Att välja byggare


Här ska i framtiden vårt hus stå. Men hur tusan väljer vi rätt byggare?

Jag pratade idag bygge med min chef som just byggt nytt hus. Han anlitade Skidsta Hus och var väldigt nöjd med det grova byggandet. Han berättade att han absolut hade kunnat anlita dem igen för att bygga hus, men däremot hade han inte bett dem göra finarbetet igen. Han nämnde bland annat att kaklingen och snickerierna (tex lister och fönsterkarmar) inte var riktigt hundra.

Det är intressant, jag har pratat med fyra stycken nybyggare det senaste året, och alla har anlitat Skidsta Hus. En slump? Låter ialla fall som ett intressant bolag, även om finsnickerierna inte håller måttet. De hade vi ändå tänkt göra själva. Man får bara hoppas att bygget på det stora hela verkligen håller måttet och att det inte bara är det som "syns" som är lite slarvigt gjort. Något att tänka på. Jag är så avskräckt efter att ha sett Fuskbyggarna (går för övrigt just nu på tv!)

Ni som just byggt eller tänker bygga hus nu, vilka firmor har ni anlitat? Och med facit i hand, hade du valt samma igen?
/E

Hörnfönster?

Om det blir ett rakt hus som det vi skissat på tidigare så skulle man kanske kunna ha ett hörnfönster såhär för att få en mer levande och varierad fasad mot vattnet. Jag tyckte det blev mycket bättre än tidigare skisser...
/P


Mötet

Sådär, nu har vi ikväll haft mötet med tomtsäljaren och de boende på vår gata. Säljaren var där för att möta upp de klagomål och synpunkter som de boende framfört. Han lovade att badstrand, pir, reningsverk, diken och strandvägen skulle vara färdigställda innan midsommar, vilket lät mycket bra. Tyvärr var vi tvugna att avvika lite tidigt från mötet men det var roligt att träffa fler av de som bor där ute. De verkar trevliga allihop, önskar att vi fick flytta ut NU! Vi blev inbjudna att komma förbi och kika närmare på grannens hus, vilket vi hemskt gärna vill fram över. Både kul och bra att se hur andra gjort.
/P

Möte med tomtsäljarna





Vi har efter brevet till tomtsäljarna nu fått svar och därför är vi alla tomtägare kallade till möte imorgon i ett av de färdigbyggda husen. Det ska bli grymt intressant att höra vad de har för förklaringar och framförallt vad de har tänkt göra åt alla problem som finns i området. Förutom detta ska det också bli jättekul att träffa alla blivande grannar igen. Vissa har vi inte ens mött. Vi måste se om dom är kaffevänliga och om de verkar vettiga nog att bo bredvid i all överskåldig framtid. Viktiga saker!

Och inte att förglömma, det ska bli himla intressant att se grannens hus! Dels se hur stort 150 kvm egentligen är, tillsammans med planlösningen, och dels se om deras bygge skiljer sig från ritningen som vi har begärt ut från byggverket.

Återkommer efter mötet för att berätta vad som sades. Har du missat vad brevet handlade om så kan du läsa det HÄR.

Vad bilden illustrerar? Att vi ska skrämma tomtsäljarna till att fixa alla problem. Så klart. Var inte det självklart?
/E

Tomtöversikt

Testade placera hus av ungefärligt rätt storlek på vår tomtkarta. Det mot grannen är en carport på 36 kvm. Det ser rätt stort ut huset, hoppas det blir lite gård också :-). Man ser grannens hus ovan i bild. Rakt upp på denna karta är för övrigt väderstrecket norr, så man måste nog fånga upp för- och eftermiddagssol på var sin sida om huset. Strecket i underkant är elledningen i skogen, vägen är till vänster.
/P


Typografisk kudde

Som typografi-nörd är ju denna kudde ett måste? Lite dyr bara. 199 kr på Mio.
/P


Tjärlek?

Vi har alltid varit inne på falusvart. Snyggt och smidigt. Något annat vi kikat en del på är lärkträ. Dessa två är nog de två fasadfunderingar vi haft hela tiden. Tills senaste Residence när jag helt otippat läste en liten notis om svart trätjära. Det såg intressant ut och jag kontaktade företaget som tillverkar trätjäran för att få veta mera. Här är mina frågor och deras svar:

Vad är trätjärans egenskaper?
Hur jämför man tex trätjära gentmot tex falufärg?

- Tjäran har ju en mycket bra impregnerande funktion medan falu rödfärg är en vattenbaserad pigmentfärg som i och för sig är bra men har inte samma impregnering som tjära.

Hur ofta måste man behandla ett hus som har tjära som ytskikt gentemot färg?
- Nytt virke behandlar man minst två gånger och kanske efter ett år ytterligare en gång. Sedan kan man räkna med ca vart femte år. Då har man byggt upp en yta som står emot väta mycket bra. Trädet kan också andas vid tjärbehandling. Fördelen är då att man slipper att skrapa utan man borstar ren ytan som skall behandlas. Man skall veta att tjära står emot UV-ljuset dåligt på sydsidor, därför har vi gjort pigmenterade tjäror som klarar detta bättre. All färg har besvär med UV bestrålningen.

Hur ser prisbilden ut?
-
Prisbilden ligger från 100:- till 250:- per liter beroende på kvalitet.

Vid användning av svart trätjära, slår träts linjer och karaktär igenom eller blir det heltäckande?
-
Genom att späda tjäran med balsamterpentin som också kommer från trädet med massor av ingredienser som träet vill ha kan man få den olika tunn och att se ut som en lasyr. Märk att man inte spär den med någon lacknafta eller vatten som inte har någon funktion i sammanhanget.

Passar trätjära bättre eller sämre i vissa miljöer? Vi ska exempelvis bygga hus vid havet i norra Sverige där vädret är rätt påfrestande.
-
Tjära passar i de flesta miljöer och i Norrland finns en stor tradition för tjära.

Är det lämpat bättre på vissa träslag än på andra?
- Man använder tjära främst till gran och furu. Vi har en ljus tjärolja som användes på tryckimpregnerat trallvirke för att slippa att terrassen blir svart eller kladdig.

Går det att måla på sedan om man i framtiden skulle ångra sig och vill ha färg istället?
- Vi kan inte idag säga att man kan använda vår Rödtjära på tidigare falufärg men de tester vi håller på med verkar bra. Man får borsta ytan ordentligt ren innan man går på med tjära. Man kan inte använda vatten buren eller andra färger direkt på tjärbehandlad yta.

Är tjäran då ekologisk eller på annat sätt ett bra miljöval?
- Alla de ämnen som tjäran och balsamterpentin innehåller har bildats i naturen och ingår i det naturliga kretsloppet. Man kan säga att tjäran är ett bra miljöval och intresset ökar oerhört för dess egenskaper och ursprung.

Jag fick en broshyr skickad, och här är lite information hämtat från den:
Svarttjära är en äkta trätjära förstärkt med svart pigment för att få bättre hållbarhet mot UV-strålning, framförallt
på ytor som utsätts för starkt solljus. Det gör att denna målningsprodukt passar utmärkt för moderna trähus som man vill ge en svart kulör och ett djupverkande träskydd.

Trätjära är en produkt från skogen. Tjäran framställs genom torrdestillering av trä, framförallt tall. Tittar man tillbaka i tiden är det kådrika tallstubbar som gett den bästa trätjäran, eftersom kådan innehåller de ämnen som skyddar trädet mot bland annat röta och insektsangrepp. Idag används även andra delar av trädet. Beroende på vilken
tallart som används vid framställningen får trätjäran olika lukt och färg. Som lösningsmedel används balsamterpentin som också utvinns ur träd. Till skillnad från många andra träskyddsmedel har alla de ämnen som finns i trätjära bildats i naturen och ingår i det naturliga kretsloppet.

Så, vad säger ni läsare, är ni "tjära" i tjäran eller tror ni att man ska satsa på de andra val vi funderat på? Jag tycker att det låter bra och naturligt, men blir lite osäker på dels att man inte kan måla efteråt om man ångrar sig, och dels, så tycker jag att det låter som att man måste behandla ofta. Det känns som att var femte år är lite mer än man har lust med. Speciellt om man inte kan byta till färg sedan om man tröttnar... Kanske är det till och med någon som har använt sig av trätjära? Alla tips och råd är mer än välkomna!
/E

Mer 3d-skisser







Vad vi inte vill ha

Det här vill vi ha! Det här gillar vi! Superlativen står som spön i backen på vår blogg. Men nu kommer lite exempel på vad vi INTE vill ha. Spana in!
/P






Massivt kök

Ballingslöv har kommit med en ny köksserie med luckor av massivt trä. Riktigt häftigt. Då kan man skära salladen på skåpluckan om man orkar ta fram skärbrädan. Värt! Finns även som förvarings- och badrumsserie.
/P


Kvik-lampa

Jag hittade en fin badrumslampa i Kviks sortiment, en liten kub som även finns i vit. Pris 318-415 kr.
/P


Stadspromenad

Vi tog en promenad idag i stan och kikade lite närmare på en känd Umeåprofils bostad i centrala Umeå. Toppmodernt mitt emellan gamla trähus. Smälter in riktigt bra faktiskt. Sen kikade vi också på Arkitekthögskolan som håller på att byggas nere vid älven (sista bilden).
/P






Rostfri diskbänk

Jag såg på Room Service igår när de gjorde om ett kök. De beställde en specialtillverkad rostfri bänkskiva från ett företag som hette Deco Steel, ett småländskt företag som verkar bra om man vill måttbeställa med eget val av bakkant, hoar, tjocklek m.m. Ska kommas ihåg!
/P


Snygga vinklar

Hittade detta hus på Archdaily. Coolt! Jag har sett många hus med träpanel på taket, funkar det verkligen? Någon som vet?
/P






Trouble in paradise

Våra blivande grannar har beslutat sig för att lämna in en skrivelse till försäljaren av vårt område. Det är vissa delar de anser är undermåliga och ofärdiga, samtidigt som de tycker sig fått dåliga svar när de påpekat detta. De visade oss skrivelsen och frågade om vi ville skriva under.

Vi känner själva inga större problem med området just nu när vi inte bor där, men förstår deras frustration och ställer oss givetvis bakom åsikterna. Det är på ett sätt ganska skönt att vi slipper stå ut med alla problem som dyker upp inledningsvis, att vi bara kan glida in och bygga huset när det mesta förhoppningsvis redan är åtgärdat.

Vad tycker ni om skrivelsen? Har ni haft liknande problem när ni byggt? Vad gör man som tomt- eller husägare om försäljaren inte håller sina löften? Och, hur lång tid är det rimligt att man ska ge försäljaren innan alla löften är uppfyllda?

Ni kan läsa skrivelsen HÄR
/E

Pepparkvarn

Jag fyllde år i helgen och fick en jättefin Peugeot pepparkvarn av Emma. En sån där stor, högblank svart. Det ska bli en fröjd att få slippa färdigmalen peppar i matlagningen!
/P

Plywood II

Apropå tidigare inlägg, här är ett helt hus i plywood – så det måste ju gå! Kanske kan vara nåt i ett garange eller liknande.
/P



RSS 2.0