ut imorgon och kontrollera plattan och stänga av fläkten. Sedan ska de ta bort taket och bara lägga på "hudarna", vilket är ungefär samma sak som jättelika liggunderlag. Sedan ska detta få stå i 8 veckor till slutet av februari, då de kommer börja bygga.

Det känns skönt med ett litet uppehåll, så hinner vi kika mer på de andra sakerna. Vi har ju inte bestämt nästan någonting än! Kök, tvättstuga och allt annat måste ju beslutas också. Nu kommer det kanske finnas tid till lite sånt! Även om jag så klart vill att dom ska bygga klart i daaaaaag!

/E

Plattan gjuts

Idag var det dags! Johan (vår byggare) ringde just när jag skulle gå till jobbet och sa: Idag är den stora dagen! Jag tog ledigt på förmiddagen för att bevittna det hela. I snöstorm och -4 grader ansåg de ha bra förutsättningar?! Men denna kalla vinter är det nog så bra det blir.

Jag var rädd att ytan skulle bli helt förstörd av allt snöande, men de sa att det totalt sett blir så små mängder vatten. Det svåraste var nog att täcka plattan i vind och kyla. Men när allt var klart byggde de ett tak av presenningar och så skulle de ställa en fläkt under. Normalt hade man nog bara slängt på isoleringsrullar, men eftersom vi ska ha ytan som blir som golv så blir det inte så bra med en massa isolering som sjunker ner i betongen.

Jag fick ett MMS från Johan på kvällen där han skrev att det ser jättebra ut, låter ju lovande! :-)

/P


Nog var de på plats alltid!


Jag kom samtidigt som betongbilen. Jag hann inte ens plocka fram kameran innan betongen flödade. Grabbarna sprang om kring som höns för att hinna blåsa bort snön från plattan med en lövblås. Synnerligen effektiv lösning!


En kille sprang omkring och tog mått överallt på höjden medan de andra justerade millimetrar upp och ner. Jag trodde betongen bara flöt ut, men icket!


Kloff, kloff!


Johan fixade finishen med en gigantisk skrapa som han gjorde vågor med.


Vår byggledare in action.


Entréplattan kom sist.


Klart! På knappt två timmar var de färdiga.


Duger det som golv?Platta och badtunnetankar

Idag har vi (byggarna) gjort plattan!

Själv var jag i Sundsvall på tjänsteresa, och såg efter frukosten att jag missat ett samtal från byggaren. Tätt inpå fick jag ett sms av Per, där han skrev "Dom gjuter plattan idag, om en timme!". Åh vad långt borta jag kände mig då! Jag var ju supersugen på att vara med på detta! Men det var ingen mening att tänka på saken, jag var ju långt borta.

Tur att vi lever i en modern tid, jag fick ständiga uppdateringar från Per via mms, med bilder på betongbilen, och plattan. Snabbt gick det också, vips så var det klart. Det var nämligen rätt varmt idag.

Men jag ska inte gnälla på att jag missade det. Jag hade det inte fy skam dåligt på Södra Berget i Sundsvall heller. Vi gick på spa, och jag blev väldigt inspirerad till vår tänkta badtunna/minipool. Det fanns nämligen en väldigt grund pool (60 cm?) som var suuupervarm. I taket var det en diod-stjärnhimmel och framför oss en öppen brasa. Alla fönster öppnades (golv till tak) och den kalla snöyriga luften strömmade in. Och ett glas vin i handen. HEAVEN!
Det var även 240 meter över havet, läckert! Kolla bilden här. Bilden ger det dock inte rättvisa. Det var mörkare, mer ånga och så syns ju inte ens elden!

Det jag då och där tänkte var; vi har planerat en badtunna utomhus. Varför inte också ha eldkorgar runt om? Det var jättemysigt! Tänk dig en varm badtunna nedsänkt i altanen, snö runt kanterna. Tre sådana här eldkorgar runt om.


Mysigt va?
Just denna kostar bara 279 kronor på Jula. Helt ok tycker jag!

Återkommer med bilder från gjutningen av plattan så fort Per pallrat sig hem från jobbet.

Försäkra plattan?

Vi har ju redan byggfelsförsäkring och bankgaranti. Sedan startar vi enhemförsäkring när de börjar bygga huset. Men inte föränn plattan är färdig, menar Länsförsäkringar. Men behöver vi ingen försäkring nu? Hon menade på att vi inte har något att stjäla eller som kan brinna (alltså plattan). Den sitter ju fast. Jo, men nu har vi ju inte plattan ännu, utan bara en massa material som ligger på plats. Jag menar, om någon kommer på att de vill plocka upp alla ledningar, armeringsjärn, frigolit, golvvärmen och dyl, så är det ju bara att göra det, ända tills vi gjort plattan i vår. Det känns väl så där? Antar att inte vår hemförsäkring på lägenheten skulle täcka i så fall?

Hur har ni gjort? Bör jag teckna en försäkring för arbetet?

/E

Pågående objekt

Har ni sett våra byggares hemsida där dom skriver om vårt hus?


FUNKISVILLA VID VATTNET I OBBOLA
Här har vi påbörjat arbetet med en funkisvilla i toppenläge!

 

Tycker det låter bra "toppenläge". Gå in och kika, bilder som de själva tagit. Har faktiskt inte sett dem förut, kul att se hur dom jobbat med frigoliten, det har jag ingen bild på.. Kanske får spara ner dessa!

 

/E


Första fakturan

Vi har fått vår första faktura från byggarna (Creativ) nu. Det vi hade väntat oss var:

- Etableringsarbeten & materialleverans: 50 tkr.
Eventuellt även: - Färdigställande av grund: 250 tkr minus 50% eftersom att de inte gjutit plattan ännu (pga vädret).

Det vi fick var:
- Etableringsarbeten & materialleverans: 50 tkr.
- Färdigställande av grund: 250 tkr.
- Extra arbete med packning av sand, 16 h: 8 tkr.

Alltid trevligt med en räkning... Hoppas att det inte alltid ska vara så här med räkningarna framöver!

Per ringde till byggaren Johan och ifrågasatte räkningen. De kom överens om att vi skulle hålla inne på 50 tkr på posten färdigställdande av grund, eftersom att grunden trots allt inte är färdigställd. Anledningen till de extra arbetstimmarna berodde på att de fått köpa in mer sand som behövde packas, pga markförhållandena. Ok, fine. Jag köper det.

Per säger att det inte var svårt att kunna diskutera räkningen, och att Johan inte tagit det på fel sätt. Det känns bra. Det känns dock synd att varenda eviga räkning vi får, oavsett avsändare är högre än väntat. Jag stressar upp mig och varje gång en räkning dimper ner i brevlådan konstaterar jag "Vi kommer aldrig att kunna bo där! Vi har inte råd att leva! Jag vill inte bygga huset och jag får paniiiiik! Jag DÖÖÖÖÖR! DÄR RÖK TAKET!!!". Det är tur att Per, som är en lite mer sansad person, då meddelar mig att det mesta trots allt är med i vår budget, och att de kostnader som ligger utöver, blir helt enkelt något vi inte kommer få lida föränn när vi ska bygga carport m.m. Och till dess kan vi spara ihop lite pengar.

Jisses. Jag vet att jag väldigt ofta säger "får jag inte magsår nu, så får jag det aldrig", men denna gång känns det faktiskt också befogat. Huvvaligen.

Nå väl, jag är en person av typen "Antingen-eller". Jag blir jätteupprörd och nästan bryter ihop, och sedan några timmar eller som värst en dag senare, är det glömt. Det brukar lösa sig, det är bara synd att det i detta skede kommer en ny grej dagen efter. Jag har tur som har Per. Tyvärr har han otur som har mig. En omkringspringandes halvhysterisk tjej. Men jag har i alla fall gjort julgodis. Det ni.

/E

Städa på tomten

I dag, en hel vecka efter senaste besöket åkte vi ut för att städa ihop lite skräp på tomten och kolla läget. De har nu gjort klart grundarbetet, men väntat med att gjuta plattan pga det kalla vädret. I cirka minus 15 grader plockade vi ihop skräpet.


Det blir mycket förpackningar efter ett arbete på 150 kvadrat... Frigolit och plastomslag till 90%.


Denna har kommit upp sedan sist. Det är vattenvärmen.. Eller något sånt. Den ska gömmas i garderoben i hallen.


Kolla så litet hus! Hur tusan ska vi rymmas här?!


Se vad slät tomten blivit! Fränt!


Vi har haft besökare på tomten. Någon som vet vem det kan vara?


Vårt älskade träd lever än. Hoppas det klarar sig!


Våra grannar är ute och åker skidor på isen nedanför oss. "Gott före" förvissade de oss om.


Månen kikade fram. Lustigt, när klockan bara var runt 1 på dagen.


Vi tjuvkikade lite under frigoliten också. Detta är vår entréplatta som kommer sticka ut fårn huset. Lika bra att göra den ordentligt när man lika gör den... Resonerade Per och Johan (byggaren).


Det slog mig en grej idag. Detta är det enda som kommer se ut som det gör idag, när det är färdigt. Inte ställningen då, men skåpet. Kan inte bestämma mig om det är en bra eller dålig sak... Men vi kan väl säga "Åh! En sak är klar redan!" och lämna det så =)

/E

Julstjärnan

Så här inför jul har vår supersnygga julstjärna kommit fram. Den kommer från SMD Design.

En av de saker jag gillar bäst med den är den knallröda textilsladden som är hur lång som helst!Jag för väl förresten glömt att visa tumstocken jag fick av Johan på Creativ bygg? Jag och Per fick var sin. Tycker dom var riktigt snygga och ett bra sätt att göra reklam på! Säg inte nu att jag egentligen betalat dem själv, det förstör inställningen!

/E

Förresten, om någon undrar är golvet i bakgrunden vårt golv i lägenheten. En gammal ekparkett som "vi" slipat, oljat mörkt (Per, vilken färg var det?) och sedan lackat. Arbetet gjorde Golv och Trapp, någon som vi ALDRIG kommer anlita till något igen. Vi är nöjda med färgen, men inte utförandet. Man hade kunnat tro att en firma med det namnet skulle kunna färga om golv, men icket.

Köksluckor

Jag håller på att kolla upp priser på kök. Det finns många alternativ men ett krav som verkar svårt att uppfylla – det ska vara vitt! Då menar jag inte antikvit, offwhite, äggskalsvit eller standardvit (kärt barn har uppenbarligen många namn) utan jag menar KRITVIT. Vi vill ha obruten vit på väggarna så vi kan inte sätta in ett kök som är gulvitt.
Ett alternativ är IKEA Abstrakt som är högblankt och vitt. Det har vi idag, och jag vill gärna ha något nytt. Sen är jag inte riktigt förtjust i hur luckan är rundad. Plus att det är omöjligt att göra en lucka eller täcksida på ett snickeri eftersom den är belagd med någon yta i stället för lackerad. IKEAs Applåd-kök har helt släta luckor som är helt ok, men då är de antikvita i färgen. Sen skulle vi helst vilja ha handtagslöst nedtill, och IKEAs variant på det heter Solär och är helt värdelös eftersom man inte kan få upp lådorna!
Nu finns några alternativ jag kikar på:
- IKEA Abstrakt
- IKEA-Applåd med omlackerade luckor
- IKEA-stommar med luckor från företag som gör luckor till IKEA-kök
- IKEA-stommar med luckor från snickeri och lackeringsfirma
- Kvik-kök, lucka Mano?
- Annan kökstillverkare med möjlighet att välja färg, ex Tibrokök
Jag hoppas nästan på att man kan hitta ett snickeri som kan göra luckorna billigt till IKEA-stommar. Då kan man välja luckor precis som man vill ha dem. Jag skulle vilja att överskåpens luckor går ner en bit nedanför stommen, så kan man dra direkt i luckan i stället för att ha handtag. Jag skulle också vilja fälla in fläkten i skåpen och då kan man specialbeställa en lucka till det.
Någon som har erfarenhet av snickeribeställda kök? Eller sprutlackering av luckor? Tips på snickerier och lackeringsfirmor i Umeåregionen mottages tacksamt!
/P

ByggNorr

Det slog mig just en sak. ByggNorr har fortfarande inte hört av sig! De skulle återkomma med en offert efter någon vecka, då hörde han av sig och bad om en vecka till på offerten, då han inte fått in alla siffror från de andra bolagen. Och sedan har jag inte hört ett ord. Intressant. Antar att dom inte ville, eller de antog att vi inte ville. Men ändå, hur seriöst intryck ger det?

Som grädde på moset har de skrivit detta på sin hemsida:
Ledord; PålitligaAtt vi håller det vi lovar är oerhört viktigt både för dig som kund och för oss.

Haha!

/E

Lördagstitt

Idag har vi varit på julmarknaden på Gammlia och kikat på julsaker. Jag köpte en varm lovikamössa med öronlappar. Det känns som att den behövs!

Men först svängde vi förbi tomten för att kika hur långt de hunnit i veckan.


Tomten börjar se rätt plan ut! Detta är framför huset mot vattnet (till vänster).


Här är det lite mindre utplanat, men det är utjämnat i nivåskillnader i alla fall. Antar att vi får gå sedan med kratta och spade för att snygga till lite.


Han har jobbat sig in mellan träden för att snygga till marken. Bra gjort!


Vi bestämde oss för att göra en lite speciell lösning på tomtens lutning. Sidan mot vägen blir rätt plan. Sidan mot vattnet lutar mot vattnet och från skogen, så det är egentligen en diagonal lutning. Vi bestämde oss för att behålla lite av det, men att arbeta fram en lite planare yta just framför blivande altanen som sedan börjar slutta mot det diagonala hörnet. Detta för framtida kub-spel och annat man kan tänkas vilja göra på en plan gräsyta. Det blir konvexa lutningar, inte konkava.


Så här ser grunden ut nu. De fick täcka över med pressenning över helgen, då det började snöa.


Vi tjuvkikade under pressennningen och fann detta, golvvärme!
Nu ser stenröset ut så här. Vi Hade nog velat ha det lite mindre utspritt i ett pärlband, och mer i en hög, men vi får se om vi låter det vara så här och eventuellt fixar senare.


Också var ju jag där också!

Vi träffade en granne som bor runt sjön. De var och tjuvkikade på tomten och vi pratade en stund. De verkade väldigt negativa till de som har sålt tomterna till oss. Intressant. Men trevliga grannar verkade dom vara! De hade också en jättefin katt som följde med på deras promenad. Den och Penny kommer nog att mötas i framtiden, på ett lite otrevligare sätt då kanske. =)

Nu ska vi göra julkort!
/E

Isolering färdig

På morgonkvisten såg det ut såhär på tomten. Enligt byggaren skulle de försöka göra klart grundarbetet under dagen, vi får väl se i helgen hur det gick med det. Gjutningen kommer senare förstås...


Stenröset på plats mot vägen. Det blev lite mer sten på slutet uppenbarligen. Jag tyckte det var lite för mycket mur-känsla, så jag bad dem flytta in lite mer sten mot skogen. Annars ser det ut som vi vill skydda oss mot ryssen?


Här har grävaren gjort ett kanonjobb! Platt och fint - klart för jord och gräs!


Övergången mellan hus och skog blev riktigt bred och fin till slut. Kul!


Frigoliten är på plats innanför kantelementen. Under dagen skulle golvvärmerör och armering ut. Frågan är - blev det klart idag?
Pappersarbete

Idag har varit pappersarbetets dag för min del. Då menar jag inte bara jobbet, utan även vad gäller bygget. Jag har;

- Fått utlåtandet från grundbottensbesiktningen från WSP. Vi hade bra grund så han behövde inte göra en hel geoteknisk utredning, utan tydligen räckte det med grundbottens. Om det säger er någonting. Detta har jag skickat till byggnadsinspektören.

- Fått bankgaranti från Creativ bygg, som jag skickat till byggnadsinspektören.

- Fått godkännande av våra kvalitetsansvariga, BoSyn och Per (carport).

- Pratat med Umeå Energi angående räkningen vi fått från anslutningen av el till tomten. 26 tkr var korrekt, och inte kunde jag skylla på mäklaren heller. De hade höjt från 13 tkr exkl moms till 21,5 tkr exkl moms på ETT ÅR. "Beklagligt att vi missade att ansluta innan höjningen som var 1 oktober" uttryckte sig handläggaren på Umeå Energi. "Beklagligt".

- Pratat med (vår älskade!) handläggare på Nordea. Ska ordna byggkreditivet, behövde fler uppgifter, som jag ska skicka in.


Här är informationen från WSP:

Återkommer med bilder från dagen!
/E

Tips!

Tänkte bara tipsa om den här tävlingen, där man kan vinna en tigersåg! http://smartsontestpilot.se/jula-tigersag/
Anmälningstiden går ut om några dagar.

Hoppas jag vinner den! Undra vad jag ska såga bara...?
/E

Torsdagens arbete

Lite bilder från dagen och kvällen....
Diskussion på grunden.


Byggarna på plats.


Rör som kommer upp ur gruset.


Dessa stenar ligger nu vid hörnet mot grannen, vid blivande carporten.


Dessa stenar låg nu vid tomtgränsen. Men vänta lite bara...


Vips! Inga stenar! Grävarkillen gräver ner alla stenar i marken. Inte illa pinkat!


Gullunge!


Nu ser det ur så här helt plötsligt. Men vad döljer sig under presenningen?


Aha, isolering och ett kaminrör!


Någon meter ifrån ligger nu armeringsjärnen. De har de flyttat på för att kunna flytta stenhögen vi ville ha mot vändplanen.


Så här ser stenhögen ut nu. Men var lugna, det är inte klart än. Han håller ju på för fullt!


Visst sa jag "jag ryms nog själv i grävskopan"? Jo, jag tror visst det!


Kolla så plan mark! Helt galet!


Vårt altanträd har blivit lite nedgrävt då de höjde tomten.. Vi fick lov att flytta upp skyddspinnarna säkert en halvmeter!
Välkommen in till oss! Här är vår entré!

Ni blir lite snuvade på information här. Det händer massor under dagarna, men vi hinner inte skriva om det. Till exempel har vi bestämt tomtplaneringen, bestämt hur entréplattan ska se ut, besökt bygget två gånger m.m. Men ni får helt enkelt hålla till godo så kanske vi kan uppdatera er om detta senare. Nu är klockan  23.00 och vi har nyss kommit hem från tomten där vi kikat på det senaste och bestämt hur vi vill att lutningen på gården ska vara. Svårt! Nå väl, ingen ork till att skriva en massa, så blir bara en bildstorm och inget mer. Hoppas ni har överseende!


Tack och hej, välhängd pastej.

/E

Dubbel kostnad igen

Det här med att våra räkningar som rullar in ligger på det dubbla mot vad vi har beräknat börjar kännas lite stressande. Idag fick vi en räkning från Umeå Energi där anslutningskostnaden ligger på 26 875 kronor. Vi hade beräknat (utifrån uppgift från mäklaren) att denna avgift skulle vara 15 000 kr. Gah! Jag blir galen!

Imorgon ringer jag och ifrågasätter detta hos Umeå Energi och hos mäklaren. Jag måste nog anse att det är falsk marknadsföring till viss del, och tycker att mäklaren borde stå för mellanskillnaden. Eller någon annan. Så här kan vi ju inte fortsätta..!

/E

Onsdagens arbete

Idag är det december, jisses vad tiden går fort! Men inte lika fort som grabbarna arbetar... :-)

Här är bilder från idag.
Lite utplattat runt trädet. Halva sidan är kvar, som ni ser ovan, halva är gjord, som ni ser nedan.
Gröna tråden är vårt hörn. Exakt.


Övergång mellan hus och skog. Blir en nedgång emellan som ska leda vattnet bort från huset.


Några av killarna. En gräver, en (närmast) sätter ihop blivande avloppsrör, en bär ett svart rör som ska leda stuprörsvattnet längst bort på tomten, en fixar till efter de satt i rören. Nu har jag också fått lära mig att "sandstamparen" kallas "padda". Tack Frida! =)


Några av stenarna som kommit upp. Dessa är bara de som är "över" efter rördragningarna från tomtgränsen. De från under plattan ligger på en annan plats... Sten, någon?


Det är lite folk på plats. Tror aldrig vändplatsen varit så upptagen!RSS 2.0