Frigge

Jag ska försöka lära mig SketchUp lite bättre, så jag testade bygga vår friggbodsidé i 3d.
/P


Ritning

Hej där! Testade att rita om huset Horisont från Götenehus som jag skrev om i ett tidigare inlägg. Fick flytta om och minska lite för att få in huset på 150 kvm. Ökade på tvättstugan till ytan, minskade köket och la till ett allrum bredvid barnrummen. Tog bort lite små onödiga fönster också. Det är roligt att experimentera lite med ritningar, det här blev en rätt bra slutlösning. Kommentera gärna problemområden och annat som kan vara bra att ha med sig i fortsättningen.
/P


Och vinnaren är ...

Vinnare i kategorin Årets smalaste tall!


Skogen försvinner!

Vi var ut till tomten idag för att få se den i vinterskrud. Och se om grannarna hade börjat avverka skogen på vår tomt. De var i full gång när vi kom ut! Nästan alla träd vi inte markerat med "spara-band" var fällda. Det var en helt ny känsla att vara på tomten nu, den känns så mycket större när skogen är borta och man kan se ner mot vattnet. Dock inser man att vi märkt upp många träd som ska vara kvar, de flesta av dessa ryker nog också senare. Det är dock bättre att spara en för mycket än att vara en 70-årig tall kort.

Nu kommer vi lättare kunna se var huset ska stå osv. Sen insåg vi att vi har gigantiska mängder med grenar från träden att ta hand om. Vi ska planera in en eldningsdag snart så kan vi få bort så mycket som möjligt. Jag tror vi skulle behöva lite hjälp om vi ska få bort så stora mängder. Kanske måste vi köpa eller låna en motorsåg också så vi kan ta ner resterande träd..
/P


Icke existerandeSå här anser Hitta.se att vårt område ser ut. Inte en liten stig ens en gång vid vår tomt. Undra hur gammal bilden är egentligen? Vår gata ligger längs kustremsan med den lilla ön framför sig, välbebott område, visst? Haha, ska bli kul att se hur länge denna bild ligger kvar!
För övrigt har jag och Per hittat på en rolig lek, gå in på hitta.se och gå deras citywalk, placera ut dig på kartan och börja gå medan den andre gissar vart ni är. Rätt svårt ändå! Utanför vårt nuvarande boende står faktiskt Pärlan (vår gamla bil) på filmen, fränt va? Nya tomtens gata är ofilmad, inte allt för otippat.Google maps har gjort ett något nyare jobb, här ser tomterna uppstyckade ut och vägen finns, dock inga boende. Kul att spara sånt här tror jag. Jag minns så väl när min farmor visade en bild på hennes hus och det bara var skog och natur runt omkring, och jag tittade ut genom fönstret och såg flera kvarter som trängdes framför huset.
Nu hoppas jag förståss att det inte blir fallet hos oss, men det är klart, vart ska de bo? I vattnet? Några fler grannar bakom oss kunde faktiskt vara roligt!

LekfulltJag är av någon anledning väldigt inne på lekfulla saker just nu. Kanske beror det på att det är mörkt och trist ute, kanske lågkonjunktur, vilket brukar leda till att alla vill se glada färger. Vad det än beror på så känner jag mig väldigt inspirerad att se roliga och glada inredningar. En väns blogg tipsade om denna sida; Dos Family som verkligen lever upp till min efterstävan.
Har ni några bra tips på sidor fulla med inspiration?

En smart stadsarkitekt

Det här huset kan man hitta i alla inrednings- och arkitekttidningar just nu verkar det som. Tråkigt att alla skriver om samma saker hela tiden. Vi som prenumererar på fem olika inredningstidningar får ju läsa samma sak i alla! (Jag vet att vi är lite störda)

Hur som, jag gillar verkligen idén med detta hus som bryter av fullständigt mot de gamla husen. Jag gillar också stadsarkitektens syn på nytt vs. gammalt. Han påstod att man inte ska försöka härma en annan tids arkitektur utan bevara gamla hus men bygga nya med vår tids form. Antingen eller. Önskar att man kunde tänka lite mer så i Umeå, här ska allt byggas lika (fult) som tidigare, inget får bryta av och vara modernt. Det är ju just sådana hus som sätter en ort på kartan och blir ett turistmål! Nä, allt ska visst vara tråkigt och likadant som allt annat. Med en stil som fanns i en annan tid.
/P


Modellbygge

Jag ser fram emot att bygga små modeller av vårt hus när vi har en ritning. Det verkar roligt att göra och ger en väldigt bra bild över hur det blir, ljuset m.m. Typ en sån här gullig liten modell:
/P


Era misstag?

Om du fick ändra ditt boende hur du ville, inga begränsningar eller omöjligheter, hur hade du då gjort? Vad funkar inte och vad är super just nu? Hade du kanske velat ha lite annan rumsfördelning eller hade du tänkt annorlunda när det gäller ventilationen? Var köket smart på papper, men inte i verkligheten?
Alla dina erfarenheter och tankar är guld värda för oss! Berätta om era erfarenheter och tipsa oss om kloka lösningar, alla tips och råd är varmt välkommet.
/Emma och Per, första gången boende i hus ihop, första gången byggande av hus och tycker allt känns större än vår tvåa.

Industriparkett

Industriparkett är riktigt snyggt, jag hoppas vi får tillfälle att lägga det någonstans. Det är en tjock massiv parkett med smala stavar som man limmar, slipar och behandlar på valfritt sätt. Att olja en ek med naturolja är riktigt snyggt och det blir ett golv som man kan slita i all oändlighet. Tydligen blir golven rätt tysta också då man limmar dem i underlaget istället för att golvet ligger löst på. Kostar runt 6-800 kr kvadraten tror jag. De mörka golven nedan är rökt ek, den ljusa är naturell så att säga..
/P
Färgglatt mot det vita

Per som är något av en svart-vit färgläggare får ibland ha överseende när jag måste ta in lite färg i vårt liv. Varför göra livet svart-vitt när man har möjlighet till ett färgglatt och lekfullt liv? Min favorit är att totalt flippa ur i färger på möbler, och sedan ställa dem bland allt det vita. Det ger en personlig och glad känsla, men man behåller absolut stilen i funkishuset ändå. Här är några favoriter som jag mer än gärna skulle vilja ha i vårt kommande hus, i ett helt kalt och vitt rum.


Mah Jong Sofa/Hans Hopfer/Roche Bobois. Varje del har ett eget tyg, tillsammans blir det en underbar kombination.


Design av Lisa Whatmough, en helt underbar soffa. Kolla in hennes hemsida här; squintlimited.com. Jag kan tänka mig att plocka hem alla hennes grejer.


En av de roligare lamporna, design Fredrik Mattson.

Så, vad säger ni? Är jag ett geni eller bara helt knäpp?
/E

Svart hus

Jag gillar svarta hus mer och mer. Här är ett fränt.


Grand Designs

Ni har väl inte missat det brittiska tv-programmet Grand Designs? De följer olika familjers husbyggen, ofta ganska speciella hus men ganska lärorikt och underhållande. Läs mer på deras hemsida. Emma och jag plöjer igenom säsong efter säsong i jakten på lärdom. Det enda gemensamma vi har upptäckt är att alla som bygger verkar bli gravida samtidigt som man ska bygga, varför kan folk inte hålla sig till huset är klart?


Fagerdala hem

Jag läste om en kataloghustillverkare som vi inte sett tidigare, Fagerdala Hem. De hade rätt fina hus, dock stenhus, till väldigt bra priser. Kanske inget som passade oss perfekt men kanske något för er andra där ute som letar hus..
Att välja tomt II

När vi bestämde oss för denna tomt så var några delar avgörande. Du kan i något inlägg nedanför läsa "Att välja tomt" där det lite snabbt visar på olika tomter vi kikat på. Här kommer en prioriteringslista vi arbetade fram.

- Tomten ska ligga vid havet, på första parkett. En sjö dög inte då Per har fått för sig att han ska åka båt ut på havet jätteofta, men det är klart, det vore häftigt om mina båtåkandes föräldrar kunde ta båten till oss! Från tomten nu ligger vi i en fjärd mellan Umeälven och havet. Lugnt och stillsamt men med tillgång till dessa två. Att tomten inte fick ha andra parkett var för att Emma ansåg att det skulle vara som att gå till en godisbutik men bara få köpa frukt.Första parkett! Tyvärr syns det inte så bra på bilden, men vattnet lurar bakom all sly.

- Storleken på tomten måste vara minst 1500 kvm. Vi vill absolut ha en stor tomt, och på något sätt kom vi fram till att det var en lagom minsta storlek. Vår tomt är ca 1600 kvm.

- Köravståndet från stan får ta max 30 minuter. Längre känns för långt för att åka till och från varje dag, och även om vi blev sugna på otroligt vackra platser som Järnäsklubb så kändes det orimligt. Vår tomt har 20 minuters bilväg till stan.

- Närhet till grannar, nära och flera, men inte någon som trängs med oss. Inte heller ett område där 40 familjer kläms ihop på en liten yta känns intressant. På vår gata är det just nu 7 hus, vår tomt och 3 eller 4 tomter till salu. Vi har en granne som bor vid sidan av oss, och förhoppningsvis vill någon bo bakom oss. Men vid andra sidan är det skog, och framför havet. Det känns som en mysig liten gata med vänliga grannar och en modern "bullerby-känsla".Vår mysiga lilla gata. Den närmsta tomten till vänster är ännu till salu. Vår tomt ligger längst in på gatan.

- Skola, transport och annat. Enligt ett tips från min pappa så ansåg han att man ska ta hänsyn till att man troligen kommer ha barn i framtiden. Nära till skola och skolskjuts. Vi har en skola, dagis och fritids 7 minuters bilväg bort. Vi hade önskat lite närmre, men vad tusan, vi får väl hurtiga barn som måste cykla. Bussen går ca 5 minuters bilväg bort, även det lite längre än vi hade hoppats, men vi hoppas att det kommer börja gå en buss till oss i framtiden.

- Bekvämligheter. Inte ett krav, men väl ett plus i protokollet. Vår tomt hade fördraget vatten och avlopp. Det finns en brygga och båtplats, till och med en gästbrygga! Det är draget fiber och telefon. Tomten kändes betydligt mer bekväm än många andra tomter som bara är ett stycke skog där man aldrig riktigt vet om vattnet duger att dricka, föränn det är för sent.Vår fina brygga. Nu saknas bara en båt!

- Nära till naturen. Jag tror stenhårt på att människor som växer upp i naturen blir mer harmoniska än de som får växa upp i en betongdjungel. Jag vill att jag och kommande barn ska få ha en gräsmatta att leka på, en skog att plocka bär i, vatten att bada i, och kunna vakna på morgonen och se snö, sol, lekande ekorrar eller kanske till och med en säl. Inte vakna till utsikten av bilar och en grå husfasad.

Jag tror att vi har valt rätt tomt!
/E

Ursäkta uppehållet

Efter ett par veckor i Karibien så har det inte hänt så mycket här på bloggen men nu är vi åter! Vi passade på att samla inspiration och kunskaper om byggande på vår resa. På Dominikanska republiken var de särskilt skickliga på eldragningar så vi försökte snappa upp så mycket som möjligt. Här är en helt vanlig elstolpe ute vid gatan. Det växer klängväxter på flera av ledningarna, så de har grön el även här.RSS 2.0