Bilder i dagsljus tisdag


Full aktivitet på tomten idag! Igår kväll var det bara mörka hål, och uppgrävda stenar. Idag; platt sand! Det jobbade flera killar samtidigt, en grävmaskinist, två snickare (en som går med en sandplattare (?) och en som mäter, en praktikant som lär sig och hjälper till, och ägaren av Creativ bygg, Johan som höll i det hela. Måste säga, han är för himla bra att arbeta med. Hoppas det håller i sig!


Killarna mätar och mätar. De liggande plankorna i midjehöjd är vårt blivande golv!


Grävaren är i full gång med grävandet. Så otroligt duktiga alla är. Han slätar ut sand med en jätteskopa, som om det vore hans egen hand. Imponerande! Här flyttar han megastora stenar runt vårt smala träd som vi ska spara mitt framför huset och förhoppningsvis sedan bygga in i altanen.


Ta daaaaa! Grunden! Ett dygns arbete, inte illa va?

Just ja, geoteknikern var ut idag. Inga problem alls med grunden, sa han. Skönt! Känns som att vi kan checka av saker från listan hela tiden nu!

/E

Flytt av stenar

Idag hade jag tänkt åka ut och kika på hur byggarna har placerat stenarna, eftersom att det var lite av en gissningslek igår. Då navigerade jag min bokstavligen fram genom att fota med blixt och se vad som fastnade på bilden. Jag planerade in en långlunch.

Runt klockan 9 pratar jag med de som sålde tomten åt oss, för att räta ut några frågetecken (älskar det uttrycket!) som uppkom under samrådsmötet. Svaret blev; JA, det är kommunalt vatten som utlovat, och att fibern har en egen kabel, den gröna. Inte för att det säger er något.... Men för byggaren sa det mycket! Direkt efter meddelar jag detta till byggnadskontoret och till vår byggare.

Klockan 10.20 ringer byggaren. Då behövs jag genast på tomten. De har grävt upp så mycket sten att de snart inte vet var de ska sätta allt. Vi behöver prata om tomtlösningar, bortkörningar och annat. Sagt och gjort, jag slänger mig i väg (eller, rättare sagt, jag går hem, hämtar bilen och åker dit).

Där pratar vi om olika lösningar. Jisses vad sten!


Denna stenhög (tro mig den är större än den ser ut!) är placerad enligt våra önskemål, men vi väljer att flytta den lite längre ut mot tomtgränsen för att inte skymma sikten från ett av smårummen. Alla stenar hamnar i hörnet mot vändplanen.


Den fina nästan vita stenen som tidigare fått agera vedklyvarställning får flytta till hörnet mot grannen, vid vägen, vid carporten.


Denna jättesten som vi tänkte skulle få ligga kvar, efter önskemål från våra mammor, blev för låg och skulle försvinna under altanen. Grävaren skulle då pula upp den, men jisses, den var inte liten! Minst 14 ton sa byggaren. Grävaren petade lite i den, och grävaren lyfte från marken! Han skulle se senare om han kunde flytta den högre upp.


Och allt detta? Tja... Det får dom försöka släta ut över tomten. De ska jämna ut sluttningen i början, så det är hyfsat rakt framför huset, och sedan göra en långsam utjämning mot resten av tomten. Jag tror det blir en bra mix! Det kanske inte ser mycket ut det här, men jämför med träden.

/E

Nu händer det grejer

Idag har vi haft samrådsmöte, ritat lite på vattenritningarna och grävaren har börjat gräva på tomten. Det har varit en händelserik dag och det känns som att vi ännnnntligen är igång.

Jag åkte ut nu i kväll för att se hur mycket de har grävt upp idag. Jag blev glatt överraskad när det fanns en jättegrävare på plats, en Creativ-vagn, lampor, pinnar, isolering och skopor på plats. Nu är det verkligen en byggarbetsplats! Så lustigt det känns, att det är grejer på vår tomt, grejer vi inte har varit med att ta dit. Det är ju jättekonstigt!


Vintervägen mot tomten. Är det mysigt eller läskigt? Vi måste köpa extraljus till nästa bil. Denna bild är tagen med helljus och två extraljus.. Det är rätt mörkt där ute!


Vår gata är betydligt mer ljus och härlig.


När jag kom körandes mot vår tomt möts jag av detta! Barack, isolering och uppgrävd tomt.


Och vad gömmer sig där bakom?


Jo, en jättebamsing till grävare!


Jag tror att hela jag ryms i skopan...


Verkar vara lovande märke... Eller hur Per? ;) För övrigt, fränt att min andning fastnade på bild. Minus 17 grader ute.


Och så en hel bild, för dem som går igång på sånt (Jonte, pappa?). Men nu får det vara nog med bilder på maskinen.


Det var en del isolering på plats också... Lägg märke till lyktstolpen!


... och ta da! Ett el-skåp!


Under ett snötäcke gömde sig även en hög med armeringsjärn.


Och på andra sidan stack lite rör upp från backen. Det är i och för sig inte något nytt...


Sedan var det ju det här med att gräva också. Vi hade väntat oss en del sten, men det här var väl i mesta laget!


Några fler...


En sten som försvinner lämnar ett litet hål efter sig!


Vad har dom gjort på lilla stigen med grävaren?? Jisses.


Full frontal.

Jag är jättesugen på att åka ut imorgon på dagen och fota i dagsljus. Kanske måste ta en längre lunch och hinna med det!

/E

I morgon smäller det!

Ja, grävningen alltså. Och samrådsmötet!

Det känns så himla spännande, att dom ska börja gräva. Tänk, att snart har byggarna börjat med sitt arbete, det är inte längre bara vi som förbereder. Det känns som ett stort steg! Steget efter detta blir väl när det börjar byggas. Jag minns det så väl när vi renoverade lägenheten. När man tog steget från RIVA till att börja BYGGA. Så spännande!!

Förhållandena hade väl kunnat vara bättre... Det fick inte snöa så mycket (har kommit oändliga mängder snö) och det skulle behövas plusgrader (är minus 15 grader). Men jag hoppas att dom kan börja ändå, så vi kan följa tidsschemat.Tänk er, snart är denna rofyllda mark uppgräven och full av maskiner. Konstigt va? Och det kommer kännas jättekonstigt att inte vara där under varje steg som tas, vilket vi gjort än så länge. Men ändå skönt! Tänk att man kan sitta i värmen på jobbet och veta att några stackare är ute i -15 och gräver på tomten, ÅT OSS! Nå väl, det är inte sååå synd om dem, de får ju faktiskt hutlöst bra betalt för det.

Jag hade tänkt hinna ut i helgen för att fota en "före-bild", men vi shoppade i stället... Så den här bilden från oktober får duga.


Sist vi var ut syntes pinnarna för var huset ska stå så här mycket. Jag skulle anta att dom är helt begravda i snö nu! Åh, nu ångrar jag nästan att jag inte var ut idag!

Återkommer imorgon med en rapport från samrådsmötet, och vad byggaren sa om grävningen, om dom verkligen har börjat eller inte. Spännande va??

/E

Reklam reklam reklamNågonstans verkar någon sälja adressregister till dem som får bygglov. Jisses. Det vräker in reklam! Just nu, så här i startskedet är det himla roligt. Vad finns det för grejer, massa erbjudanden, tidningar och annat. Många saker är ju så klart helt ointressanta, till exempel är det inte vi som behöver bry oss i vilka reglar man använder eller material till grunden. Men andra saker är faktiskt kul! Villaägarnas till exempel.

En sak jag ser fram emot, är att få min egen tidning i brevlådan. Tidigare var jag redaktör för Villa Västerbotten, som går ut till alla villaägare i länet. Det vore jättekul att få den hem till sig själv! Även om jag inte skriver den just nu.

Nu ska jag gå och låta mig bli påverkad av köplustar.

/E

Geotekniker bokad

Nu har jag bokat en geotekniker. Det blev WSP för 3000 kr + moms + transport. Han ska göra undersökningen på tisdag (som vi önskade) och skriver ihop papperet direkt efter, så vi får det på onsdag eller torsdag beroende på postgången.
Trevlig kille!

Jag ringde även Vectura, de hade också tid, men tog 5000 kr + moms och transport. Så det var ju lite skillnad.

Jag har faktiskt inte kollat med fler ställen. Jag antar att 3000 kr är bland det lägsta de tar, eller vad vet jag? Jag har ialla fall inte tid att tjafsa mer...

/E

Penny favorit i repris

Penny ville göra en favorit i repris. Hon ansåg nämligen att hon får alldelens för lite utrymme på bloggen, hon ska ju också bo där!
Hon har själv inte sett området, men anser att det på kartan ser bra ut. Hon ser också att grannen har en fågelholk nära vår tomt, som är i "hopp-höjd" som hon kallar det."Om man tittar så här blir det roligare!"


"Nu måste jag ha en plan. Jag måste ta över området snabbt!"


"Mamma, sluta fota mig!!"

Så, nu är Pennys kvot uppfylld ett tag till.

Jag och hon brukar på kvällarna ligga och prata om hur det ser ut där ute. Penny frågar mycket om terrängen, materialet på tomten (gräs att äta? sand att rulla i?), djurlivet (fåglar, möss?) och hur hennes utsiktplatser kommer se ut. När jag nämnde att mer än halva huset mot havssidan är golvfönster, blev hon exhalterad.

Hon längtar, tro mig! Men just nu vill hon vara inne ett tag till. Det här med snö är så äääääckligt!

/E

Bygglovspapper!Idag fick vi bygglovspapperna med posten. Jihoo!

/E

Inte snö!

Vår byggare säger att det inte får snöa mer eller bli kallt om de ska börja fixa grunden på måndag. Visst ser det här lovande ut då?


Tisdag snö. Onsdag uppehåll? Torsdag snö. Fredag snö. Lördag ev snö? Söndag uppehåll.

Budget och verkligt pris?

Ni bloggläsare som byggt eget. Nu är jag nyfiken, vad låg er budget på och vart slutade kostnaderna?
Berätta gärna vad som drog iväg! =)

/E

Tomtplanering

Jag sitter och försöker planera tomten. Var vi ska ha träd, stenar och plattor. Tanken är att allt ska bli gräsmatta utom sista biten mot skogen där det är mörkt. Vi får nog revidera planen sen när huset står på plats men grov plan måste vi ha redan nu eftersom grävaren kommer om en vecka.
/P

Samrådsmötet bokat!

Idag ringde vår KA (kvalitetsansvarige) och berättade att han har bokat mötet med kommunen. Han kommer fixa alla papper som behövs, och ska åka ut till tomten innan mötet för att "kika lite". Han berättade att det han gör är;
- Innan och under plattan tillverkas
- Vissa kontroller under bygget
- Kontroll enligt punktlista
- Kontroll vid färdigt bygge
- Fixar papper, möten m.m.

Jag frågade om vi behövde någon extra kontrollant utöver honom eller hur man brukar göra. Han berättade då att man kan köpa till det genom deras företag. Det är olika hur kunderna gör, många köper inte till något, vissa gör det. Han sa också "Creativ är en duktig noggrann firma som alltid gör ett bra jobb, så det borde inte behövas, men jag vill inte säga det, för säger jag att inget kommer att gå fel så gör det säkert det bara därför". Det var skönt att höra, att byggarna brukar sköta sig.

KA-firman vi har anlitat heter BoSyn.

Geoteknisk utredning

Det här med att bygga hus är då ett ständigt vimmel av olika saker som ska fixas. När vi i fredags fick bygglovsbekräftelsen så står det bland annat att vi ska fixa en geoteknisk utredning. Jaha? Det är inget jag ens hört talas om tidigare. Vi kollar med grannen, de "valde att inte göra en". Men tydligen är det ett krav att vi gör det. Konstigt nog.
Nå väl. Jag ringer byggnadskontoret och frågar om vi behöver detta. Ja, var svaret. Jag frågar vem som gör detta? De på kundtjänst vet inte. Jag blir kopplad till en handläggare. Han säger att dessa gör geotekniska utredningar:

WSP
Tyréns
Vectura
Ramböll
Sweco

Jag ringer WSP. Telefonisten vet inte vad en geoteknisk utredning är men kopplar mig till en person. Han säger att han inte jobbar med detta, och den enda han vet som gör det, är pappaledig. Han säger åt mig att ringa telefonisten igen och säger att jag ska hänvisa till en geotekiker. Jag ringer telefonisten igen och uppger detta. Hon funderar en stund och säger att "det står inte vem som kan sånt". Sedan kopplar hon mig till en annan handläggare. Han kan inte heller detta. Men han sitter bredvid någon som kan det. Men han är upptagen i telefonen.
Så tillslut kommer jag fram till en person som kan området. Han frågar hur snart jag behöver utredningen "så snart som möjligt" svarar jag. Han berättar då att han ska resa bort ett tag och inte kommer ha tid. Han frågar om vi börjat gräva än, vilket vi inte har. Då berättar han att vi måste börja gräva innan de kan göra utredningen. Vi avslutar samtalet och jag ringer byggaren för att ta reda på när vi ska börja gräva. Den 29/12 kommer grävaren.
WSP-killen skulle ringa upp när han kollat om någon annan kommer ha tid snart. Väntar fortfarande.

Priset på utredningen skulle i alla fall vara 3000 kr + moms.
Puh... Kan vi inte få ha gjort vårt snart?? Och alla dessa extrautgifter som ramlar in stressar mig verkligen...! Varför finns det ingen lååång lista någonstans som innehåller allt man behöver veta och göra inför bygget? Och priser på dessa? Det ska jag publicera så fort vi kommit så långt! Då kanske någon annan har hjälp av det i alla fall...

/E

Papper är inte gratis!

180 000 kr - det är EN DEL av alla papperskostnader vi åkt på. Alltså avgifter från kommun och dylikt som man måste gå igenom när man bygger nytt. Jag trodde aldrig att så stor del av vår budget skulle gå till luft. De suger verkligen ut varenda krona de kan känns det som. Och pantbrev - vad är det egentligen? Varför kostar det 66 000 kr för tingsrätten att skriva ett papper på det?
/P
Röda är fastslagna kostnader och svarta är uppskattade. Blå betalda.

The Stones

Vår tomt är ju fylld av megastora stenar. Riktiga jättekalosser. Vi har insett att detta kommer bli kostsamt att köra bort. Så vi försökte övertala de som äger området att de behöver lite utfyllnadsmassor till en tomt som är tvärs över gatan från oss. Det tyckte tyvärr inte dom.

Nå väl, nöden har ingen lag. Vi kom därför på den briljanta idén att vi ska göra stenhögar på gården. Vi låtsas att det känns mer "naturligt" med lite stenar här och var. Eller låtsas och låtsas. Det ÄR ju mer naturligt! Så därför tänker vi göra något sånt här...


Det blir en stenhög längst upp mot vändplanen. Jag tror att det kommer bli bra som gräns mot skogen och gångstigen. Det kanske ger en viss uppmaning om att man nu kommer in på vår tomt, och inte längre är på vägen/stigen. Det är också lite högre marknivå här, så stenarna kan nog ge ett rätt bra avbrott.


Som jag skrev om tidigare tänkte vi också behålla en gigantisk sten som är strax framför huset. Detta av två anledningar, 1 -den är troligen oflyttbar, och 2 -den är rätt fin! Om det gör sig väl kommer vi nog att forma hörnet på verandan efter stenen. Jag tycker det blir fränt!

/E

Bygglov beviljat!

Vi kan knappt tro att det är sant. Bygglovet är beviljat! Vi har fått en massa papper om saker som måste vara färdiga till byggsamrådet som måste planeras in så fort som möjligt. Nu måste vi bita tag i de bitarna och bestämma en massa om var toaletter ska stå etc inför gjutning av plattan som ska köra igång inom ett par veckor förhoppningsvis.
/P

Ny kamin

Vi var och kikade på kaminer i helgen. De hade inte Scanspis 50 Maxi i lager men de hade en Contura 590 som vi blev intresserade av. Den är lite högre så man får upp brasan en bit, och den gick att få med ett värmelager av täljsten inuti toppen. Stenarna kan lagra värmen i runt 4 timmar vilket ger en jämnare temperaturkurva. Att den sen kostar några tusen mindre än Scanspis gör nog att vi satsar på den i stället.
Scanspis till vänster på bilden, Contura till höger.
/P

Elda

Idag är jag i Skellefteå och hälsar på Per och familjen. Vi tänkte dock slå flera flugor i en smäll och passa på att besöka Elda-butiken som finns här. Kosnigt nog finns ingen sådan i Umeå.

Man blir ju grymt sugen på att börja handla på sig saker om är på rea. Men med tanke på att vi bor i en tvåa, så måste vi nog sjå oss till lite senare.

Har ni någon koll, vilka är bra å framför allt, är något märke dåligt?

/E

Byggångest

Jag börjar få byggångest nu när det känns så på RIKTIGT.

Dels om huset; Har vi verkligen bestämt oss för att huset ska se ut så här? Att det är rätt plats? Rätt val att bygga hus? Ska vi ha allt vi valt?

Dels om kostnaderna; Har vi råd? Prioriterar vi rätt att så mycket pengar ska gå till huset när det finns så mycket annat kul? Borde vi göra mer själva? Kunde vi byggt billigare? Kommer vi hamna i Lyxfällan? Jag hör dem säga "Ni är två 26-åringar som bygger en villa för flera miljoner, köper en ny bil och tror att ni har råd med allt, hur tänkte ni?!". Eller att vi kommer 1) att inte ha råd med någonting alls förutom huset. Nudlar, ris och buljongvatten året runt. 2) Måsta sälja huset.

Dels om tiden och livet; Kommer vi inte göra annat än att bygga hus de närmaste åren? Hur ska jag hinna rida, frilansa, umgås och göra annat kul?

Samtidigt vet jag ju att vi har valt tomten utifrån givna anledningar LÄS HUR VI TÄNKTE. 
Vi har ritat ett hus själva för att vi inte gillade t kataloghus, och devi gillade blev för dyra eller funkade inte enligt våra byggbegränsningar. Alla val i huset har vi ju själva valt, så de borde ju inte vara fel. Vi har gjort det bästa vi kunnat inom alla olika aspekter.

Ekonomiskt har vi räknat och räknat. Även i absolut värsta fall (7% ränta, två bilar, ingen som helst löneutveckling, fulla avbetalningar m.m m.m) så har vi pengar över, så det borde inte vara några problem... Så länge inte en av oss blir av med jobbet eller något sånt.

Ang tiden, på den fronten är det inte mycket att göra. Jobba effektivt, ta sig tid att ta det lugnt och prioritera. Det är väl inte direkt så att vi inte prioriterar som det är redan. Jag hade räknat med att sluta frilansa, men tror nu att det lilla bidraget kan sitta rätt bra ekonomsikt, i alla fall i mindre mängder. Ridningen lär nog dock bli lidande ett tag när det är som mest i gång i sommar... Tur det är bete då och att lilla pållan står nära vår tomt (då hus)!


Fina Blancanieves på sommarbete, ett stenkast från vår tomt.

Har ni andra byggångest inför byggen?

/E

Gillart!

Den här bilden gillar jag.


Golvet är ju underbart. De orangea detaljerna. Avskalat kök. Me like!

/E

Bygglovet: I veckan!!

Jag fick idag mail från vår bygglovshandläggare där han säger att bygglovet i princip är klart, så när som beslutspapperet. Han skulle skriva under denna vecka. Härligt va? Nu kanske vi hinner göra plattan ändå! Bara den andra handläggaren som ska kalla till samrådmöte kommer igång snart så!

Då blir jag samtidigt stressad igen. Hjälp, jag måste verkligen ta tag i betongvalet och byggfelsförsäkringen. Vi måste nog ringa dem båda imorgon och stressa på... *puh* Det är spännande, men tufft. Trött men glad!

Nu vill jag mest bara ha hem Per, är sååå tyst hemma under veckorna. Tur att jag kan "umgås" med Bonde söker fru och älsklings-Penny!/E

Betonggolvtittande

Nu börjar det vara dags att se över valet av betongen till golvet (eftersom att golvet är plattan). Jag ska boka möte med golvkillen från Industrigolvtjänst Norr AB och försöka hitta en nyans, ytbehandling och ballast (stenar) som passar oss. Det känns knepigt! Är det något här som har betonggolv? Eller som har någon kunskap om detta? Vad ska jag tänka på? Yta?

Personligen gillar jag lite ljusare golv, och vill inte ha inslag av gult/brunt utan vill ha så grått som möjligt...


Det här är lite för mörkt för min smak, men jag gillar "flammigheten". Synd att vi inte ska ha en trapp, den är riktigt snygg!


Det här golvet tycker jag är riktigt snyggt!

Är det någon här som använt sig av Industrigolvtjänst Norr AB?
Jag ska försöka fota när jag tittar på golven så återkommer jag så ni får tycka till!

/E

Bygglovet: Inget nytt

Jag har ringt byggnadskontoret idag. De verkar inte ha kikat på vår nya situationsplan än, så på den fronten har det inte hänt något. Jag frågade om vi kunde anmäla kvalitetsansvarig på samrådsmötet, vilket var helt ok. Han frågade vem vi hade anlitat (Bosyn) vilket han ansåg inte skulle vara några problem. Han sa att vi snart skulle få hem en bekräftelse med posten och att vi sedan bokar in samrådsmötet. Jag blir lite galen på att de för två veckor sedan sa att jag skulle få en bekräftelse förra veckan, vilket vi inte fått, och nu säger "snart". Men jag väntar väl några dagar till.

Jag har också ringt Bostadsgaranti ang att jag inte fått en offert på byggfelsförsäkringen. Hon meddelade att de mottagit min ansökan men att de har lång handläggningstid. Hon skulle markera den att det var bråttom så de kanske kunde prioritera den. Hoppas de är billigare!

I helgen var jag och Per och kikade på tomten. Vi markerade upp var vi skulle ha el-skåpet och hur vi vill markplanera. Så nu kan byggarna börja gräva när de vill.Vi blev lite stressade då grannarna har ej jordhög på vår tomt som de inte tagit bort. Den har legat sedan i vår, och skulle köras bort snarast. Nu har vi dock börjat stressa dem lite då vi börjar bli rädda att den fryser på. Men så i går kväll fick vi ett sms om att högen var borta! Härligt!

/E

Bygglovet: På GIdag ringde jag och pratade med byggkontoret igen. Han hade inte sett vår nya ritning (???) men skulle kika på det. Han sa att om det såg rätt ut var det klart sedan och att han skulle göra färdigt till veckan. Vi skulle nog få en bekräftelse och information om samrådsmötet till veckan. Härligt! Då rullar det ju verkligen på!

Jag frågade om vi var tvugna att lämna in en ny ritning på carporten med vägglängden angedd, men han sa att han kunde skriva dit det själv. Känns bra att ha en handläggare som är lite medgörlig!

Han berättade också att vi nog kunde vänta till samrådsmötet med att meddela om KA (kvalitetsansvarig) alternativt att vi fyller i blanketten och lämnar in.

Nu är vi på gång igen!

/E

GAR-BO

Jisses. Vi har fått en offert från Garbo (eller Gar-bo) på byggfelsförsäkringen. Den låg på nästan det DUBBLA mot vad vi hade beräknat. Över 32 papp!! Det är ju helt sjukt! Vi hade räknat på 18... Och det sjukaste är ju att man inte får strunta i den heller. Det finns också bara två aktörer på marknaden. Vi har inte fått offerten från den andra, men jag antar att de ligger hyfsat nära. 32! TRETTIOTVÅ TUSEN!

Om inte jag blir gråhårig när det här är klart så blir jag det nog aldrig. Jisses.

/E

Byggfällan vs Fuskbyggarna

Såg någon Byggfällan igår? Jag brukar försöka se denna typen av program för att se misstag de gjort i byggbrocessen för att lära mig mer. Dels brukar det vara bra tips på vad man ska kolla inför ett bygge, men även kan man ju faktiskt se att de för både fina och fula saker inredningsmässigt.

Igår var ju då, tror jag, första avsnittet av Byggfällan. Men.. Det är ju exakt samma sak som Fuskbyggarna som Timell har? Kunde dom inte vara i alla fall LITE originella? Trist.

Det måste vara jobbigt för hantverkarna nu. Alla är beredda att bli lurade så man dubbelkollar minsta detalj, kollar upp dem hos skatteverket, kronofogden och överallt. Men det kanske behövs, kanske har vi som kunder varit lite för onoga (som vi säger i Norrland) tidigare.

Har ni påverkats något av dessa program?

/E

Det här med markplanering och Att göra

Idag ringde vår byggare och sa att han var på väg ut till tomten med en av "mina killar". Alltså byggkillar. Jo, lite roligt var det ändå. Inte så värst, men lite lagomt kul för att vara den första meningen man säger när man pratar i telefonen? Nå väl, moving on, han var vilse, inte helt otippat med tanke på alla snirkelvägar. Tur att jag hade förberett en vägbeskrivning för någon vecka sedan, som jag smidigt nog hade sparat som ett sms i mobilen. Ibland är man bara steget före helt enkelt!

I alla fall, han ringde sedan upp och vi diskuterade marken. De vill rätt snart börja gräva och göra grovplaneringen över hela tomten. Superkul! Det känns verkligen som att det HÄNDER NÅGOT! Även om dom inte egentligen har gjort något än. Men det är ju lovande att de TÄNKER göra något. Lika snabbt som jag blev peppad fick jag dock panik. Kolla in min to do-list som gäller marken:
- Kolla med granne om vi kan dumpa sten och "skräp" på deras tomt (ska höjas).
- Sätta skydd på de träd vi vill behålla.
- Köpa detta skydd.
- Stressa den andra grannen att plocka bort sin jordhög som ligger på vår tomt.
- Bestämma hur tomten ska se ut? Plan? Backe?
- Vart sätter vi stora stenar?
- Skissa ner våra tankar om marken och överlämna till byggarna så att de vet.
- Andra möjligheter att dumpa skroten? Kostnader?

Att göra (inte backe) imorgon fredag:
- Ringa byggkontoret med uppgifter om kvalitetsansvarig (självklart har jag förberett genom att kolla att denne har behörighet i vår kommun).
- Fråga om när samrådsmötet blir av.
- Kolla att vår senaste ritning som jag lämnade in i onsdags är tillräcklig.
- Fråga om de saknar något eller vi kan göra något för att skynda påå bygglovet.
Sedan är det en massa andra saker, men just inget till bygget tror jag.. Förutom de långa fixa-sakerna, så som planering av kök, tvättis m.m m.m m.m....


Så här ser marken ut nu,fast med snö på, före markplaneringen. Ska bli kul att se den slät!

Nä, nu måste jag sova om jag ska orka med morgondagens bestyr.
/E

Bygglovet: Skicka in nya ritningar

Per ringde i morse till bygglovshandläggaren. Tydligen måste vi skicka in en ny situationsplan IGEN till dem. Denna gång med 2 dm mindre tak på carporten. Ser inte fram emot att ringa JBR Konsult IGEN och be dem rita om situationsplanen IGEN. Jag är rädd att dom snart sätter mitt nummer på en blockeringslista. Oj oj, tur dom får betalt för att vi ändrar, synd bara att det är vi som ska betala det. Ritning på ritning. Jag vill inte ens veta vad de tar betalt varje gång de skickar en ny. Brukar man måsta be dem om att göra om ofta, eller är vi ett praktexempel på hur det INTE ska gå till? *suck*

Det är dessa dagar man ska tänka på målet och inte resan...


Snart... snart..../E

Bygglovet: Önskar mer info.

Åh! Jag som satt och väntade på en kallelse till samrådsmötet och så kommer ett brev i lådan. Förväntansfullt öppnar jag det, och vad döljer sig i kuvertet? Jo, ett brev med önskemål om kompletteringar. Vi har ju ringt in flera gånger i veckan för att fråga om de har allt de behöver så det inte ska behöva ta flera dagar med posten. Men tydligen har vi ringt för sällan, för nu kom ett brev ändå. Och ännu värre, de vill att vi ska komplettera med uppgifter som de redan har. Så dessa dagar i snigelposten har varit helt förgäves. De vill nämligen att vi ska skicka in uppgifter om mått på väggarna, inte taken. Men våra väggar och tak har ju samma storlek! Vi har ju inte utstickande tak! *suck*

Nå väl, vi får ringa imorgon bitti och hoppas att det räcker så. Och att de sedan snabbar på. Det kan möjligtvis vara så att dom frågar om måtten på carporten, eftersom att vi har utstickande tak åt två håll på den. Men oavsett, dessa mått är ju de som gäller på carport, eftersom att man mäter takstorlek på carport, eftersom att de inte har några väggar. Gah! *stress*

Kommer vi hinna?? Det är minus 10 grader här nu. När kommer tjälen att sätta stopp för våra byggplaner?

/E

Älska Rice

Jag nämnde tidigare idag danska Rice. För er kitchiga personer där ute så måste ju detta vara en pärla i vardagen. Det är det i alla fall för mig. Jag älskar mixen av minimalistiskt/avskalat tillsammans med über-färgglatt. Några favoriter:Urs, tillsammans ser det verkligen hemskt ut.. Men tänk dig istället betonggolv, vita väggar, vita möbler och så ett galet hjorthuvud irosa, grönt och turkost...! *ler*
/E

Helgen i Sundsvall

Så, vad gjorde vi mer under helgen förutom att strosa runt på IKEA? Jo, vi bodde på hotell (Scandic), gick ut och åt middag (Stekhuset), strosade på stan och badade oss till små russin på Himlabadet.


Väggen i hotellrummet var en fotovägg. Det var rätt fint ändå måste jag motvilligt säga.


Utsikten var inte dum! Åttonde våningen bodde vi på. Jämför gärna med utsikten från hotellet i Amsterdam HÄR. Haha!

Under middagen blev vi faktiskt bjudna på en flaska vin av mina föräldrar. Det var inte dumt! De hade försökt ringa hotellet och be dem ställa en flaska skumpa på vårt rum, men hotellet "erbjöd inte sådana tjänster". Nåväl, det var väldigt gott med lite extra vin till maten också!

Dagen vi skulle hem passade vi på att strosa lite på stan, då ingen av oss så vitt vi kan minnas varit här förut konstigt nog. Jag hittade världens härligaste butik som hette "Udda Ullas". Om ni någonsin har vägarna förbi Sundsvall rekomenderar jag att ni tittar in där! De hade en massa udda härliga sker från bland annat Rice. Älskar Rice! Eller nåväl, en del saker de har. De påminner lite om Kitcy Kitchen, men har väl bättre form och kvalitet på grejerna, även om vissa saker är väldigt "skräpiga". Återkommer med err urval av saker från Rice!

Innan vi åkte hem besökte vi Himlabadet som vi hört så mycket om. Det var väl så där, tyckte vi. Mindre än Paradisbadet i Örnsköldsvik, och lite tråkigare. Men det är ju en vinst i sig, då slipper vi köra ända hit ner för att bada!

Vi övervägde att också svänga in på Hööks (hästsport) och Iittala outlet, men när vi väl var på väg hade det börjat skymma ute och vi var rätt trötta i kroppen efter allt bad, så vi skippade det.

Nu ska jag fortsätta skruva ihop pallen jag köpte på IKEA som vi ska ha som "uppsittarpall" på stallet. Jag gillar den, kanske kan vara något att ha i huset sedan också...

/E

Noteringar från IKEA

Så där ja. Hemkommen från Sundsvall och IKEA. Bland annat. Tänkte jag skulle visa lite av det vi har kikat på. Bilderna är lite grumliga, för det är otroligt dåligt ljus inne på IKEA. Har ni märkt det? Detta är första gången jag noterar det själv. Hur som helst, våra största punkter för dagen var:

1, Besöka Hyundai i Sundsvall och se om de har inne en i30 i vit. Det hade dom inte. Vi provsatt dock bilen igen och kände efter. Det kändes bra.2, Kolla in dubbelugnen på IKEA. Den verkar super! Här ska bkas och lagas mat samtidigt! Vi gillart!

3, Kolla in köken. Kan Emma överleva med ett matt kök? Kan vi hitta något som passar? Och något som vi båda gillar? Ja, troligen.

4, Vår diskmaskin i lägenheter läker ånga. Vi samtalar med någon på kökskundtjänst om detta.

5, Kolla spishällar och fläktar. Vi vill ha en extra bred häll, men IKEA har ingen fläkt som är integrerad och passar till de breda hällarna...?!

6, Kolla kyl- och fryslösningar. Vi vill ha integrerad hel kyl och hel frys. IKEA har bara halva. Kan man ha två halva kylar och två halva frysar? Är det helt knäppt? Varför har dom inte gjort hela kylar och frysar integrerat? Puckat!7, Kolla smått och gott till kök. Per hittade en skärbräda han gillade. Så klart var den slut. Om någon av er (som vi träffar regelbundet) ska dit får ni gärna köpa en till honom.


Så här ser den ut. Kostar bara 49 pixaronies.

8, Klädkammarlösningar. Vi (läs: Per) har en plan om att vår klädkammare ska vara väldigt "ruff" med plywoodväggar, industrikänsla och hårda material. Han tittade på detta förvaringssystem och tänkte att det skulle bli bra.


Jag tycker att det blir en bra mix och säkert supersnyggt. Men något i mig vill också ha sin klädkammare mer som Carrie i Sex and the city....


Typ så. Tjejigt och... fint! Mina kläder kommer gå sönder mot plywooden... Och jag behöver ett enormt skoställ! Jag undrar om man får dra ett streck i klädkammaren och på min sida är det vitt och rosa och guld med spets och krusiduller, så får Per ha sin industriklädkammare för sig själv. Vad tycker ni? =)

9, Badrum. Vi skulle kika på om vi kunde ha någon slags badrumsinredning från IKEA. Nja, blev vårt svar...10, Övrigt tittande och shoppande. Vi hade inte så mycket att själva köpa på IKEA. Mest åt andra faktiskt. Men jag hittade nog något ändå. Eller ska vi säga "någon" kanske. Hippe! Han fick följa med hem.

Hippe och jag, vi är goda vänner, fast än mycket olika.
Vi tycker om olika saker.
Hippe är hjulbent, jag är kobent.
Hippe är spinkig jag är välbyggd.
Hippe promenerar, jag kör bil.
Men en sak har vi nog gemensamt... Polly?

/E
Återkommer med övriga saker vi gjorde under helgen lite senare. Nu: Frukost!

Dalahästpussel

Jag älskar den här dalahästen som också är ett pussel. Den är så.. ja men dels fin och även underhållande! En sån önskar jag mig också i julklapp!


Design Michael Asplund för Asplund. Den finns i olika storlekar och färger (rött, svart och vitt), men jag gillar den i vitt. Själv tycker jag att lite större är roligare än mindre, men det är väl en smaksak. Du hittar den på Asplund om du har svängarna förbi Sthlm, men bor man här uppe får man nog beställa den. Tillexempel finns den här för 230 kr. Fin va?

Nu åker vi till Sundsvall (även om kroppen nog hellre hade varit ledig för att kurera sig)...
På återhörande!

/E

Oj, byggfelsförsäkring!

Meddelade byggaren att det snart var på g med bygglovet. Han säger då "Hur går det med försäkringen?". Varpå jag säger att vi ska kika på det. Han blir väldigt stressad och säger att det tar jääättelång tid att fixa. Puh! Är det aldrig en paus i fixandet när man ska bygga hus? Jag är hemma sjuk idag, men får väl försöka googla försäkringar samtidigt lite ändå. *puh*. Kommer gå sakta, mitt huvud håller på att sprängas. Eller, nä, det gör det väl inte, men man hade lätt kunna tro det med tanke på hur det känns i alla fall...

Vilka försäkingsbolag är bra? Garbo och Bostadsgaranti tipsade byggaren om och efter lite lteande inser jag att de två är de enda som finns. Konstigt! Det borde finnas fler så det blir lite konkurrens!

/E

Uppdatering igen: Bygglovet

Ny uppdatering om bygglovet. Idag fick vi en ny ritning av underbara JBR-Konsult som fixar våra ritningar. De skickade ju ett korr igår, men det var inte riktigt rätt, så snabbt som attans ritade Daniel en ny ritning som han sedan mailade. Skriv ut och så snabbt iväg till byggnadskontoret. Väl där så springer jag på vår handläggare. Han tittar lite på ritningen och säger att "det är inga konstigheter, ni kommer nog att få information inför samordningsmötet när som helst, om ni inte redan fått det". Så nu är det bara att vänta.

Jag är bara så sjukt imponerad av hur snabbt alla jobbar. Vårt ärende har bara tagit någon vecka, när jag i övrigt hört att dom höll på med junis ärenden?! Härligt! Så nu ska jag bara vänta och hoppas att en kallelse kommer snart och att allt är klart från byggarnas håll. Kanske ska säga till dem att det är på gång? Då går det nog fortare. Jag skickar
ett sms.


En bild från våren i Amsterdam. En liten kärleks-getaway.


Nä vi är inte snyggare än så här...

Förresten, tänkte också säga att ni som undrar, vi åkte inte på IKEA i lördags. Vi kom på en bättre plan. Vi åker nu till helgen istället och bor över på hotell! Eftersom att det är långhelg så passar det ju geschwint att stanna där en dag extra. Så vi har rent bokat en "kärleksweekend" på hotell. Det blir IKEA, sedan ut och äta på någon härlig restaurang (tips??), bo på hotell, hotellfrukost och sedan bada på det nya äventyrsbadet! Kul va? När man har så mycket på gång jämt som vi har, och Per bor i Skellefteå på helgerna, blir det väldigt lite "egentid". Så nu ska vi "odla på kärleken" som mormor brukade säga. Det känns väldigt kul! Normalt sett brukar vi ta en liten utlandsresa eller så, men det finns inte riktigt tid till det nu. Men Sundsvall, det är ju i alla fall en biiiit bort.

Ska försöka fota nägra tankar från IKEA. Men det känns lite avigt att dra fram en kamera står som tre mjölkpaket där inne. Yrkesskada att inte ha en liten kamera.

/E

På tal om bloggar

Jag ramlade över denna blogg en dag. Det gör att jag får ont i magen! Urs så mycket som kan gå fel! Nu är den iofs några år gammal, men den gör mig ändå stressad. Tänk vad hemskt om allt gick käpprätt åt fanders. Hoppas vi valt rätt byggare!

/E

Olika bloggar

Det finns ju en hel del läsare på denna sidan (trots att det sällan märks i kommentarsfältet!). Många av er är väl vänner, bekanta och familj, men en del kanske är nyfikna husbyggare. Jag skulle gärna vilja se era egna byggen! Ni kan väl slänga in en kommentar med er webadress om ni har någon? Eller maila mig, så kan jag lägga upp en bild från era hus här på bloggen? Även om ni inte själva har byggt än, så kan ni ju bjuda på en tomtbild, ritning eller bara några tankar om kommande drömhus.

Ja, så spännande! Hoppas på många svar!
/E

Uppdatering: Bygglovet

Per ringde idag till byggkontoret. De hade kikat på ritningen (redan!) och ansåg att huset inte var några konstigheter, däremot kunde han inte godkänna placeringen av carporten eftersom att reglerna för området är så pass nyligt satta och med anledning av att ingen ska tappa utsikten från tomten. Det var inte heller någon annan som frångått detaljplanen. Suck!

Han sa att vi kunde överklaga till byggnämnden om vi ville.

Vi säger istället att vi lämnar huset på nuvarande plats, och flyttar in carporten två meter så den har en godkänd placering. Då kanske vi får godkänt att börja bygga huset, och får klura på carporten sedan.

Så nu blir det att snabbt som ögat ringa till JBR Konsult igen och be dem göra om ritningen, skicka till mig, så jag kan skriva ut och springa med den till byggnadskontoret. *puh!*

Snabba puckar!

/E

Att ta sig till huset

Det här med att bo en bit utanför stan påverkar ju också valet av bil. Just nu har jag en gammal Saab 9000 -94. En riktig Pärla. Hon heter det också. Ja, Pärlan alltså. Hon funkar bra, rullar snabbt, startar jämt och vi kommer bra överens. En riktigt pålitlig sak det där, Pärlan.

Men det är väl snart dags för henne att gå i pension. Hon kommer nog tycka att pendligar 4 mil till och från jobbet varje dag, tillsammans med Pers åkande till jobbet i Skellefteå (ca 14 mil) en gång i veckan skulle bli en tuff match. Hon fixar det nog, men plånboken är mindre säker så att säga.

Av denna anledning har vi kommit på tanken att vi kanske skulle ha någon som kunde antingen avlasta eller *viskar* överta... *tittar sig omkring* hennes jobb. Önskemål: Kombi, billig att köra pga mycket pendlande, gärna fyrhjulsdrift.


Hyundai i30 Kombi.

I helgen var vi av ovanstående anledning på kanske alla bilfirmor i stan och kikade. Plötsligt sprang vi på denna raring. Det kanske inte är den lyxigaste och snyggaste bilen, men den har ett bra pris, är billig att köra, billig att äga (miljöbil) och är fiiiin! Inte fyrhjulsdrift dock.

Vad tror ni? Är det en bra bil?
/E


RSS 2.0