Lilla toaletten

Vi fått en lite galen idé om att sätta parkett i lilla toaletten. På golv, väggar och tak. Ett rum av trä. Det skulle bli lite lounge-känsla, och ganska kul eftersom vi inte har trägolv i hela huset i övrigt. Dock kvarstår ett par frågor. Kan man ha parkettgolv på en toalett? Jag tänker att det borde tåla lite fukt, och man kan ju lacka på ett extra varv efter läggning. Fråga två är hur man gör? Limmar? Det borde ju fungera. Vad tror ni om vårt trä-rum?
/P


Material på plats

I veckan har de kört ut mängder med byggmaterial och lagt på plattan och tomten. Gips, OSB-skivor, isolering och virke är på plats. Det blåste hårt och presenningarna hade blåst bort från gips och annat de skulle skydda. Vi skottade bort lite snö och sopade betongplattan där vi kunde. Nu hoppas vi att vi snart har skottat klart för i år. Resning av huset är nära nu, i slutet på denna vecka eller början på nästa!

Se filmklipp från dagen här.

/P
Första gången vi sett betonggolvet på riktigt, ser lovande ut!

Belysning

Vi ska snart bestämma belysningen i huset och försöker hitta en lösning. Tyvärr är vi inga experter på ljus och vår expert förstår inte riktigt vår stil. Nu ser vårt förslag ut så att vi fäller in spottar i taket i stora öppna delen med högt i tak samt på toaletterna. Vi gillar inte små blå dioder överallt och inga uplights och sånt. Dock är vi lite rädda att vi inte får tillräckligt med ljus och att vi placerar dem dumt. Nu har vi lagt spottar utmed väggarna, för det verkar vara så man ska göra? Men taket är inte belyst, kommer det se dumt ut? Om man bara visste hur det blir.

Fasadbeslysningen är vi på det klara med, det blir 6 st svarta LED-lampor och några LED-spottar i entrén.

Någon som nyss byggt och har tips på ljussättning?
/P


Så här ser vår senaste plan ut. Rosa är infällda spottar, blå är vanliga uttag och grön är fasadbeslysning.


Antingen blir det spottar av denna typ...


...eller så blir infällda av denna typ (troligen i vit då). Fasadlamporna kommer se ut som ovan.

Betongplattor

Det mesta vi gillar är dyra designsaker så det känns bra när man kan gilla standardvalen ibland. På uppfarten och i carporten planerar vi lägga helt vanliga standard betongplattor, 40x40cm. Snyggt och enkelt! Verkar kosta runt 19 kr/st, men vi behöver en del så det lär nog bli 20 000 kr bara för att lägga uppfarten.

Hur lägger man dem? Markduk direkt på jorden och sen sand och padda som plattar till det hela? Eller ska det vara ett lager sten under allt också? Någon med erfarenhet?
/PVentilmålning

Inte alls petiga Per *harkel* kom på att vi istället för vanliga svarta plastventiler skulle göra dessa steg för att få snyggare svarta aluminiumventiler:

1, Kolla med byggaren om vi kan byta.

2, Åka på K-rauta och kolla på de andra ventilerna vi vill ha.

3, Meddela byggaren vilka vi vill ha.

4, Åka och köpa ventilerna.

5, Köpa sprayfärg.

6, Ta dem till hallen där vi målar.

7, Slipa alla ventiler.

8, Tvätta alla ventiler med målartvätt.

9, Torka alla ventiler rena och torra.

10, Spraya ventilerna.

11, Lägga ventilerna på tork.

12, Ringa byggaren och be dem ta hand om ventilerna.

Istället för att göra alternativet; INGET.


Innan målning.


Efter allt jobb: Men fina blev dom! Här är dom fortfarande blöta, så vi hoppas att de blir lite mattare.


Jag river trasor inför putsandet.

Vad säger ni, är de fina nog för 12 punkter?

/E

Målning: Check!

Nu är målningen av fasaden färdig! Ett sista ryck gjorde vi tillsammans med Rikard och Björn.
Ergomomiska kroppsbelastningar visade Per och Rikard upp.


Alla tre i samma bekväma ställning. Att de inte sitter på knä är för mig en gåta...


Klart! Närmast ligger sovrumsväggen (mot havet) och högre upp är kortsidan mor grannen (sovrum + toalett + tvättstuga). Allra högst upp ligger en innervägg!

Resning är beräknad i slutet av nästa vecka eller i början av veckan därpå. Spännande va??

Tack alla goda vänner och familj som hjälpt oss med målningen, guld värt!
/E

Bytt elbolagEfter tre telefonsamtal och ett mail till Umeå Energi har vi i dag fått deras erbjudande om el-avtal (som dom hade skickat till tomten). Så vi jämförde på elskling.se för att se vilka olika priser det fanns att välja på. Vi bestämde oss för att ta fast pris i ett år (bara för att vi känner oss helt clueless på frågan) och utgick därefter nästan helt på priset. Valet föll på Fortum tillslut.

Nuvarande pris från Umeå Energi: 103,4 öre/kWh
Erbjudande från Umeå Energi (fast elpris ett år): 108,0 öre/kWh
Vi valde Fortum (fast pris 1 år): 93,9 öre/kWh

Det är väl två osäkerheter med detta... 1) Inte så lokalpatriotiskt, som jag gärna vill vara. Och, 2) Det är möjligt att man gjort ett dåligt avtal, när man är helt ovetande om elpriser och hur saker och ting funkar. Däremot ser det ju bättre ut om man ser på ovan siffror, och om inte annat är det ju bara ett år.

Hoppas att vi gjort ett bra val! *gulp*

/E
Ps, hur galet är det att man sitter och letar elpris på kvällarna? Nu är man sannerligen vuxen! Ds.

fem myrorJag ångrar så mycket att jag inte köpte mig några djuptallrikar i den här serien när vi var på Gustavsberg för någon sommar sedan. Hur underbar är den inte?

Alla tallrikar har fem myror på sig, individuellt placerade för hand. Det är otroligt verkliga myror! Kanske skulle man ha 4 tallrikar utan myror och två med?

Måste lösa det någon gång!

Galen tvättis

Jag börjar mer och mer känna för att vi ska flippa ur lite i huset. Om huset är svart, man har betonggolv och vita väggar, så kan man väl få vara lite galen på andra ställen?

Tvättstugan känns ju som en given plats för att "go bananas". Jag och Per har funderat fram och tillbaka på hur vi skulle kunna göra något galet här. Jag var först inne på att kakla konstigt, sedan att ha grunden enkel, men att dekorera med färg. Nu har vi kommit på en superbra idé!

Varför inte köpa standardinredning från IKEA och sedan lämna in luckorna på tex NRA för att få vinyl på? Då kan man ju verkligen flippa ut i färg. Jag funderar på helt knallrosa, eller eventuellt att alla luckor är olika knall-färger? Åh, det vore sååå roligt. Vad tror ni?

Vi har också fått en ny superbra idé för lilla toaletten. Återkommer om detta!

/E

Takstolar har anlänt

Idag var vi ute och skottade av plattan igen. Det slutar aldrig snöa! Anledningen är att till veckan kommer gipsskivor och annat som ska läggas på plattan innan husresningen. På tomten låg nu också takstolarna som kommit! De var oväntat tunna, bara 5-6 cm breda tror jag. Men då ska det ju vara många i stället, cc 60 tror jag. Har mailat byggaren nu och kollat om vi kan anpassa placeringen av takstolarna så vi kan fälla in spottar emellan där vi vill ha dem.
/P

Äntligen!

Äntligen har jag fått mitt dalahästpussel från Asplund. Vi gick förbi deras butik på Östermalm när vi var i Sthlm.


Eftersom att man inte vet vilken sida som är fram- och baksida så är pusslet lite svårare än man först tror!


Penny gav mig några tips och råd.


Tillsammans klarade vi av det!


Tröttsamt ansåg Penny.

Skönt att äntligen ha det i alla fall!
/E

Mer målning

Idag var det målning av fasaddelarna mot vattnet, vardagsrum, toalett och tv-rum. Mina föräldrar gjorde ett bra jobb med penseln i handen (jag gör alltid ett bra jobb).
/P


Olja, grunda och fasadfärg. Många steg blir det.


Enorma fönsterpartier från vardagsrummet. Det känns att det kommer bli rätt stort nu huset.


Fönster i tv-rum.


Här ligger husdelarna på ett lastbilssläp redo för frakten till vår tomt om ett par veckor.

Skorsten

Vi har tagit in pris på kamin och skorsten. Kaminen blir en Contura 590:1 och den kostar 19 700 kr med värmemagasin av täljsten. Skorstenen verkar kosta runt 10 000 kr, men den ska byggaren betala eftersom vi avtalade att de står för montage och skorsten. Jag ville ha en rund skorsten som inte känns så stor, men det verkar finnas en som känns rätt ok man väljer en Contura-kamin. Dessa två hade de att välja på, den runda kommer vi välja.
/P


Vi vet ingenting om någonting

I går var vi hos Ljusexperten hela kvällen för att prata om ljus. Tydligen var vi helt fel ute med våra klassiska idéer om spottar i taket och nåogon vanlig lampa utöver det. Här skulle det vara takbelysning som lyser upp taket, och spottar som lyser nedåt, nej det var inte bra. Och dessutom måste man regla ner hela taket för att få in en endaste infälld spot.

Som frågetecken satt jag och Per och kände oss helt vilsna. Tillslut kände jag att man är så vilsen i hela historien, att det knappt är någon mening att vi ens är med och bestämmer, för vi vet ju INGENTING! Sedan blev jag lite tjurig och kände "Nä! Det är jag som ska bo där!".

Den största skillnaden han ansåg från oss, var att spottar gör att människorna under känner sig belysta och att det är obehagligt. Någon som känner igen det? Inte? Nej, då så. Sedan att vi inte kunde ha infällda spottar för att då måste man regla ner hela taket och vill vi ju inte, det är dessutom dyrt. Men efter att ha frågat byggaren så behöver vi inte det, bara vi anpassar så en spot inte kommer mitt i en takstomme.

En annan sak som vi tänkt på, är att vi inte vill ha så mycket lampor som sticker ut överallt. När det är så svskalat i övrigt, kommer det bli en jättegrej med en lampa mitt på väggen. Och inte heller att man ser ljuskäglan, utan bara ljuset. Så vi försökte få till att man skulle få belyst tak (för med spottar blir ju taket kolsvart, menade han), men utan att se käglan. Nästan omöjligt meddelade han.

Musten gick ur mig. Sedan meddelade han att det vi kikade på nu var 18 000 kronor över vår budget. Drastiska neddragningar från detta.

Så nu (morgontrött) vill jag bara säga till honom "Vi kör på en vanlig belysning med en lampa över bordet och ett lysrör i tvättstugan!!!". Men jag ska försöka sova ut imorgon bitti, och titta på det med nya ögon. *gäsp*

Någon av er som har några tips och råd?

Nu blir det att gå till jobbet, fredagsfika och fredagskjol!
/E

Norra gaveln klar!

I dag har vi fått hjälp med att måla norra gaveln på huset. Det gjordes dessutom på rekordtid! Vi lämnade lägenheten kl 18 och var hemma runt 20.30. Det var förvisso lite mindre del än sist, men ändå!


I dag hade vi hjälp av dessa hjälpsamma händiga karlar; kusin Nils och bror Linus!


Här känner jag att jag kommer till min fulla rätt. Fikandes. Det är det jag gör som bäst.

Jag glömde fota en efter-bild. Men hey, vid det här laget vet ni ju att det blir svart. Nu är det vara havssidan (som till stor del är fönster) och en gavelsida (sovrum, tvättstuga) kvar. En av dessa tar vi i helgen, om någon känner sig manad *blink blink*

/E

Framsidan klar!

I måndags fick vi hjälp av mina bästa vänner för att måla vidare på huset.


Flitig Andrea oljar och grundmålar allt ändträ.


Inget blir gjort utan en fikapaus. Det är nog sista gången man kan sitta på en vägg.


Marie målar. Man kan inte se det, men hon gör det precis när jag fotar. Men Per har bestämt att alal bilder ska ha samma storlek, så därför fick jag klippa bort det. Antingen ett ansikte eller en pensel, var valet. Och vem kan tacka nej till en nuna som denna?

Per snörvlar i bakgrunden. Jag tvingade ut honom en stund för att visa oss hur man målar på rätt sätt.


Före och efter första varvet.


Framsidan är nu helt klar! Närmast ser man köksfönstren (i bänkskivehöjd) och sedan fönstren till smårummen. Entrén och tvättstugan gjorde vi ju sist.

Visst är det lite fränt?

Tack älskade vänner för hjälpen!

/E

Fönster beställt

Mycket pekar på att vi kommer stå utan fönster i en månad ungefär efter att huset är rest. Men till slut fick vi iväg beställningen till Skaala, via vår byggare. Så här blev det:

- För att kunna uppgradera till en bättre skjutdörr i vardagsrummet fick vi helt plocka bort dörr i sovrummet. Det blir alltså bara fast glasparti här. Den finare skjutdörren finns inte i produktion förrän till sommaren så vi får ha plywoodskivor för hålet i sommar, förhoppningsvis inte allt för länge.
- Solskyddsglas blev för dyrt, kostade över 15 000 kr. Vi får förlita oss på lamellgardiner, trots att vi hört att många får olidligt varmt inne när man har stora fönster.
- Det blev inga persienner, myggnät, ventiler eller tillval av den typen. Myggnät fanns inte ens i sortimentet, vilket var lite dåligt. Det finns väl bygg i Finland också? (Skaala är finskt)
- Det blev inget extra energisnålt frostfritt fönster, blev också för dyrt.

Fönsternotan stannar på runt 125 000 kr, ganska överkomligt.

Första felet upptäckt!

Vi insåg att det blivit fel i vår ritning när det gäller köksfönstrena. De är för höga och för långt ner. Det gick lite för fort när vi skulle få in bygglovet och när vi velade mellan olika fönster förstod byggaren det som att vi ville ha 50 cm höga fönster och inte 45 cm som vi hade bestämt oss för. Då linjerade de fönstret invändigt med bänkskivan i köket, men vi ville ha fönstret en bit upp eftersom vi troligen inte kan använda samma material som i bänkskivan ända in mot fönstret.
Så att fönstrena är för höga är väl inte så farligt men att de sitter för lågt var lite sämre.

Sa det till byggaren som trodde man kunde justera lite på plats åt det håll vi vill. Hoppas det ryms en mosaikplatta emellan i alla fall!
/P

Möbelmässan

I helgen besökte vi Stockholm Furniture Fair i Älvsjö. Det var väldigt stort. Tre enorma hallar med möbler och dylikt, varav två hallar var skräp i våra ögon så i dem vände vi i dörren. Men delen med designmöbler var rätt kul att kika på, dock var det väldigt mycket image-montrar som bara skulle vara skrytiga. Vi vill se mer produkter. Men det var inspirerande. Emma blev lite besviken då hon väntat sig mer småprylar och shopping.

Det bästa vi tog med oss var att vi träffade tjerna bakom Mosaic Sweden, som gav oss ett prov på min favoritglasmosaik samt pris på denna. 775 kr/kvm! Det var ju hälften av alla vi kikat på hittills. Då kändes det ju verkligen värt.
Så kanske blir det den på golvet i badrummet. Vissa säger att man inte kan lägga glasmosaik på golvet för tydligen kan de släppa med åren om det inte lagts väldigt noggrannt. Vi får väl kolla upp hur de ska läggas.

Vi kikade på Vola-blandare också, som sjönk lite i mina ögon då de var så små och tröga. Kanske inte blir npgon vola-blandare då (=bra för ekonomin).

Vi fick också veta lite mer om stenskivan vi funderar på till köket, Silestone Zeues Extreme. En vit 12 mm skiva av kvarts. Den verkar rätt bra så mycket pekar på den just nu.
Mosaic Sweden A1226 775 kr / kvm


Jag gillar Vedums Olive Ash serie på kök, tyvärr blir väl inget sådant i detta hus. Men det är ett tips till alla andra som ska bygga kök!Ventiler

I stället för vita plastventiler på utsidan av huset skulle vi vilja snygga runda i metall. Vi tänkte spraya dem svarta först. Byggaren skulle kolla om de fungerade, blev det för svårmonterat så kostar det extra. Men snygga va?


Sen skulle vi vilja ha en likadan ventil fast med plåt bakom till köksfläkten. Dock vet vi inte om sotaren vill att man ska bygga en "holk" utanpå huset av brandsäkerhetsskäl. Jag har då sett många nybyggdahus med med bara plåt bakom. Någon som vet vilka regler som gäller? Blir det en holk så tror jag vi drar upp röret på taket i stället.

Drömmar om snöJag vaknade kallsvettig en natt, drömde mardrömmar om att det skulle snöa. Så less är jag på snön och skottning. Det såg lovande ut i veckan, uppehåll varje dag. Sedan kollade jag den långa prognosen och ser att det ska snöa mycket nästa vecka. NEEEEEEEEEEEEJ! Hoppas det hinner byta vindriktning så att snön byter håll.

Gode gud som är i himmelen, låt det vara uppehåll i några veckor nu. Snälla? Amen.

I kväll blir det att måla väggar igen. Vi ska också berätta om möbelmässan någon dag.

/E

Paint it black

Sen uppdatering från torsdagens målning (ni kan ju inte få allt på en gång):


Grundmålad fasad. Överst ligger entrén som ska vara i plywood, under är framsidans tvättstugevägg, närmast ligger överdelen över entrén.


Plywooden till entrén innan målning. Visst är träet snyggt? Bättre än jag hoppats.


Snälla Rikard hjälper till med änd-målningen.


Snälla Björn oljar in plywooden till entrén med träolja. Snyggt va!!


Per målar fasad. Känns som att det kommer bli sååå bra! Här är fönstret i tvättstugan, mot vägen.


Resultatet efter ca 3 timmar.

Detta är 2 byggdelar av totalt 13 stycken som ska målas. Åh, jag blir såååå peppad på att måla alla i dag! Men vi måste väl vänta in byggarna...

Vad tror ni om fasaden? Visst kommer det bli hur fint som helst?
Färgen är Beckers Elit träfasadfärg Svart, helmatt. Än så länge är vi väldigt nöjda med den.

Nu är vi igång på riktigt!

/E

IhjälgrilladTror ni att vi kommer bli kokta levande med alla dessa fönster? Vi har kollat upp med fönstertillverkaren Skaala som vi kommer anlita, vad det skulle kosta med solfilm på fönstren. Svaret var att det finns två olika; en färgad för 300 kr/kvm och en ofärgad för 600 kr/kvm. Självklart är det bara ofärgat som kändes intressant. Snabb huvudräkning landade på runt 10 000 kr. Ännu en grej vi inte har råd med!

Så det blir inga specialfönster som ska skydda oss mot att huset ska bli en ugn. Vi hoppas på att lamellgardinerna ska göra sitt...

/E

Snark

Kommer vårt hus bli tråkigt? Det har väl sina speciella drag, betonggolv, svart plan fasad och nästintill platt tak som inte sticker ut, kommer väl se lite annorlunda ut. Men har vi gjort det minimalistiskt eller bara tråkigt? Ibland blir jag osäker. Kanske skulle man "go crazy" och göra något galet i något rum?

Någon som har något bra tips på något som passar in men är heeeelt otippat? *ler förväntansfullt*

/E

Jag ska måla hela världen lilla mamma

Men inte i dag, för jag blev ledig i dag! Per, hans pappa och svåger är och målar. Per ansåg att tre var nog per gång, så jag fick ledigt ikväll. Känns väldigt lyxigt att sitta hemma när någon annan är och målar ens hus.

För övrigt, hur häftigt är det inte att vårt hus håller på att byggas, och att vi kan måla det?!

I går var vi och köpte färgen på Happy Homes. Vi fick 15% rabatt på hela köpet, inte så farligt? Men det blev ändå 4834 kronor för färg, träolja, grundfärg, lite penslar och någon papprulle att skydda golvet med. Inte billigt det här med att måla hus!

Nu ska jag äta en toscabulle, dricka lite kaffe, packa inför sthlm imorgon (möbelmässan) och försöka städa lite här hemma i kaoset. Får se om jag hinner lägga upp någon målarbild i kväll, annars får ni stå ut med total tystnad till söndag!

/E

Bygget är igång!

I morse var vi ut till den hall utanför stan som de börjat bygga vårt hus i. Två byggare höll med det första blocket av tretton. När de är färdiga med ett block ska vi måla det och sedan lastar de dem på ett stort lastbilssläp utanför. De hinner cirka ett block per dag, så arbetet kommer pågå i ett par veckor framöver. Och vi får åka ut och måla på kvällarna innan de lyfts ut i kylan.

Det var otroligt kul att se att det verkligen är igång, och jag ser fram emot att börja måla! :-) Utanför låg virket i snö och kyla, hoppas det klarar sånt? Hoppas även att det tål att ligga på ett släp i några veckor.

/P


Vårt hus! Lite grådassiga grundmålade fasadbrädor till höger.


Här inne bygger de.

Smart grejDen här prylen från Black & Decker kan läsa av temperaturer på enskilda ställen, vilket ska vara bra om man vill hitta värmeläckor i huset. Jag tycker att det låter som en rätt smart liten pryl! Kanske kan vara bra att ha när man vill minska energikostnaderna.

/E

Fönster

Det börjar bli akut för oss att beställa fönster! Vi fick ju härom dagen veta att huset ska resas om cirka tre veckor, men fönster har 6-7 veckors leveranstid! Alltså, första månaden minst blir vi fönsterlösa. Här hade man önskat en signal från byggaren om när fönster måste beställas. Fast han verkade inte vara nervös över att vi inte har fönster, de spikar för och isolerar tydligen. Sen kommer det vara någon typ av duk runt huset som jag förstod det.
Hursom, jag ringde Skaala som är vår fönsterleverantör. Trevlig kille som hjälpte mig. Man kunde inte då persienner i treglasfönster, så det fick vi stryka. Jag kollade pris på solskyddsglas, för att hålla ute 65% av värmestrålningen på sommarn. 250-300kr/kvm var tillägget där, alltså runt 6 000 kr extra för våra stora fönsterpartier mot vattnet.
Han tyckte inte att vi skulle välja en kipp-skjutdörr (enklare variant av skjutdörr) till altandörren om vi använder dörren mycket. Den verkar vara lite lagom rapplig. Kostar dock 10 000kr extra att ha en riktig skjutdörr där, så det är tveksamt om vi rymmer det i budgeten. Suck!
Nu måste vi göra våra val så man kan lägga beställningen. Usch vad svårt.

Vit och svart

Nu står jag här med färgkartorna i handen och försöker bestämma färg för våra fönster. Den vitaste i NCS-skalan verkar vara NCS S 0300 N, så det får det väl bli till insidorna av fönstrena. Svårare var det med utsidan, i RAL-skalan finns många svarta färger. Väljer mellan en gråsvart Graphite black (RAL 9011) och en riktigt djupsvart Jet black (RAL 9004).

Våra väggar blir ju lite gråsvarta på utsidan så jag tänker att huset ser grådassigt ut om man väljer en riktigt svart fönsterkarm. Och andra sidan kan det ju se lite trist ut med gråaktiga fönster också. Men som ni ser är det fortfarande svart vi pratar om.
Är väl ingen idé att fråga om andras erfarenheter? Men kanske något gott råd?
/P


Bagge design?

Är det här på allvar?Jo, det är det. Jag blev så full i skratt när jag såg annonsen i senaste Plaza Deco. Men när jag kollar in hemsidan ser jag att Anders Bagge (ovan) är delägare, inte designer.

/E

FärgkrångelPer ville att jag skulle ringa och beställa fasadfärgen i dag inför målningen på torsdag. Då rabblar han upp en massa saker jag ska fråga. Jag ifrågasätter om det inte går lika fort för honom att ringa själv, som att förklara för mig? Nej, han vill att jag ska vara envolverad. *suck* Sagt och gjort, med en lista på saker jag ska fråga i handen ringer jag till Färg och tapet (happy homes).
Jag berättar (enligt listan från Per) vad vi behöver.
Säljaren: Är det grundmålat?
Jag: Jajjemen! Det har jag kollat upp! *nöjd*
Säljaren: Men är det transportmålat eller grundmålat på riktigt?
Jag: ??
Säljaren förklarar tydligt skillnaden. Jag ber att få återkomma.
Jag ringer byggaren som säger att det ÄR grundmålat på riktigt. Bra!
Jag ringer upp säljaren och meddelar att det ÄR grundmålat. Så vi behöver bara måla "på riktigt". Han ber att få återkomma med pris.

När jag är på USM för en lunchträning så ringer han upp och meddelar att han beställer och att priset är 999 kr per 10l. Bra! tänkte jag, det var priset vi blivit lovade, som är lägre än de andras.

Meddelar Per som inte alls blir nöjd, jag måste be om rabatt också! 30% på 999 kr minsann. *puh*
Ringer upp säljaren igen och kollar om vi kan få ner priset ännu mer genom att köpa ut färgen genom byggaren. Han meddelar då att vi fått en bra rabatt, och byggarna får bra rabatter, men då på ord pris, så slutsumman blir detsamma. Jahapp. Meddelar Per som kritiskt godkänner.

Så snabbt gick det för mig att beställa färg. En hel dag ungefär (inte i aktiv tid då förståss).

Nå väl, färgen kommer vilken dag som helst och jag tror ändå att vi fått rätt bra pris. Billigare än K-rauta, det låter ju rätt bra?

/E

Skottning: CHECK!

I helgen har vi skottat på tomten. Först lördag kl 12-16 med hjälp av Pers föräldrar och även två vänner, Bita och Ola, och sedan även skottning idag 12-15, med hjälp av Pers föräldrar och en traktor!

LÖRDAGVäldigt uppmuntrande att skotta när det snöar...

SÖNDAG


Här går det undan!


Det som göms i snö... Några armeringsjärn låg visst där under.


Ta daaaaa! Skottad platta och tomt! Kanske inte ser mycket ut, men det är välllldigt mycket snö som skottats och flyttats. Nu är vi redo för huset!

Hela kroppen värker. Men nu blir det att ladda om, och åka på hoppträning med hästen... Pjuh!

/E

Färgpriser

Nu har jag ringt runt mellan olika färghandlare som säljer Beckers. Måste säga att det skiljer en del!

- Happy Homes, Umeå:
I lager; nej, kan få in på onsdag.
Pris; vet ej (har tidigare blivit lovad 999 kr).

- K-rauta, Umeå:
I lager; nej, kan få in onsdag.
Pris; 1155 kr.

- Järnis, Holmsund:
I lager: Nej, kan få in till måndag.
Pris; 1300 kr.

Intressant! Vi får väl köra på Happy Homes då, och försöka få ner priset ännu mer. Ska återkomma med ett slutpris!
Nu: frukost och sedan skotta!

/E

Färg och skor

Haha! Jag sitter och ska beställa målarfärg, och så hittar jag denna butik:


Färg och skor? Haha! Bra kombo. Bara i Bjurholm mina vänner, bara i Bjurholm.
/E

Ljusarkitekt

I dag var vi in på Sandbergs El Ljusexperten i Umeå och kollade lite lampor. I vår offert från Creativ ingår nämligen 18 000 kr i armaturer och även en kväll med ljusarkitekt. Så nu har vi bokat in möte med honom om två veckor, känns spännande! Han hade redan ritningarna och skulle kolla hur man på bästa sätt kunde lysa upp stället.

Han började direkt prata om något som för mig känns helt främmande, någon slags anordning som på något sätt själv vet när den ska höja och sänka värmen i huset, tänder lampor när man vrider om nyckeln, anpassar ljuset efter solen och en massa annat i mina öron helt onödiga saker. Han menade att detta märke var billigare än de andra, bara runt 100 000 kronor. "Det är ju ingenting på 20 år!". Haha, han har nog inte sett vår budget! 100 000 kronor på att en maskin ska tända när jag kommer hem. Jag kan göra det själv för betydligt mindre pengar. Det känns också som bara en sak till som kan gå sönder...

Är det någon av er som har satt in något sånt?

/E

Har bokat traktorJag och Per har kommit fram till att vi inte är supermänniskor (eller jo, så klart vi är, men vi är lite lata också) och ORKAR inte skotta hela tomten. Speciellt inte nu när det som tidigare var snö är någon slags iskaka. Vi har därför bestämt oss för ett rimligt mål:
Vi skottar hela plattan, och de 3 meter runt om som behövs för att sätta byggställning. En TRAKTOR tar resten.

Så i dag har jag bokat in en traktor (med förare) som bor ett stenkast ifrån vår tomt. Så i helgen kommer han och skottar framsidan som är platt. Åh, tack och lov. Nu är det nääääästan överlevnadsbart att skotta resten. Nästan. Det kommer ändå vara typ... 150 kvm platta + 150 kvm runt.. Det är ju iiiiiingenting.

Om någon känner för att skotta häcken av sig (och ryggen) så är ni otroligt välkomna i helgen, både lördag och söndag (antar jag att vi behöver) under de ljusa timmarna (ca 12-16). Skippa gymmet och skotta istället? Äkta kroppsarbete mår man bra av, tror jag. Men ta med egen spade!

/E

Uppdatering carportöverklaganVi har lämnat in vår skrivelse till byggnadsnämnden. Tydligen har grannen tvärs över gatan (obebyggda tomten) klagat på vår placering. De menar att tomten skulle tappa havsutsikten. Suck. Nu lär vi ju aldrig få igenom placeringen. Om det var liten chans tidigare, är det nu ingen.

Om man får vara lite elak; tomten har ingen utsikt ändå, den är upphöjd så mycket att man knappast kommer få bygglov på den höjden, samt att det finns ju en anledning att den kostar hälften! Men, det skiter väl byggnadsnämnden i...

Nå väl, vi väntar beslutet den 16e.

/E

Nu bär det av!Vi har fått en uppdatering från byggaren i dag. De börjar bygga till veckan och om tre veckor reser dom huset! Oj oj, undra om dom läst mitt inlägg från i går när jag klagade på att inget hände? Haha!

På grund av detta fick vi lite press på oss att skotta klart på tomten (skotta 50 cm is, som det nu är), och att måla fasaden. De skulle göras nästa helg. Men ni vet väl vad vi ska göra nästa helg? Jo, vi skulle ju till sthlm! Akutlösning; vi bokar in alla vi känner (som är målarvilliga) att måla med oss på torsdag till veckan och sedan måndagen efter (den 14e). Då kanske vi hinner ändå? Åh, varför kommer allt på en gång? Men jag klagar inte, absolut inte!

Så, är ni sugna på att greppa en pensel och måla måndag den 14e? Hör av er!

/E

Sälja lägenhetenNu har vi i alla fall valt mäklare! Det blir Svensk Fastighetsförmedling som säljer lägenheten. Troligen kommer den ut under mars månad. Vi har pratat om utgångspris och tid för visning m.m, men inte riktigt bestämt oss klart än. Däremot har vi mer eller mindre bestämt att vi ska lämna lägenheten mellan 10-20 juli. Hoppas vi hinner "klart" innan dess!

Byggarna ska vara klara med sitt sista juni, och innan inflyttning måste vi alltså:
- Måla vårt sovrum + tvättstuga
- Bygga köket
- Bygga tvättstuga

Men det borde vi väl hinna på 10-20 dagar? Med lite hjälp så! *hoppas jag*
Köket i lägenheten byggde pappa och Per på en dag, det var i och för sig mycket mindre, men istället var alla väggarna sneda. Så på två dagar? Eller?

Måla allt kan jag göra medan dom bygger kök.

/E

döttDet är som dött på husfronten just nu. Byggarna bygger inte för tillfället, inga beslut fattas, vi har inte haft tid att kika på något eller jobba på tomten. Det kändes såååå skönt förra veckan. Nu är jag rastlös och funderar på att ringa byggaren och fråga om dom inte kan börja snart. I alla fall bara bära några plank, någonting! Så jag känner att vi är i gång!

Nåväl, jag har gjort två supersmå insatser;
- Ifrågasatt Umeå Energi varför vi inte fått deras utlovade erbjudande hemskickat
- Bett ventilationskillen på jobbet om en åsikt på frånluftsvärmepumpen. Han skulle kika på alternativen och återkomma.

Mer spännande än så är det inte. Hm... Jag måste nog se till att styra upp något.
/E


RSS 2.0