Blandare

Blandarna i huset kommer göra mycket för känslan tycker jag. Tyvärr är de rätt dyra så vissa modeller måste man nog sortera bort. Hittade ett bra utbud av blandare på www.net-vvs.se. Här är några favoriter...


TV: Mora Inxx A1 köksblandare, pris ca 4500 kr i rostfritt utförande.
TH: Mora Rexx duschset och blandare, pris ca 8800 kr.


TV: Vola tvättställsblandare, pris ca 2600 kr i krom.
TH: Vola väggblandare, pris ca 8150 kr (kan tillkomma saker här eftersom det är lite speciallösning).


TV: Hafa Dino, pris ca 1750 kr. 
TH: Noro fristående badkarsblandare, pris 5500 kr (klart billigast på marknaden!)

/P


En annan radioJag skrev ju på önskelistan att jag ville ha en rosa Pal. Det vill jag nu också, men kan även tänka mig denna superhärliga kitchiga radion från Roberts Radio. I Umeå ska den tydligen finnas på Popshop. Måste nog dit och kika! Priset ligger på runt 1995 kr enligt andra sidor.
Hur fin?!

/E

Ikea

I helgen ska vi pallra oss till IKEA i Sundsvall. Det är en bit att köra, men bor man i Norrland så gör man!

Dit ska vi i alla fall för att kika på kök och tvättstuga.

Till tvättstugan gillar jag Udden, den skulle vara fin tror jag!


Vi är dock osäkra på dels om det blir fult med alla benen, och om det finns hörnskåp? I övrigt tycker jag att serien har en härlig stil för tvättstuga.

Kök vet vi inte riktigt än. Vad gillar ni för kök? Finns det någon oväntad mix som är snygg och lite skum?
Kul med en dagsutflykt ska det bli i alla fall. Alla helger har vi ju ägnat åt tomtarbete på senast tiden, så det ska bli kul att strosa runt på IKEA istället.

/E

Önskelista

Min lillebror skickade förra veckan sin önskelista till familjen. Jag vet, vi kanske är för gamla för det, men i vår familj blir man aldrig för gammal för något. Och speciellt inte saker som gäller julen! Det var något av en chock att han var först i år. Jag brukar klå alla de andra med hästlängder! Nog för att jag nog säkert är den som blir färdig med inköpen tidigast i alla fall. Jag vet redan vad jag ska köpa till nästan alla *stolt*.

Men bara för att fortsätta min utveckling av "nya listor varje år" så tänkte jag i år slänga upp den på bloggen. Kanske mest eftersom att det till största del är husgrejer. I fjol var det en vanlig hederlig julklappslista med snirklig text. Året dessförinnan bara bilder. Och nu, en på bloggen. Jag vet, inte såå nytänkande, men det är julkorten jag lägger mitt fokus på. I fjol satt jag och Per och broderade julkort till alla. Året före det gjorde vi dubbla julkort, jag pysslade ihop julkort av knappar, tillklippt filt och bomull, medan Per gjorde en bilaga. Det var grafiska bilder på 24 olika julsaker, följt av våra associationer. Tex Knäck, som vi båda då kommenterade.

Nå väl, nog pratat, här kommer alltså årets önskelista!

*trumvirvel*

-       Bidrag till huset.

-       Presentkort på K-rauta.

-       En resa för hela familjen, till fjällen eller tex London, Rom, Irland m.m.

 

 

-       En rosa Pal-radio (märket heter Tivoli Audio).

-       Biobiljetter.

-       Vinkelslip.

 

-       Multistege eller arbetsbock med ståyta. Om den är bra, annars något motsvarande bättre!

-       Aluminiumstege lång.

-       Laserpass.

-       En Onepiece-overall i ”light grey” stl M eller L.

 

 

-       Acapulcofåtölj (tex från Svenssons i Lamhults) i färgen petrolblå.

-       Röjsåg.

-       Grensåg, med teleskåpskaft.

 

-       Spade, för jord och annat. Lättvikts, svart. Gärna denna från Fiskars.

-       Skottkärra, gärna svart?

-       Arbetshandskar, både tunna och fodrade.

-       Veranda!

 

 

-       Moccamaster.

-       Kylbag i normal storlek.

-       Badtunna med rengöringsanläggning och separat vedkamin. Nedsänkt i altanen.

-       Presentkort på H&M, Monki, Lindex, Åhléns…

 

 

-       2 st Fatboy sittsäckar.

-       Annat som är roligt/behövligt/brukligt.

Vad tror ni, har jag missat något?

/E

Bygglov

Så här såg huset ut i vår bygglovsansökan:
/P

Sista biten i bygglovet
Idag har jag lämnat in sista delen till bygglovsansökan. Det var carportritningen och en skiss på carportsplaceringen som grannen godkänt. Det är verkligen underbara blivande grannar vi har, det känns jättebra att flytta nära dem. Jag tänkte uttrycka mig "vägg i vägg" men så nära bor vi ju inte. Tomt i tomt kanske..!

Nu hoppas vi bara på att våra handläggare är snabba och smidiga, så vi får vårt efterlängtade bygglov i tid innan tjälen. Jag är dock lite skeptisk, de håller som sagt på med juni/julis ärenden fortfarande, och vi har lämnat in nu. Men skam den som ger sig! Jag undrar om man ska ringa och stressa på dom lite nästa vecka.

För övrigt. Tomt (fastighet) och tomt (utan innehåll), tomten (fastigheten) och tomten (jultomten) gär mig något snurrig. Jag vet ju vad jag menar, man varje gång läser jag fel. Jag börjar bli snurrig av allt jul- och fastighetsprat!

/E

Kan du tänka dig...Visst är det helt galet att det i maj såg ut så här på vår tomt? Så mycket skräp att man inte kunde hitta marken. Enorma mängder. Vilket hästjobb vi och våra vänner och familj har gjort!

Jag kan inte förstå att det är klart. Kan ni tro? Det känns overkligt!

Skrivit på offerten

Det är spännande dagar nu. I fredags hämtade jag ritningarna från JBR Konsult och lämnade in bygglovet, fick ett diarienummer och fick hem Per. Lördag gjorde vi klart på tomten och träffade våra grannar för att fråga dem om vi får ställa carporten närmare deras tomt än 4 meter. Det gick jättebra, tur man har bra grannar! Och så idag, idag har vi skrivit på offerten och gjort klart avtalet med byggarna.

Nu väntar vi bara på att få godkänt bygglov och att få börja bygget. Vi hoppas på kunna göra plattan i december, men jag är rädd att det tar längre tid. Måste nog skynda på byggkontoret lite!

Tidsplanen är i alla fall den att vi enligt kontraktet ska göra plattan innan 31 januari 2011, och byggarna ska vara klara senast den 31 juni. Alltså har vi tillgång i sommar! Vilken dröm! Jag som tidigare hade en svag förhoppning om att vara inne innan julen 2011... Haha! Nu får vi bara hoppas att byggnadskontoret som sagt har lite flyt och jobbar på så vi får klart så snart som möjligt. Tjälen stressar mig lite!

/E

Tomt: Check!

Nu har vi ännnnntligen gjort deet sista på tomten innan vi kan göra plattan. Träden är kapade, styckade, klyvna till ved och sedan staplade. Riset är eldat och allt bortstökat. Färdigt! Det känns helt otroligt. Ett års arbete medd detta och nu är det äntligen klart. Det känns... Overkligt.


Förra helgen när vi var på tomten var det höst. Nu är det vinter. Bara så där. Tur att vi hade täckt över vedklyven och alla trädstumpar!


Vissa bitar hade dock legat som tygnd på pressenningen och var jättesnöiga. Vissa satt ihop i störa isbitar. Tur att det var fint väder och några plusgrader så vi slapp frysa i alla fall.


Tomtpinnen var alldeles nedtyngd av all snö som låg på bandet. Tur att vi redan haft mätmannen här som gjorde nybyggnadskartan!


Helt plötsligt var allt uppklyvt och det var bara bärande kvar.


Något slut av allt bärande. Hur kunde vi inte tänka längre, och placera klyven vid vedhögen? Allt fick först bäras upp, sedan klyvas och bäras ner igen. Idiot!


Och en stund senare var även det färdigt. Då satte vi in lite pinnar för luftgenomströmningen, lade pressenning över och knöt fast. Förhoppningsvis ska den nu ligga kvar, veden torka och allt ska hålla över vintern.


Vi skruvade även i lite fler skruvar för säkerhets skull.


Det behövdes långa skruvar!


Det är något med verktyg som gör att jag känner mig rätt så häftig.


Klart!! Det blev en rätt redig vedhög ändå.


Så här tomt är det på tomten nu... Känns konstigt med tillfredställande. Ungefär samtidigt började det skymma.


Det här ska vi blicka ut över om ett år. Med ett glas vin i handen och till tonerna av Here comes the sun med Nina Simone. I can't wait.


Vem behöver något mer?

/E

MjaaaauuuuHar ni sett denna goding från Åhlens? Det var världens bästa Vanessa som tipsade om den, och jag fullkomligt älskar den! Per tycken att den är hemsk, men han har ju fel, visst?

Tänk dig; En kritvit hall och betonggolv. Denna skapelse står mot den vita väggen. Som en glädjande färgklick. Bredvid ställer man en gammal svarvad (och sjukt omodern) tamburmajor med samma färg på benen, men att stången och kronan är målad i rosa och rött (färger från bänken). Klockers!

Per tänker som vanligt fel, och jag tänker rätt.
Tyvärr var den slut här i Umeå, men jag tror att jag kan lösa det på ett annat sätt. Problemet ligger nog snarare i att övertala Per...

/E

Bygglov

Nu har jag lämnat in bygglovsansökan idag! Hoppas hoppas hoppas att dom är snabba och vi hinner få godkänt innan tjälen.

Imorgon ska vi klyva och bära klart all ved, prata med grannen om carportplacering och rita klart carporten.

/E

Carport

Vad tror ni? Godkänt?

/P

I morgon


Imorgon kommer Per hem. Jag saknar fina skor bredvid mina. Nu finna bara arbetskängor.


Penny känner sig aldrig i vägen.


Hon har också ärvt min skofetish.


Nu har jag städat och väntar på en pannkaka som jag gjort åt Per så han kan ta med den "hem" till Skellefteå till veckan. Jag är nog världens bästa flickvän.

/E
Just ja, har ni någonsin sett en så ful pannkaka? Hur gick det till? Pers pannkaka har fått fnatt.

Att skicka in bygglovsansökan

Så har dagen kommit när man ska skicka in till bygglovet. Vi har fått ritningarna som JBR-konstult ritat upp, och vi har även korrigerat en del. Till exempel knutar. Vi vill så klart inte ha knutar!
Papperna kändes väldigt viktiga. Jag vet inte varför, kanske för att man för första gången ser dem när någon annan har jobbat på dem. De såg så... Riktiga ut. Det kändes som en så stor grej, jag blev verkligen glad av dem! Konstigt!

Fick idag i brevlådan också nybyggnadskartan. Det är inte heller ett särskilt spännande papper, men det betyder ändå att vi ändligen är på väg. På riktigt!


Skiss på vår förhoppning om situationsplan.

Men kortvarig var den lyckan då vi blir uppringda av byggaren som menar att vi aldrig kommer hinna fixa med carporten nu utan får ta det på ett annat bygglov.
Men tack ooh lov ringde han upp en liten stund senare och sa att det nog gick att komplettera, men då måste göra klart vår carportritning NU. Och vi måste också få godkänt av grannar att ställa den närmare tomtgränsen än 4 meter NU. Och be dem rita situationsplanen NU. Allt för att få skicka in till byggnadskontoret så snart som möjligt. Nå väl, det är bara att rita klart, börja diskussionen med grannarna, och få ner allt på papper. Snabbt!

Bara någon timme efter allt detta piper det till i mobilen. Sms från Per: "Ringde byggkontoret, de satt med bygglov från juni nu så hon trodde det skulle ta ett par månader! Men kunde inte säga definitivt. Man vet mer när en handläggare fördelats. Var ok att skicka in och komplettera efter en vecka med exakta ritningar.. Frågan är ju om det blir ett bygglov i tid, låter ju tveksamt."

Då gick luften ur mig. Vi hade ju just börjat få upp ångan och allt började gå framåt efter allt slit. Vi såg fram emot att göra plattan innan jul och bygga under våren, men om byggnadskontoret jobbar i denna fart så kommer det ju bli ett halvår försenat. Minst. Suck...

Är det ingen som känner någon på kontoret som kan lägga vår ritning högst i högen? Kan man muta handläggaren med lite hembakt fikabröd kanske? Eller en ridtur? Vad som helst? *suck*

/E

Byggvalet

Jag tänkte berätta om valet av byggare. Så här ser det ut:

1. Optimal bygg
2 personer, endast snickare, tar in underleverantörer för vvs, el etc.
De kan fixa allt, ritningar etc. Är med på att bygga allt.
Bygger på plats. Lägger takjobb på underleverantör pga garantier.
Svarar på offert inom 3 veckor, räknar på standardval. Tom slipad spackel. 240 mm isolering?
Föreslog balk över köksö. ev stål infälld i limträet.

Tid: ca 20 veckor för platta + 4 månader för bygge.
Gav bra intryck och var positiva, lätta att bolla idéer med. Hemsida.
Offerten blev försenad någon vecka. Väldigt kortfattad offert med priset 1.995 milj kr exkl fönster m.m.

2. Skidsta trähus
Stort katalogföretag (hemsida) som gör allt själva och även bygger hus efter andras ritningar.
Vill bygga 14° lutning på taket. Kan tänka sig bygga mindre lutning, men då utan reklamationsrätt och garanti efter två år.
Tycker att vi ska byta ut skjutdörrarna till vanliga dörrar, visar Hajom.
Tror att budgeten blir svår att hålla. Försäljaren gillar inte stilen på huset och ifrågasätter många val. Uttrycker sig rakt ut "jag tycker huset är fult!".
Kan börja bygga huset på plattan efter någon/några dagar.
Inte särskilt intresserad av detaljer utan vill räkna på huset i första hand för att ta reda på mer längre fram. Trodde sig ha en grov offert om tre veckor.
Något påträngande försäljare som frågar efter vår budget, jobb, civilstatus m.m. Pratar till 99% bara med Per.
Mailar och tackar nej till bygget pga taklutningen efter ca 2 veckor. Han uttrycker även att vi är "kompromisslösa".
Vi sörjer inte detta och hade troligen tackat nej till dem ändå, om inte priset hade varit enastående.

3. Creativ bygg
7 personer. Utrustning: 4 bilar och verktyg.
Snickare och våtrum. Anlitar till vvs och el.
Bygger egna moduler i hall.
270 mm isolering, noga med tätning och energikrav. Väggen blir lite tjockare än vi tänkt, ca 344 mm.

Sa att plattan i infällda entrén måste var nerfälld eller helst en separat platta, annars leds kylan in i huset genom betongen.
Rekommenderade golvlister, men kan bygga utan.Föreslog klinker ist för plastmatta i tvättstuga pga marginell prisskillnad eftersom de lägger klinker men inte plastmatta själva.

Har inte fällt ner glaspartier i plattan tidigare, använder Skaala fönster.
Använder Nordströms el, vvs var en kille från Holmsund. Golvslip gör Industrigolv eller nåt liknande.
Ville helst att vvs-killen köper in blandare osv, det vill nog inte vi.

Börjar bygga 1 vecka efter grundgjutning. Byggtid: 3-4 månader från första spadtag.
Har tid efter denna höst, dock många i kö, så först till kvarn.

Johan önskar tydligare beskrivning av huset och rummen.
Har inte tid att räkna på pris förrän om två veckor.

Verkar räkna in det mesta i offerten, bra och tydliga kontrakt, bra ekonomi.
Trevlig ägare, lätt att förstå och raka rör. Öppen för diskussion och gillar funkisstilen.
Hemsidan visar bra bilder på hus i vår stil.
Vi får en tydlig offert i tid, som innehåller det mesta för priset 2.125 milj kronor.

4. Obbola byggservice
Kontaktas per telefon och blir ombedd att skicka ritning så de kan kika och återkomma. Hör aldrig av dem.

5. Bygg Norr
En eftersläntare vi kontaktar sent. Skickar ritning och bokar träff. Möter ägaren (som visar sig vara vår granne!) som lovar offert efter drygt en vecka.
Nystartad firma (maj 2010) med tre arbetare och en fjärde på väg in. Har aldrig byggt hus men flera stugor. Erfarenhet sedan tidigare från större projekt.
Ser inget problem med bygget.
Gör mycket själva, men anlitar bla rörmokare och elektriker. Fönster från Byggmax och limträbalkar från Martinsons.
Har mycket innan jul, hinner inte göra något föränn till våren. Vill ha fönsterspecifikation skickad.
Bygger på plats och inte i hall.
På utsatt dag för offert får vi ett mail om att han inte hunnit göra klart, men att den kommer under kommande vecka. Nu, 3 veckor senare, har vi inte hört ett ord. Hemsida.

6. Andra bolag
Vi har även kontaktat andra byggare, dock på en betydligt mer öppen nivå. Det har varit olika katalogföretag och kikat på deras möjligheter. Vi märkte dock rätt snabbt att dessa priser låg betydligt högre än vår budget.

Valet
Så här har vi resonerat kring valet av byggare.
Vi har utgått ifrån vissa kriterier. Magkänsla, offertpris, ekonomi i företaget, diskussioner kring byggmöjligheter m.m.

Då tre företag mer eller mindre blev kapade direkt stod valet mellan Creativ bygg och Optimal bygg. Dessa två företag hade liknande priser och båda gav gott intryck.
Jag kollade upp ekonomi i företagen på allabolag.se, har gjort kontroller mot Skatteverket, Allmänna reklamationsnämnden och även gjort klassikern att googla namnen. Båda verkade ha slarvat en del med arbetsmiljön och hade avgjorda tillsynsärenden:
  • Optimal Bygg i Umeå AB. Omedelbart förbud att utföra takarbete och använda invändig byggsåg på byggarbetsplats Lövöudden, om inte vissa villkor uppfylls. (INU 2010/11774) Mars 2010.

  • Optimal Bygg i Umeå AB. Omedelbart förbud att använda byggställningar på byggarbetsplats Oriongatan 12, Umeå, om inte vissa villkor uppfylls. (dnr INU 2009/39432) November 2009.

  • Creativ Bygg & Inspiration i Umeå AB. Omedelbart förbud att utföra takarbete och använda ställning på byggarbetsplats Röbäck 14:17, om inte vissa villkor uppfylls. (INU 2009/36073) Oktober 2009.

Detta valde jag dock att ha överseende med, då det inte verkade vara så farliga grejer. Hoppas jag har rätt!
Jag hittar inte via internet någon kritik från privatperson riktad mot någon av företagen.

Efter att ha kollat upp ekonomin i företagen "a la fuskbyggarna-style" så valde vi helt enkelt det företag som hade bättre ekonomi. Creativ hade fina svarta siffror som visade på en god utveckling och tillväxt, medan Optimal hade en nedgång i ekonomin och röda siffror.

Creativ:

BOKSLUT & NYCKELTAL

2009-06 2008-06
Antal anställda 4 3
Omsättning (TKR) 7 899 5 731
Res. e. finansnetto (TKR) 963 898
Årets resultat (TKR) 512 440
Summa tillgångar (TKR) 3 531 2 199
Vinstmarginal 12,31 % 15,77 %
Kassalikviditet 136,31 % 146,78 %
Soliditet 28,34 % 33,63 %


Optimal bygg:

BOKSLUT & NYCKELTAL

2009-08 2008-08
Antal anställda 2 1
Omsättning (TKR) 1 402 220
Res. e. finansnetto (TKR) -102 1
Årets resultat (TKR) -102 1
Summa tillgångar (TKR) 265 175
Vinstmarginal -7,13 % 0,45 %
Kassalikviditet 149,38 % 236,49 %
Soliditet 39,62 % 57,71 %

Jag tror nog inte att det egentligen är några problem att anlita Optimal bygg heller, men när man har ett val mellan två byggare som ligger ganska lika prismässigt och båda ger ett bra intryck, så känns det naturligt att välja det företag som känns mer stabila ekonomiskt.

Vi gillar även idén att bygga det mesta i hall och på så sätt minska risken för fukt, något som passade in på Creativ, tillsammans med att de hade kortare byggtid. Nu ser det ut som att vi hinner göra plattan innan jul och kommer ha tillgång till huset innan semestern!

Det var nog allt. Har jag glömt något? Fråga gärna!

/E

Gräset är grönare...

Ni vet vad man säger, att gräset alltid är grönare på andra sidan? I vårt fall stämmer det väldigt bra. Vi har inte ens gräs.Vår tomt till vänster och grannens tomt till höger. Delad av en stenmur, byggd av grannen.

/E

Före och efter träden

Tänkte jag ska visa någon bild på hur tomten förändrats sedan vi köpte den.. Har försökt hitta några bra bilder...

FÖRE:
EFTER:Det är viss skillnad va? När man ser det så här så inser man hur mycket tid och arbete men framförallt svett och huvudbry vi lagt ner. Galet. Vi anser fortfarande att vi har lite för många träd kvar utanför tomten ner mot vattnet (strandskyddet), men vi har nu prioriterat det som är på vår tomt och kommer påverkas av markplaneringen. Resten får vi ta nästa år när vi tar tid. Eller året därpå. Kanske när vi får slut ved!

/E

Klyva ved

I söndags fick vi hjälp igen på tomten av mamma och pappa samt ett tillskott av min bror. Pappa sågade träden i mindre bitar och vi andra, klöv bitarna till ved och bar dem till vedhögen. Vi tillverkade även ett vedställ utav gamla lastpallar från jobbet, några plankor från Pers föräldrars stuga, och lite småträd. Det blev en massa ved!!


Bror med den älskade vedklyven.


Pappa och Pelle tillverkar ett vedställ.


Mamma laddar klyven.


Det har försvunnit en del träd!! Och sly samt skräp från tidigare träd...


Detta är en av de jättestenarna vi har på tomten. Mamma och Pers mamma har tillsammans hittat på att vi ska spara stenen när vi har gräsmatta. Kanske det!


En del ved blev det! Men det är mycket kvar också. Blir en helg till på tomten. Jag hoppas verkligen att vi hinner klyva upp och bära undan all ved innan snön kommer!

Här uppe har ju det redan snöat en del, men då temperaturen varierar mellan minusgrader och några plusgrader så smälter det bort. Det sägs dock att det kommer mer snö i helgen, så jag hoppas verkligen vädergudarna kan hålla igen till söndagkväll.

/E

I morgon: Klyva.

Imorgon ska vi klyva resten av veden. Puh!


Kenzo + RocheVet inte om jag visat denna soffa förr? Den är sååå... underbar. Perfekt mot betonggolvet, de vita väggarna och skogen utanför.Samma tillverkare, samma idé men lite mindre tilltalande färger enligt mig. Hittade denna soffmodell (kallad Voyage Immobile) med annat tyg i en tidning någon gång, tror det var Brittiska Elle Interiör? Har fotat den med mobilen, grymt läcker! Hittar dock inte den versionen på deras hemsida.Åter igen. Kärlek! Älskar mixen av olika tyger och att allt är lösa delar som man kan ställa ihop efter stundens behag.

Hittar ingen återförsäljare i Sverige, finns dom inte här? Nåväl, jag skulle aldrig ha råd att köpa dem ändå. Finns någon duktig formgivare där ute som kan göra en egen version av denna? Det saknas i detta IKEA-alla-har-likadana-saker-land. Maila mig i så fall!

/E

Fönsterstorlekar

Kom på att jag inte visat fönsterritningen!

Vi hade just bestämt storlekarna och skickat till byggaren. Vi trodde att vi var färdiga och kunde pusta ut, men ack så fel vi hade. Vissa mått gick inte och nu har vi fått kompromissa lite (igeeen!). Det var dock inga större skillnader. Vissa blev några centimetrar högre bara.

Här är i alla fall fönsterbeskrivningarna!

Byggarval

Just ja, vi har ju valt byggare också. Det har jag glömt att berätta! Eller inte glömt, snarare skjutit på att berätta. Detta beror på ett antal olika anledningar, vilket jag återkommer till. Jag ska göra en riktigt genomgående berättelse om våra olika möjligheter, skillnaden mellan dem och prisskillnader så småningom. Väntar dock på en sak först, men det kommer!

/E

Ritningsbeskrivning

Nu har vi ääääntligen gjort klart vår ritningsbeskrivning! Här är några av bilderna och förklaringarna vi skickat till vår byggare.
Tvättstugan.


Badrum.


Kök.


Vardagsrum.


Barnrum/kontor.


Tv-rum, kontor och wc.


Sovrum och klädkammare.


Tak.


Exteriör.


Entré.

Vad tror ni, det blir bra va?

/E

Söndagsarbete

Vem sa att söndagen var en vilodag? Inte familjen Larsson-Zimdahl!
Denna dag var vi en "soldat" kort då lillebror drack för mycket rom på lördagskvällen, och byggd på ett b-chassi (hans eget uttryck) som han är, så innebar det att han aldrig återhämtade sig. (Note to self: även om det känns som ett bra sätt att tacka för hjälpen att ge arbetarna rom, så är det inte värt det i längden). Haha! =)

Nå väl, vi började ändå...


... Det fanns ju mer att bära, mer att elda. Massor att såga av, klyva och bära igen... Vi var nog lite slut i kroppen redan innan vi började. Så därför blev vi väldigt glada då Pers föräldrar dök upp!


Två till tappra arbetare till vår lilla skara! Fyra händer som genast sattes i arbete, ingen lugn välkomstinbjudan här inte!


Så småningom fick vi i alla fall en fikapaus.


Och en kall öl. Ett måste för att kunna arbeta bra.


Sedan var det åter till arbetet! Allt detta skulle kapas, klyvas och bäras för att sedan staplas.


Så här mycket ved fixade vi! Det är tre rader.


Men det är MYCKET kvar! Här kände vi dock att nu var orken slut. Två klena kontorsarbetande tomtägare och fyra föräldrar som sliter, orkar bara visst mycket. Vi fick helt enkelt ge oss.


Allt detta får vänta. Till nästa helg, då bär det av igen!
(Låtsas jag säga med entusiasm, just nu har jag så ont i ryggen att jag knappt kan se rakt).


Det här är allt som är kvar av 1600 kvm skräp som vi samlat ihop under ett helt år. Visst är det otroligt? Vart tog det vägen? Ca 1 kubikmeter aska av skräp som motsvarar kanske 10 majbrasor. Galet.

Nä, nu ska jag ta och vila. Och tvätta rökluktande arbetskläder. Och diska undan från dagen. Och föra över bilder. Och... tja... allt det där.

Tack kära familj för goda arbetsinsatser och ett gott humör, men framför allt en trevlig helg!

/E

Röjning!

I helgen har vi verkligen röjt på tomten. Massor av träd har fällts, kapats, avkvistats, burits, klyvts och burits igen för att sedan staplas. Och riset har burits och eldats. Och massa sly har fått sätta livet till. Det har verkligen blivit mycket gjort med familjens goda bidrag!


Pappa kapade träd för fulla muggar...


...medan mamma eldade upp skräpet...


... och lillebror mest bara åt. Nä då, han tog ner flera hundra kvadrateters sly, men det fanns ingen bra bild på detta! Helt plötsligt såg man mycket mer av havet, vilken skillnad! Han verkade inte tycka att det var så tråkigt att gå loss med röjsågen ens.


Per åt också.. Eh.. Jo.


Han gjorde annat också, kapade sitt första träd till exempel. Pappa visade hur.


Skogshuggar-Per.


Jag var också med, och grillade korven. Bland annat. Jag var faktiskt också ambitiös, men ingen fotar det. Det är en sån självklarhet att ingen lägger märke till det. =)


Mat-kärlek.


Det blev en del rök!!


Tack och lov hade vi fått låna ihop en del maskiner, en motorsåg till exempel!


Några maskiner. Det fanns ev vedklyv också som inte fastnade på bild. Det var synd, för den gjorde min dag. Hur kan någon människa hugga ved för hand?? Röjsågen förresten, den tillkommer på min önskelista!


Ännu mer elda. Vi har eldat upp allt skrot från en skog på 1600 kvm. Det är mycket! Vi luktar illa.

Det var nog allt för lördagen! Återkommer om söndagens skörd.

/E

Kaminvridning

Vi diskuterar nu vridningen på kaminen. Jag vill ha den vinklad rakt ut från hörnet (mot soffa och matbord så man kan njuta av den där man ÄR), medan Per var inne på att den skulle vinklas rakt fram (alltså mot dörröppningen mot lilla tv-rummet för att den ska stå rakt).Hur hade ni tänkt?

Huset!

Nästan klart, vad tror ni?/E

Arbetskraft?

Hej alla arbetssamma vänner där ute!

På lördag och söndag vankas det skogsavverkning och arbete på tomten. Om ni känner att skogshuggarlustarna yr inom er denna hösthelg så är ni väldigt välkomna att ta vara på dessa känslor. Eller om ni anser att ni är en jäkel på att klyva ved och vill skryta lite med denna oanade talang. Om du är en arbetsmyra utan dess like med pyromanådra finns det också oääääändliga mängder med ris som ska dras upp för en kulle och sedan slängas på en brasa. Det ni!

Det bjuds på smaskig lunch och fika den tid det vanligen serveras. Mästararbetaren kanske också kan få sig en öl om denne jobbar extra hårt.

Tag med:
- Oömma kläder
- Handskar
- Gott humör
- Frisk kropp

Hör av dig för vägbeskrivning och meddela gärna snarast för att det ska finnas käk tillgängligt. Efteranmälningar är väldigt välkomna också, men då får man ta med sig sin egen mat och fika.

Vi ses!

/E
(Chansen att någon nappar på detta är väl inte överhängande, men om någon skulle göra det vore det ju förträffligt!)

Black or white?

Det där med kök förvirrar oss lite. Först och främst val av luckor och bänkskiva. Jag vill ha högblankt och helvitt medan Per är less på det högblanka, och vill ha svart skiva.

Vi var och kikade på kök igår och även köksskiva. Den svarta kompaktlaminaten (som Per hade tänkt) var rätt ful av fingeravtryck. Den vita var mycket bättre. Per anser dock att vi behöver en svart skiva som balanserar upp det. Jag tycker att fönstren och allt det gröna som ses genom dem kommer vara ett avbrott. Vad tycker ni?


Svart...


... eller vitt?

Nu så här på ritningen tycker jag att svart ser bättre ut pga alla linjer på det vita. Men i verkligheten vill jag ha vitt. Tänk också på att golvet är grått (betong) och vilka färger som kommer in utifrån.

En sak till, jag räknade pris på stommar och luckor på detta kök både från Kvik och Ikea. Skillnaden blev 20 000 kr. Rätt mycket ändå! Det blir nog Ikea då.

När vi var på Kvik var det kunder där som stod och ifrågasatte var deras sista delar till köket var. Intressant med tanke på att ni läsare har sagt att Kvik inte levererar sakerna i tid. En bekant har fått vänta delar till sitt kök nästan ett år! Inte acceptabelt!

/E

Handfat

Idag har vi varit och kikat på badrumsinredning. Vi kom på en jättebra idé för lilla toaletten! Eftersom att vi kommer ha betonggolv i större delen av huset fick vi en idé om att ha betong på väggar och golv på toan. Tänk dig industrikänslan med allt betong, en inbyggd bänkskiva vägg till vägg i betong (som vi gjuter själva) och med ett handfat på. Utöver det har vi en glödlampa hängandes från det förhoppningsvis 3,5 meter höga taket. Fränt va??


Vi hittade detta betonghandfat på Ballingslöv. Det hade varit perfekt om det inte vore för att man var tvungen att ha ett bänkskåp under, vilket vi tänkte slippa.


Det här var ett shysst handfat från Ballingslöv (Vision) som vi gillade till badrummet. Det är inte blankt, utan matt. Undra om det blir smutigt? Svårt att städa? Försäljaren sa att det inte skulle påverkas överhuvudtaget annorlunda än ett vanligt handfat, men jag är inte tvärsäker själv. Vi hade nog i alla fall tänkt ta det i något större storlek.


Det här gillar vi också. Det känns som att tillsammans med en vägghängd blandare skulle det vara supershysst i en större storlek. Men en platt botten? Snyggt, men stannar inte smutsen längst bort då? Också från Ballingslöv.


Det här handfatet älskar jag. Tänk dig det på en betongskiva! Det var itne så dyrt heller, runt 1700 kr. Från Kvik. Ber om ursäkt för den kassa kvalitén, Kvik har så himla dåliga bilder på sin hemsida!


Handfat från Hafa. Jag hade ääääääälskat detta handfat på betongbänken. Per köper inte idén alls. Han ser det som en smutsfångare och han gillar inte stilen. Jag förstår ingenting, det hade varit helt perfekt! Han är knäpp och jag har rätt. Men jag får väl vara öppen för andra förslag då... *mutter*


Det här hade varit perfekt, om man vad skillad och kunde gjuta in hela handfatet själv. Jag tror att det är fysiskt möjligt med lite knåp, men är rädd att det blir luftbubblor i själva handfatet som skulle samla tandkrämsrester och klegg. Eller är det någon underbar läsare som har sett sådana här som man kan köpa??


Ascoola Work Lamp kanske kan ligga på betongbängken? Tror dock att det blir en i krom istället för guldfärg. Den kostar runt 1600 kr.


Och en sån i taket, fast med röd sladd. Från NUD Collection. Visst får ni in känslan?

/E

Ang offerterna

Nu väntar vi bara på en offert som kommer på fredag, sedan ska jag berätta vad alla erbjuder och inte erbjuder. Blir nog en spännande sammanställning! Är det någon speciell info ni är intresserade av?

/E

Att kapa:

Nästa helg ska vi få hjälp av min familj att kapa träd på tomten. Vi har därför varit och märkt upp vilka träd vi skulle vilja ta ned. Det blev en del!Alla träd med märkning ska kapas ner, rensas från grenar och toppar, kapas i mindre delar, klyvas och läggas i vedhög tillverkade av tre lastpallar jag fått med mig från jobbet. Träd-skräpet ska sedan bäras upp till sanddelen av tomten och eldas upp. Detta gånger ca 100 träd. Och så en heeel del sly.Det blev en många träd! Nu har vi dessutom blivit informerade om att vi kommer måsta ta bort träden som är närmast huset också i en större grad än vi först tänkt, så det blir några fler ändå.Så där ja. Tur det är en vecka kvar så man hinner bli utvilad innför detta.

/E


RSS 2.0