Fönster, fönster, fönster...

Nu har jag suttit och testat olika fönsterkombinationer fram och tillbaka. Nu tycker jag mig hittat ett balanserat alternativ där det funkar, linjerar och ser harmoniskt ut. Jag har breddat fönstrena i de små sovrummen, och även minskat lite på höjden. Storleken är nu densamma som fönstret i tv-rummet. Jag har gjort tvättstugefönstret lika stort som köksfönstrena, men det sitter lite högre. Linjerar i överkant med sovrum, badrum och barnrum. Synpunkter mottages tacksamt!
/P


Tallar i gräset

Igår hade jag och Per en diskussion om hur tomten skulle se ut. Vi har hela tiden sagt att tomten ska smälta in mot skogen vi har kring oss. Att skogen ebbar ut i gräsmatta. Hur detta skulle se ut på riktigt hade vi dock lite olika åsikter om märkte vi igår!Jag har hela tiden tänkt att skogen har sin plats och gräsmattan sin. Att vi skulle göra gräsmatta av allt inom vår tomtgräns och sedan behålla några tallar som pryder tomten, smälter in mot skogen och kanske går hänga en hängmatta i. Och så kanske två stora bamsestenar. Som på bilden ovan. Lagomt va?

Per hade tänkt att det är skog och ris en stor del av tomten och att vi har gräs lite runt altanen och mot vägen. Och resten skog.

Oj oj, jag fick lov att sätta ner foten. Han kan ofta få bestämma saker, jag har inte åsikter om allt, men det här var en viktig match! Jag vill ha plats för bokiaspelande, gräsmattasittande och så bara en massa massa gräs! Jag vet att många säger att det är mycket att klippa och att man inte ska ta bort träden "det tar lång tid att få tillbaka dem!". Men jag vill ändå ha det som jag tänkt det! I like it och ville inte kompromissa. Tur att Per förstår sitt eget bästa och gav vika. Och jag var lite medgörlig och behöll några fler träd än tre.

Jag tjuvfotade grannens gräsmatta, den är nog rätt lik vad jag vill ha. I alla fall denna del.
/E

Plywoodtestet del 2

Nu har plywooden stått ute i ur och skur ett tag. Mestadels skur faktiskt! Nu var det dags att göra en koll på hur det utvecklades. Så här såg det ut idag.


Det har legat en pall mot för att skivorna inte skulle blåsa omkull, därav den vita randen. Men som ni ser är den obehandlade (till höger) den skivan som klarat sig sämst. Den har redan massor av svarta prickar och missfärgning. Oljan och lasyren klarar sig än så länge rätt bra. Vi får kolla igen om två veckor och se hur plywooden påverkas.

/E

Mäta mäta mäta

Idag har vi mätat upp vårt hus på tomten. Vad litet det känns! Hur ska vi rymmas där? Haha! 19 meter brett och 8 meter djupt. Det var rätt häftigt ändå att se att "här kommer huset att stå!".


Från en kortsida till en annan.


Hela huset ska rymmas i denna ruta. Konstigt va?


Här ligger jag i sängen i sovrummet. Var snäll och bortse från våra grannars fula skräphög. Och från mitt fula pannband. Och min fula min.


Per mätar avståndet från hushörnet till tomtgränsen. Det måste vara minst 6 meter, och vi hade flera meter till godo. Detta påpekade jag (som hästhoppade blir man van att mäta steglängden)men Per ansåg att vi skulle dubbelkolla.
Jag hade dock så klart rätt. Givetvis!

Visst är det konstigt att se vart huset ska stå? Det blev så påtagligt! Spännande!

/E

Puppy nr 2

Nu har jag hittat en ny liten Puppy! Det har kommit en svart matt – den lilla small är jättefin. Den vill jag ha på mitt nya kontor! Kostar 560 kr i stan...
/P


Fönster hit och dit

Vi måste bestämma exakt hur våra fönster ska se ut, så vi håller på att testa lite justerade mått. Har ni några synpunkter ang. fönster? Någon vägg som känns obalanserad eller dylikt? Vi har haft störst problem med entrésidan. Jag börjar tycka att den infällda entrén är alldeles för bred. Lite för nära köksfönstrena också. Egentligen skulle jag vilja minska bredden, men det blir svårt när man inte kan använda den frigjorda ytan. Det var så vi kom in på att göra det svart i stället i entrédelen. Kanske svart plywood.
/P
Svart entré?

Nu har vi haft byggmötet. Inte helt ointressant om än han verkade lite ovetandes om frånluftsvärmepumpar...? Vi skulle få en offert nästa fredag.

Hur som helst kom vi på att vi skulle mäta om alla fönster och se till att ha FÄRDIGA förstermått. Vi började mäta och tänka och kände att framsidan inte riktigt klaffar, tillsammans med det tidigare nämnda badrumsfönstret (läs HÄR om mina åsikter, och se skiss HÄR). Hur som helst testade vi att byta ut vår älskade plywood-entré mot att bara ha den svart, för att på något sätt få ett annat uttryck. Vad tycker ni, bättre eller sämre?

Det blir ju lite mindre häftigt, men kanske snyggare? Klaffar fönstren bättre mot detta?

Vi klurade också på om man bara skulle förlänga ytterfasaden lite från köksfönsterhållet in mot entrén för att på så sätt få lite mindre plywood-ruta, och kanske utnyttja det till förvaring. Men vi kom inte riktigt på hur det skulle lösas rent byggnadsmässigt...

Nu behöver jag många tankar och idéer!

/E

Byggmöte.. Igen.

Snart är det dags för byggmöte igen. Det känns som att jag på relativt kort tid har gått från känslan "Åh vad kul och spännande med byggmöte!" till dagens "Suck, byggmöte igen.. Kan vi inte bara ta någon?!". Känns som en farlig utveckling! Men snart är det nog dags att välja vilken byggare vi tänker bygga med och då är i alla fall ett problem ur världen.

Det är intressant det där, hur man bestämmer sig för att bygga hus och alla säger med menande blickar "Det är mycket jobb" och jag reagerar "Ja, åh var roligt att bestämma vilka golv och kakel vi ska ha!". Nu med lite mer erfarenhet inser man att det inte är så mycket val av golv och kakel, utan snarare val av värmepumpar och isoleringstjocklek. Det innebär så klart en hel del val som man ser också, men innan man kommit till dem är man nästan redan less. Även när det gäller kakel och golv, man vill till slut nästan bara ta ett och hoppas det blir bra. För hur vet man egentligen hur slutresultatet kommer upplevas ändå? Jag är inte jättebra på att visualisera detta. Kanske är det ovana? Tur att Per har någon slags visualiseringsådra!

Hur har ni andra motiverat er i dessa sammanhang? Jag kan så klart tänka på slutprodukten och bli väldigt peppad, men det känns väldigt väldigt avlägset med inflyttning när man inte ens har börjat bygga. Inte ens plattan är ju där!

Nåväl, snart är vi förbi steget "välja byggare", och då kommer ett roligt steg "börja bygga!".

Förresten, jag har tvingat min bror och min pappa att komma och kapa träd och röja sly. Om någon känner sig otränad och redo för en tuff match så finns det ungefär ett ton grenar och skräp som ska bäras och eldas helgen v40. Välkomna! :)
/E

Turkost i tvättstuga?

Jag är lite peppad på att bestämma hur tvättstugan ska se ut. Vet inte varför jag går igång så mycket på det rummet? Kanske för att det inte är jätte jätte viktigt, kanske för att Per mer eller mindre har lagt det helt på mig. Kanske för att man får vara lite crazy!

Hur som helst såg jag något tv-program där de inredde en källare i turkost och svart. Det var jättefint! Jag var först inne på en helt galen tvättstuga, se här. Samtidigt ska man ju helst inte behöva slita ut kakel och klinker så fort man blir less... Vad tror ni om svart golv, vit inredning, vita väggar, vitt kakel och så en massa massa turkost?Fin matta från Nylanders.Härliga korgar som jag har sett i denna blogg.Underbart fin skål att lägga klädnypor, trådrullar och annat trams i. Från Förr.

Vad tror ni, är det fint och härligt eller bara tråkigt och "safe"? Vill ändå vara lite djärv i inredningen. Känns det här lite förutsägbart? Är det ingen som har något riktigt fränt att visa som inspiration?

/E

Granne till saluEn av de som bor i närheten av vår tomt håller på sälja huset. Det ligger inte efter vår gata, utan runt sjön bakom oss. Huset ligger ute till priset av ca 3,5 miljoner. Det känns bra för vårt ekonomiska läge. Då kanske vi också i framtiden kan få igen det vi lagt ut. Förhoppningsvis. Inte för att jag vill sälja det! :-)

Huset är rätt fränt, även om inte alla val faller mig i smaken. Ni husspekulanter där ute, ska vi bli grannar?

/E

Var vi ska bo

Många undrar var vi egentligen ska bygga. Obbola är ju ett sätt att se på saken, men det stämmer väl inte riktigt. Vissa vet vad Själafjärden är, men det är nog ingen eller nästan ingen som vet vart vår gata är. Den är trots allt inte vid Själafjärden heller.

Trots att vi förklarar så verkar det som att många inte riktigt vet hur vattnet vid oss hör ihop med havet, eller så förstår man inte hur man kommer till oss från Obbola. Så nu tänkte jag visa!Den lila pricken är vårt område. Det ligger lite avsides, men ändå bra till. Det är ca 5 minuters bilfärd till Obbola som har både mataffär, skola och bussar. För att inte tala om sommarhagar för hästarna! Perfekt promenadavstånd till betet.

Offert nr 2

Idag fick jag en andra offert. Den har inte inräknat fönster och lite andra grejer som den första offerten hade, eftersom att vi inte hade bestämt vad vi ville ha för storlekar då (och inte nu heller!). Priset är något lägre, men innan fönsterna och badrumsinredning m.m är inräknat ligger de nog ungefär sida vid sida.

Jag måste verkligen börja kolla upp fönsterpriserna. Har kontaktat en fönstertillverkare som verkar bra och har bra priser och de väntar på en lista från mig för att kunna börja räkna. Grejen är den att vi inte har bestämt alla storlekar (badrum bland annat) och att de fönster vi har bestämt är inritade i Sketch up (och det är bara där vi har måtten), vilket jag inte förstår mig på. Och Per är borta. Nåväl, de kan väl vänta till på måndag.

Jag har i alla fall gjort lite nytta och mailat ett takföretag för att få lite tips om papptak. Det verkar vara lite olika synsätt på dem. Några anser att det är en dödssynd att sätta "platta" tak i Norrland, medan andra tycker att det är helt ok.

Någon som har några preferenser? (och lillebror, jag vet vad du tycker!)

/E

Kökskatalogen

Idag har vi fått hem kökskatalogen från Ikea. Ska bli kul att kika i och se om vi hittar några smarta lösningar. Men det är ju inte såå länge sedan vi byggde köket i vår lägenhet, så det kanske inte har hänt jättemycket.

Här är några bilder på vårt nuvarande kök. Vette fasen vad jag har gjort med vitbalansen. Är en gammal bild och Per den lyxliraren är i Toscana (på ett slott!) med jobbet och har med sig kameran. Så ni får hålla till godo med dessa.Jag gillar ändå detta kök! Jag trivs bra och gillar valen. Tyvärr verkar Per vara inne på svart bänkskiva och inte högblanka luckor. Men vi är väl inte färdiga med den diskussionen än... :-)

Hela köket är från Ikea, lampan på sista är en Kartell. Jo, just ja, blandaren är från ÖB, tro det eller ej.
Golvet är från Marrakech, ett marockanskt handmålat cementklinker. Älskart!

/E

Första offerten inne!

Då var första offerten mottagen. Det blev inget skräckscenario som jag var rädd för, något som skulle ligga i helt orimliga priser. Det låg dock som väntat några hundra tusen över vad vi måste hamna på. Vi måste också lägga till lite pengar för mer belysning och eventuellt mer markberedning. Får se vad vi kan skära ner på. Just nu mottages bidrag på en miljon mycket tacksamt! :-)

Nu ska vi räkna och prioritera. Ska bli spännande att se vad de andra byggarna kommer med för siffror. Har också bokat in möte med en till byggare om två veckor, lite så där på efterkälken.
Åh vad spännande detta är!
/E

Behandlingar?Vi håller ju på att göra ett hemmasnickrat test på hur plywood påverkas av väderförhållanden. Vi har nu testat obehandlat, fasadlasyr och träolja.. Vad kan vi mer testa? Vi har en skiva kvar som ligger i bilen och väntar på sitt öde. Någon som har ett tips på hur vi får plywooden att se ut som plywood men ändå överleva utomhus?Målare Per. Hur fick jag mig en så fin en karl?

För övrigt, ja, det är ett par långkalsonger som ligger på stenen. I brist på pensel fick vi vara kreativa. En tager va en haver, så att säga.
/E

Första offerten imorgon!

Imorgon blir det spännande, då får vi se den första offerten. Jag går runt och oroar mig för att det ska ligga på det dubbla mot vad vi har tänkt. Ni vet, så det inte ens finns någon möjlighet att skära ner på saker för att komma rätt. Hemska tanke. Och snabbt tänker jag vidare och funderar, då måste vi sälja tomten utan hus på! Det blir jättetråkigt och dessutom en ekonomisk förlust, och då helt plötsligt kan vi aldrig i framtiden bygga hus heller..! *panik*

Men tänk om offerten vore rimlig? Eller tänk om den till och med ligger bättre än vi trott, och vi kan slänga på en carport eller något? Det vore ju förträffligt. Det är nog bättre att jag är halvt skräckslagen, då kan jag vara förberedd på det värsta.

Hur många byggföretag bör man ta in offert från? Vi har ett par stycken, men jag blir lite sugen på att kolla med fler. Rent byggnadsmässigt skiljer de sig rätt mycket...

Återkommer imorgon med besked om tårar eller glädjeskutt!
/E

Kök m.m.
Han knåpar...Som han knåpar. Kvällarna i ända för att få det att klaffa, hitta bra storlekar på fönster och annat. Det börjar likna något!

På torsdag får vi första offerten, ska bli himla spännande! Har en hemsk mardröm om att de visar en slutsiffra på runt det dubbla vi tänkt...
/E


RSS 2.0