SkrivelsenVår skrivelse till Byggnadsnämnden.

Dessa punkter påverkar vår möjlighet för placering av carport:

1, Enligt tidigare ställd fråga till byggnadskontoret är det inte tillåtet att placera infart till carport från vändplan. Vändplanen tillsammans med gatubelysning begränsar starkt infartens placering. Carport blev därför motvilligt placerad mot sydöstra delen av tomten, vilket innebär att placeringen i förhållande till huset blir överlappande.

Övriga tomter i området har möjlighet att placera infart till carport var som helst, då de inte begränsas av en vändplan. Detta är det endast vår tomt som påverkas av. Därmed blir vår placering begränsad.

På grund av infartens bestämda läge blir infarten smal. Att placera carport närmare tomtgräns skulle underlätta inkörning och utbackning med bil.

2, Det finns risker med att man från inre carportplatsen måste backa mot entrén för att köra ut. Kommer det ut barn från huset riskerar de att bli påkörda när man backar upp direkt mot entrén. Att placera carport närmare tomtgräns ger e större mariginal på 2 meter.

3, Carportens form är inte skrymmande, den är låg i höjd och smälter väl in. Trots placering något närmare tomtgräns är det luftigt mellan byggnaderna.
På tomtgränsen mot närmsta granne finns en planterad häck. Vi anser att byggnaden smälter bättre in om man inte lämnar 4 meter ”döyta” mellan häck och carport, utan får ett lämpligare avstånd på 2 meter.

Att slippa placera carporten delvis överlappande framför huvudbyggnaden skulle skapa ett luftigare intryck som stämmer med områdets  fritidshuskaraktär istället för att carport och hus uppfattas som sammanbyggda vilket är mer en typ som passar i ett villaområde.

4, Granntomt på motsatt sida av gatan är obebyggd. Denna tomt har ingen havsutsikt som påverkas av vår placering av carport. Grannarna som får carporten närmare sin tomtgräns ställer sig positiva till den nya placeringen.

 

Så ser det ut just nu. Vad tror ni? Kan vi bli dom första som får avvika från detaljplanen? Hoppas!

/E


Uppföljning: Jan Stenmark


Jag tog tipset från Hanna och kontaktade Kartago förlag för att be om Jan Stenmarks kontaktuppgifter, för att kunna köpa en tavla. Jag får då hans privata mobilnummer! Jisses. Nu får jag kalla fötter. Vågar jag ringa? Jag hade nog mer tänkt mig en mailadress. När jag ber om detta istället, så får jag svaret "Jan har ingen dator, du kan skicka ett vanligt brev. Adressen finns på eniro."

Jag eniroar (snyggt ord) hans namn. Ha! 24 träffar. Hm... Låt säga att han bor i Sthlm; 6 träffar. Jag utesluter dem som har ett annat mobilnummer (hans finns så klart inte inlagt). Jag kollar Birthday.se; 62 år, 47 år, 35 år, 18 år. 62 låter rimligt. Jämför med adresserna. Wikipediar födelseår, stämmer. Ok, så nu har jag en adress. Hm.. Inser vid detta lag att jag:
1) Inser att jag varit journalist för länge.
2) Är något av en stalker.
3) Har hittat adressen! Jei!

Så... Ska jag eller ska jag inte..?

/E

CarportplaceringenVi fick i dag tjänsteskrivelsen från bygghandläggaren inför att vårt ärende ska upp i byggnadsnämnden, då vi vill ställa carporten närmare tomtgränsen än vad områdesplaneringen säger.

Nu måste jag försöka klura ut en bra anledning till varför vi vill stå närmare grannen. Fast jag vet ju varför, andra sidan har ju en vändplan som man inte får ha infart från, plus att det är uppe på en kulle och mitt i skogen. Ska klura på saken och skriva ihop ett bra yttrande.

Bilden visar carport enligt godkänt bygglov, vi vill flytta den 2 meter ut mot tomtgränsen.

/E

Forts Frånluftsvärmepump

Jag har pratat med en till kunnig person gällande frånluftsvärmepumpar. Vi fick ett väldigt oväntat svar:

Jag är av princip motståndare till frånluftvärmepumpar av alla det slag, då dom från början kom till för att tillgodose hustillverkarens behov, att kunna sälja ett hus med "värmepump" utan att tala om för kunden villken typ av värmepump, besparing eller kvalitet det var frågan om.

Jag ser frånluftsvärmepumpar som ett ventilationsaggregat mer än ngt. annat och vet samtidigt hur kunderna gör när det blir kallt ute, man stänger tilluftventilerna pga man inte vill ha in -20gradig luft och sitta i kallras, det medför att FL-värmepumpen inte får ngt luftflöde igenom sig och i större utsträckning går över på elpannedrift.


Om man tittar på besparingen på en FL-pump så ligger den på ca. 5000kwh per år villket motsvarar varmvattenförbrukningen per år för en normal familj.


Principen att värma upp ett hus genom att ta värmen från huset är heltokig, men man måste ju ha ventilation ändå så varför inte ta reda på värmen, någon hejdundrandes besparing är det inte frågan om


Detta gäller de äldre typen av frånluftsvärmepumpar, nu finns det en pump som heter Nibe F-750 som kyler

frånluften ända ner till -20 och tar reda på mer energi i frånluften och på så sätt ökar besparingen (minskar driftskostnaden) ordentligt.
Det verkar vara ett välisolerat hus ni ska bygga och den här pumpen kan vara det ni ska titta på.
Vill bara höja ett varnande finger vad gäller stora fönsterytor, än fast det är frågan om lågenergifönster, treglas, varmakanten, gasfyllda och allt möjligt så ligger u-värdet på ca 1w/m2 och grad K och jämför man med 100mm isolering i väggen bredvid fönstret så ligger den på 0,02 w/m2 alltså 50ggr bättre än fönstret.
Ni skulle ha 260mm isolering villket motsvarar ca: 0,007-0,008w/m2 villket är ca: 130 ggr bättre isolering än ett lågenergifönster.

Om ni väljer att ha stora fönster så kan det vara idé att titta på andra lösningar där man plockar värmen från berget eller marken och löser ventilationen separat med ett ventilationsaggregat FTX eler liknande, för att få ner förbrukningen. Ni kan även få problem med solinstålningen om ni har mycket fönster.


Nibe f 750 är väldigt hög så se om den går in på pats och den kyler frånluften väldigt mycket så man måste ha en isolerad frånluftskanal  för kondensproblem.


Otippat svar! Vad gör vi nu??

/E

Brandskydd?

Har ni något brandskydd i era hus? Vad i så fall? Jag tycker sådana här brandsläckare är himla snygga, de kan man ju ha nästan som en fin detalj i huset. Jag älskar när saker både är fina och praktiska, så en sådan kanske det blir investerat i. Berätta gärna om hur ni har förberett ert hus, har ni släckare? Filtar? Annat? Eller bara en enkel brandvarnare?

/E

IkeastolJag tycker den här stolen är så himla fin. Den är ju en total kopia på originalet dock, som är ännnnnnu finare. Men smakar det så kostar det. Den här helt ok versionen från IKEA, som ni säkert sett tusen gånger förut, kostar ju trots allt bara 1495 kr. Jag funderar på att köpa en, slipa träet och betsa den i valnöt. Så blir den lite mer lik originalet.

Är det någon som vet vilket original jag pratar om? Tipsa mig gärna om namnet, då jag verkar ha tryckt undan det i mitt undermedvetna just nu.

/E

Kaffe? Te? Kaffe? Te?Visst har ni sett denna snygga vattenkokare och kaffebryggare från Asplund? Jag och Per funderar om vi ska köpa dem till varandra i födelsedagspresent. Priset är 1650 kr för kokaren och runt 2000 kr för bryggaren om jag inte minns helt fel. Hittar den inte just nu på någon webbutik tyvärr. Design: Naoto Fukasawa.

/E

GummigolvJag har fått en fixidé om att jag vill ha grönt gummigolv i ett av smårummen. Hur himla coolt vore inte det? Och slitstarkt! Bild från Nora.eu.

Sedan kanske det kan vara klokt att ha lite mjukare golv i barnrummen, och inte betonggolv överallt.

/E

Frånluftvärmepump

Det här är en av de tråkigaste sakerna i hela husbygget, men ack så viktigt. I dag har jag forskat lite i frånluftvärmepumpar.I vår offert från byggaren ingår en NIBE 750 som verkar superbra och kostar runt 83 papp. Vi har dock kollat lite på de andra (och betydligt billigare!) modellerna för att jämföra. Vårt hus som inte blir med än ca 150 kvm totalt (130 boyta), kanske inte behöver en värsting-modell? Försäljaren på Nolia i somras ansåg dock att vi bara var snåla om vi ville ha den billigare, att det var ett dåligt val.

Så i dag har jag mailat med NIBE och frågat mig fram, och han rekomenderade själv istället NIBE 370 som kostar ca 48 tkr.

Så här motiverar han detta när jag frågar varför:

"Jag valde F370 för jag tyckte att investeringsmellanskillnaden inte stod i proportion till besparingsskillnaden, när dels huset är så litet och dels att huset ska vara ett fritidshus.
F750 är framtagen till de byggregler som kom förra året och som gäller permanentboende. Tekniknivån blev hög och därmed prislappen, men byggreglerna är så tuffa att detta krävs. För fritidshusboende brukar man då istället välja F370. Den typ av värmepump har i princip varit standard i permanenthus tom 2009, men nu klarar de inte de nya jättetuffa byggreglerna.
Så mao, F750 ger lägre elräkning än F370 men kostar betydligt mer, så det blir ingen bra totalaffär."


Det var ju ett ärligt svar från honom måste jag säga. Då är ju frågan; ska vi byta till den mindre? El är ju dyrt, men det tar ju ett tag att tjäna igen de 40 tusen kronorna som är prisskillnaden.

Någon som kan sånt här?

/E

Det kommer bara mer och mer och mer

... och hela tiden kom det bara mer.

Ja, snö alltså. Ni kan väl låten från Euskefeurat?
Vi gjorde en insats och skottade på tomten. Snacka om otacksamt arbete! Allt vi skottade upp sist, har blåst tillbaka. Det är inte heller så lite som ska skottas, 150 kvm platta (med hal pressenning och uppstickande rör), 3 meter runt plattan åt alla håll samt hela framsidan av tomten. Jag vill ha en snöslunga!
Jag skottar mig fram mot plattan...


4 timmars insats: mindre än halva plattan, inget annat. Uppmuntrande? Nej, inte särskilt.

/E

Resultat i omröstningen

Ungefär såhär blev resultatet i vår omröstning av vilken ytterdörr vi ska välja. Från A till D i ordning.
D vinner överlägset, men vi skulle behövt hitta en snygg variant av den som inte kostar så mycket.
/P

Behöver inspiration!

Jag sitter och letar som en tok efter inspiration efter bra husbloggar. Jag har få krav;

- Den ska uppdateras ofta, gärna varje dag.
- Det ska vara funkis alternativt kitchigt.

Hur kan det vara så svårt? Jag har även kollat in på olika länk-platser som ska tipsa om olika bloggar, men jag tycker ändå att det inte funkar. Tex sökte jag på funkis, och alla bloggar jag hittar är snarare modernt lantliga. Inte samma sak!!

Har ni några bra tips??

/E

Jo, snart kommer Per hem!

Kusmi tea

Är det rimligt att köpa te för 300 kronor bara för att förpackningen är snygg?
Jo, det är det!

/E

TakskottningNi där ute som skottar tak för fullt, har ni sett detta klipp? Måste säga, det ser ju väldigt smidigt ut. Jag blir nästan sugen på att skotta tak själv! Den skulle nog inte funka på vårt blvande tak dock, det är ju bara 4 graders lutning. Men där kan man ju enkelt skotta som vanligt.

/E

Fasadfärgvalet


Färgtestet, från vänster: Falu rödfärg i svart, Beckers Elit i mitten och till sist svart lasyr.

Falusvart är något brunare och mjöligare i ytan, väldigt matt. Billigast.
Beckers Elit är helmatt men mindre mjölig. Slår mot grått.
Lasyren är betydligt mycket mer blank än de övriga.

Vi resonerade så här:
- Målarna avråder oss från Falusvart. Vi tror att deras oro är överdriven, men lyssnar på kritiken.
- Emma tycker att Beckers Elit är snyggare i färgen, medan Per gillar Falusvart.
- Möjlighet att måla om och byta färg finns inte med falufärgen.
- Våra svarta fönsterkarmar gör sig bättre mot gråsvart än brunsvart.
- Beckers Elit målas om var 8-10:e år, Falusvart ca var 5:e år.
- Beckers är rätt ny och oprövad, förhoppningsvis funkar den enligt utlovat.

Per höll på Falusvart, jag höll på Beckers Elit.

Slutligen valde vi Beckers Elit.
Jag hoppas att det inte blir dyrare...

/E
(jo, jag tog mig i kragen tillslut).

Blir inget i dag

Jag hade ju utlovat vårt stora färg-test i dag. Men tji fick ni, för jag är såååå trött och orkar inte ge mig på beskrivningar och fotande. Jag ska istället försöka göra mig lite mat (trots enorm olust) och lägga mig framför tv:n ett tag. Ni får helt enkelt sjå er.

*gäsp*

/E

Blev ingen skottning
Här skottade vi fram backen förra helgen.


Superbilen i snön.

Vi tänkte ju skotta på tomten i dag, men när vi kom ut var det snöstorm (nåja, nästan) och allt bara blåste tillbaka. Det syntes knappt vart vi h ade skottat förra gången ens. *suck*

I stället gick vi förbi grannarna i det svarta huset och bad om lite råd gällande fasadfärgen, de har nämligen själva falusvart. De var nöjda med färgen och tyckte att det målarna sagt var obefogat.

Nu sitter vi med tre färgprover vid köksbordet. Jag har bestämt mig för en favorit! Tyvärr har Per en annan... Vi får återkomma med resultatet när vi lobbat klart för våra favoriter.

/E

Allmoge svart?

Har längre ner i bloggen fått tips om Alco Allmoge svart. Efter lite googlande så ser jag många (eller två snarare) bloggare som skrivit att de valt mellan falusvart och allmoge svart. De verkar ha valt allmoge-färgen. Dock skriver i alla fall ena bloggaren att de valt den på grund av att huset redan var grundmålat i en icke-slamfärg, och eftersom att man inte kan byta, så blev det den. Den andra bloggaren valde allmoge för att kunna byta färg i framtiden, om de ville. Kan ju vara klokt.

Detta kan man ju i och för sig med färgen vi hittade i går också. Undra om man ska måsta åka och kika på den här färgen i dag så man inte missat något? *pust*

En sak som jag funderar på, är ju att vi troligen har lite tuffare väderförhållanden än vissa andra eftersom att vi bygger vid havet utanför Obbola. Kanske är det större slitage på fasaden? På färgen? Kanske borde vi anpassa färgen efter det?

Nu ska jag väcka Per, så vi kan åka ut i snöstormen och skotta på tomten...

/E

Skotta i morgon då...

Vi hade i och för sig planerat att skotta undan förra veckans snö i morgon, men det här är ju löjligt...Upp till 30 centimeter bara under söndagen, säger tidningarna. Jo, men så att eeeh...

/E

Beckers Elit Träfasadfärg

Idag har vi varit och kikat på färgalternativ. Byggaren tipsade om en färg (Beckers Elit Träfasadfärg Helmatt)som ser ut som Falu rödfärg svart, men som inte är en slamfärg. Vi hittade den på Happy Homes, och den var onekligen lik svart slamfärg i ytan. Fördelen är att den håller dubbelt så länge och kan grundas med olja som skyddar träet. Den innehåller inte heller mjöl som ökar risken för mögel. Den kostade runt 1000 kr/10 l, medan Falu kostar runt 850 kr/10 l, men då var åtgången mindre så totalt samma pris. Det som tillkommer för Elit-färgen är grundmålningen, men det kan man ju ta. Helt klart ett alternativ!

Någon som har erfarenhet av färgen?
/P


Falufärgen

Nu har vi försökt sätta oss in mystiken runt Falu Rödfärg. Hur kan massor av hus ha färgen som alla målare fördömmer?

Min sammanfattning av egenskaperna:
– Måste målas om ofta.
– Något lättare angripen av ytlig mögel när fasaden är nyligen målad.
– Inga garantier eller lovord från målare.

+ Snygg matt yta, svårslagen naturlig look.
+ Lätt att måla om, borsta bara av väggen lite.
+ Naturligt, klassiskt och träet andas.

Nu ska vi undersöka alternativa färger i helgen och provmåla lasyr för att se vad som mer finns att välja på. Blir spännande att se. På måndag vet vi vad vi väljer för färg!


Bra program -minimalism

Sitter och slösurfar och hittade ett program som heter House and Home på Tv4 Play som jag gillade. Tror nog att det bara är detta avsnitt som känns rätt (handlar om minimalism), men det var kul att se iaf.Ett tips, om ni har lite att göra. Bortse dock från allt efter minimalismen!

Nog för att jag föredrar Grand Designs...!

/E

Uppdatering fasadfärg

Åh...! Jag har kanske pratat med 15 eller fler mer eller mindre kunniga människor, varav några är målare. Så här är min sammanfattning av deras åsikter:

-Falufärg; Mindre bra vid havet där det är fuktigt. Innehållet i färgen uppmanar till svartmögel (vilket iofs inte syns, men är "obra" som man säger här uppe). Billigt. Snyggt.

-Lasyr; Inte heller bra, matt yta, precis som falufärgen innebär mindre skydd för fasaden. Lite dyrare.

-Andra; alla tycker vi ska ha en plastfärg. "Det håller i 15 år!".

*suck* Jag vill inte ha ett glansigt hus!!


Nå väl, jag har pratat med en familjebekant som äger en färgbutik (Färgbolaget) i Skellefteå, och han gav en del bra råd. Tex att man skulle grunda med visir. Han var också en ängel och slängde ihop en burk med svart lasyr åt mig som jag bara kunde ringa Per och be honom hämta på vägen hem till Umeå, efter jobbet. Sagt och gjort. I helgen blir det att måla en planka och se hur det blir, kanske funkar det med lasyr?

Vi måste också ut och skotta på tomten igen. Nu börjar jag förstå vad folk menar när dom säger "jääääääkla snööööö!" =)

/E

Inte falufärg?

I dag ringde byggarna och meddelade att målarna (separat firma) inte ville måla falusvart. Färgen håller sämre (måste ommålas efter 5 år), fäller färg på varanda m.m, var dåligt för träet m.m. De ville att vi istället skulle måla med svart lasyr.

Vi står gapande. Vadå dålig färg? Det är väl en av de vanligaste färgerna? Och vad tusan är fasadlasyr?

Nu behöver vi illa kvikt era tips och råd (igen!!), Falusvart eller svart lasyr?

/E

För övrigt; om man bildgooglar nästan vad som helst, så kommer det en massa bilder från vår blogg... Genom att googla "svart lasyr fasad" så kom det massa bilder på vårt hus. Hur skumt är det? Har väl aldrig ens skrivit om det? Haha!

Väggar på gång!

I dag ringde byggaren och meddelade att de tänkt börja bygga våra väggar snart. Han ville diskutera storleken på fasadplankorna och lite sånt. Han var lite oroad för att vi valt för breda plankor och att det skulle bli springor när trät torkade ihop, och ville förhindra detta med att byta till lite smalare plankor. Ok, för oss. Men sedan hade han kollat upp det, och insåg att de smalare inte fanns tillräckligt långa för att räcka från mark till tak, och eftersom att vi inte har något utstickande tak, så ville han inte skarva heller. Så tillslut blev det de bredare plankorna i alla fall...


Så länge väggarna blir platta så.. =)

Han meddelade också att det snart kommer bli dags för mig och Per att åka till hallen och måla fasadplankornas ändar. Tycker det var en bra lösning, att man får måla dem när de ligger inomhus i lagom arbetshöjd, istället för 4 meter upp i luften.

Jag blir sååå peppad!

Förresten, det var en artikel om ett riktigt schysst hus i Bil och Bostad i dag. Det hade plywoodfasad. Kolla in det!

/E

Första elräkningen

I dag damp vår första elräkning ner i brevlådan. Kostnad:
Årsavgift, 38 dagar: 31,23 kr.
Energiavgift, 24 nov - 14 dec 857 kWh á 74,9 öre/kWh: 641,89 kr.
15 dec - 31 dec 937 kWh á 84,9 öre/kWh: 795,51 kr.
Energiskatt 24 nov - 31 dec 1794 kWh á 18,5 öre 331,89 kr
Moms 25%: 450,13 kr.

Totalt kostnad för att ha en husvagn på tomten 24 november till 31 december: 2687 kr.

Då undrar jag... Vad kommer huset att kosta?!
*gulp*
/E

Inför Bygglov

Jag är väldigt peppad på dagens avsnitt av Bygglov. Sist blev det sååå himla fint, precis min stil!

Tror att jag ska ge mig på att göra sådana lampor själv =) Och tapetsera skåp, superfint!

Bara för att sätta pricken över i:et så hade dom också satt upp två hatt-lampor som jag skrivit om tidigare!
Bra!
Oj vad många utropstecken... Men så blir det när man blir exhalterad! Så det så! Jo!

/E!

Kompaktlaminat

Vi åkte på en oväntad motgång när vi fick veta att kompaktlaminaten som vi vill ha som bänkskiva i köket inte går att få i längder över 409 cm. Vårt kök är 430 cm! Så nu tyder allt på att vi måste ha en skarv någonstans, men vi har väl inget val. Eller vet någon som tillverkar extra långa skivor?

Vi var inne på vit skiva men den visade sig kosta ungefär dubbelt så mycket som svart. Så frågan är om vi måste ta en svart nu. Kvik verkar vara billigast även på detta. På Tibrokök fick vi se en kompositstenskiva som var vit som var fin, den kostade ungefär som den vita kompaktlaminaten faktiskt. Nackdelen med svarta skivan är att det blir fingeravtryck och fettmärken som syns ganska tydligt.


Vit kompaktlaminat, pris för vårt kök på Kvik/Tibrokök: 24 355 kr (+ infällnad av ho)


Svart kompaktlaminat, pris från vårt kök på Kvik: 14 331 kr (+ infällnad av ho)

Diskho

Vi vill ha en rostfri diskho med avrinningsdel. Trodde först att bara Franke hade en sådan men då hittade vi Nordic Tech som har en ho som heter Radius 501 AV som verkar minst lika bra och kostar betydligt mindre, 5995 kr. Det viktigaste är att den är underlimmad så man slipper en kant där vatten och skit fastnar.
/P

Turkos mosaik

Emma har hela tiden tjatat om turkos/havsblå mosaik till stora badrummet, själva har jag varit inne på med lila-brun-svart mosaik. Vi kollade på kakel i helgen och det finns ju lite att välja på. Det läskiga är att glasmosaiken ligger på 1600–3400 kr/kvm(!). Ska man göra en liten duschväg spelar det ju mindre roll men vi var ju inne på att göra hela golvet i badrummet med det. Jag tror det skulle göra rummet lite roligare och vara bra kontrast mot vita väggar. Men eftersom vi behöver 12–13 kvm så skulle det bli en extrakostnad på minst 15 000 kr (byggaren står för kakel för 400kr/kvm). Frågan är om det är värt det.

Några frågor har upstått på vägen, kanske har ni där ute erfarenhet? Om man har svart golv i duschen, blir det inte en hel del fula kalkavlagringar då? Är det någon som har glasmosaik på golvet och vet om det håller? La glasmosaik på balkongen och den har spruckit på ett par ställen där det blivit stor belastning, typ av en stol. Den var väl visserligen av något sämre kvalitet.
/P


Såhär skulle det blir i så fall.


Det är också fint att göra en kant ovanför tvättstället och spegel ovanför den. Så hade vi tänkt från början men man kan inte få en spegel som är över 3 m lång som räcker längs med hela väggen.

Köksluckor

Det som känns troligast nu är IKEA-stommar och specialbeställda köksluckor från ett snickeri i Stockholm. Järfälla kök & lackering AB heter företaget som gör luckor till andras stommar. De verkar göra snygga luckor om man kollar i galleriet på hemsidan, och är vana att göra luckor som passar IKEAs stommar. Priset ligger under IKEA:s egna luckor! Här är några bilder från deras hemsida:
/P


Sådana här luckor vill vi ha, vita med grepp längs med hela luckan.


Fläkten vill vi ha infälld som i detta kök. Inga handtag på överskåp utan de sticker ner nedanför stommen.


Höga överskåp är bra, kanske blir det flera skåp på varandra men en lucka som täcker allt.

Vit komposit

Vi funderar på att sätta in vit kompositsten som bänkskiva i vårt blivande kök. Är det någon som har erfarenhet från detta?
- Fläckar?
- Jobbigt med så hård yta?

Alla försäljare säger att det endast finns i längden max 409 cm, medan vi vill ha 430. Har ni hört om någon tillverkare som säljer längre? Vore trist att skarva...

Tips och råd mottages tacksamt!

/E

Badrumsbelysning

Ovanför den infällda spegeln vill vi ha en stark ljuskälla som komplement till spottar i taket, vi tänker oss en slimmad lysrörsarmatur som inte syns så mycket. Ballingslöv och Kvik har fina, 2400 kr respektive 480 kr. Den sistnämnda känns mest aktuell.
/P


Kommod

Igår var vi runt och kikade på badrumsmöbler och kakel för att komma igång med processen runt vilka val vi ska göra. Ballingslövkommoden vi kikat på tidigare insåg vi var rätt dyr, runt 9000 kr för skåp och handfat. Nu funderar vi om vi ska välja Kvik istället som har billigare lösningar. Tyvärr hade IKEA ingenting vi var intreserade av. Här är några instressanta alternativ: (Priserna är för skåp och handfat, inget annat)
Ballingslöv, Vision 90 cm bred. 9210 krKvik, Mano 80 cm bred. 5693 kr


Vedum, Flow askfaner 75 cm bred. 8250 kr (med bara en låda)

Köpt en till spade

Vi tyckte oss behöva en komplement till snörakan jag köpte. Så vi åkte till K-rauta en sväng. Jo, pyttsan! Varför kan man aldrig åka en "sväng förbi" K-rauta? Vi kollade på klinker till tvättstugan (och hittade kanske ett bra!), kollade kakel till badrummet, tittade på luftventiler till fasaden, kollade på borrmaskiner... Och köpte spaden.

Jag har alltid tyckt att jag ville ha en light weight-spade som vi har på stallet, dom är guld värda när man har en halvkass rygg som jag har. Men vi insåg på plats att den inte riktigt är vad vi behöver. Istället köpte vi den här:


Så här står det: Snöröjning belastar alla muskler i kroppen och speciellt ryggen, därav tillverkar vi Fiskars snöredskap till största del i lätt aliminuim, för att det inte ska bli för kallt om händerna har vi plastbelagt skaften, din arbetsställning bir då ergonomisk och mer skonsam.

Det lät väl också vettigt? Den kändes rätt bra i alla fall, vi provskottade utanför butiken =) Priset var runt 330 kr tror jag.

Vi väntade med att köpa det andra, det bör väl komma någon rabatt i brevlådan snart tyckte vi.

/E

Rösta: Ytterdörr

Hörrni, nu får ni ta och vara till lite hjälp och rösta fram vilken ytterdörr ni tycker passar bäst:

A) Plywooddörr utan glas som smälter in i entrén.


B) Plywooddörr med glas.


C) Svart dörr med glas format som siffror (husnumret), från Polardörren.


D) Svart dörr med rakt glas, från Dooria.


E) Svart dörr.


Att ta hänsyn till: Det finns inga andra fönster i hallen, så det kanske är bra att kunna se ut + ljusinsläpp?
Nu MÅSTE ni rösta!

/E

Snöproblem?

Det här var ju hysteriskt roligt, undra om man kommer hamna i den situationen någon gång? Per har här hemma visualiserat hur ett spad-slagsmål kan se ut när man är 80 år. Inte alls en tråkig start på en ledig dag!

På tal om spadar, vi ska åka och köpa en till spade i dag på K-rauta, om det är öppet? Vi ska också fortsätta rensa i förrådet och överklaga bygglovsbeslutet gällande carporten. Vill verkligen bygga närmare tomtgränsen än 4 meter!

/E

Frostfria fönster

Många som har energifönster verkar ha problem med imma på utsidan på morgonen under höstmånaderna. Man ser helt enkelt inte ut i sina nya stora fönster! Vår byggare sa att det nu kommit nya frostfria fönster från Skaala där man slipper det. De kostar dock +10% på det pris vi fått tidigare. Enligt detta youtubeklipp ser det ju verkligen lyckat ut!

http://www.youtube.com/watch?v=MJ-8XyINdRw

Så här skriver de på sin hemsida:
Skaala har löst problemet som hela fönsterbranschen brottats med och som hämmat efterfrågan på energifönster. Med Skaalas nya tekniska lösning går det att spara ännu mer energi utan ökad risk för kondens. En lösning som kommer att öppna helt nya möjligheter när det gäller energieffektiva lösningar för byggande och renovering av hus.

I takt med att ökade krav och större efterfrågan på lösningar som gynnar miljön har fönsterbranschen utvecklat fönster med låga U-värden. Problemet har varit att med energieffektiva fönster har kondensen ökat på den yttre rutan, särskilt under höst och vår. Något som många fönsterköpare inte varit medvetna om. Istället har de antagit att det varit fel på de nya fönstren.


Vårt 2010

Jag följer trenden och skriver om vårt 2010 i husbyggande.

Det var hösten 2009 vi köpte tomten, så vi hoppar raskt vidare till början av 2010.

JANUARIVår granne har fått erbjudande om att ta ner skog på vår tomt i gengäld mot att få behålla veden. Bra deal för oss då vi slapp väldigt mycket arbete. Önskade dock många gånger att vi hade krav på att de skulle bära bort resterna också...Vi jobbade med ritningarna som såg lite annorlunda ut då!

FEBRUARI

Vi har som plan att elda upp resterna från ovan. Vi gräver runt en timme innan vi ens kommit fram till skräpet. Inser att det är lönlöst och tar istället en promenad.

Vi tittar mycket på inspiration. Per börjar rita huset i 3D, det börjar se lite ut som huset vi bygger!

MARSInspirationspromenad i Umeå. Arkitekthögskolan. Tomten vilar.

Vi funderar på hur man ska välja byggare, om man kan ha hörnfönster och ifall tjära är bra som ytbehandling på fasaden. Vi hade även möte med tomtförsäljaren, då många verkar vara besvikna på hur de skött området.

APRIL

Tomten börjar smälta fram. Grannarna jobbar fortfarande med träden.

Emma oroar sig över att det är mycket mygg och orm på tomten. Per oroar sig över reglerna runt "fritidshus".Ritningen ser fortfarande annorlunda ut.

MAJ
Nu är det ingen snö kvar.Ritningen börjar se bekant ut! Vi åker till Amsterdam för inspiration och vila.

JUNI

Vi förfäras över hur mycket sly det är och mätar hur långt huset skulle bil på tomten. Vi har också fått en strand till området.

JULIVi hittar ett hus som liknar vårt och får en massa bra tips och inspiration till vårt egna hus. I övrigt händer det inte så mycket. Semester? Nej, Emma jobbar hela sommaren.

AUGUSTIPer skissar på badrum, och vi jobbar mycket med att elda på tomten.Vi gör en offertspecifikation, diskuterar hett om badrumsfönster och har även möte med Skidstahus. Vi hinner också med ett besök hos en bekant som byggt med Skidsta, för att få lite info. Ritningarna är nästan detsamma som nu, och vi bokar också in ett möte med Creativ bygg. Semestervilan verkar ha gett oss energi!

SEPTEMBERVi ändrar ritningarna för att få till fönstren, gör plywood-tester, mätar allt överallt och testar att ha en svart entré. Denna månad har vi många byggmöten.

OKTOBER

Nu händer det grejer! Offerten med Creativ blev påskriven, vi lämnade in till bygglovet, gjorde klart tomten, ritade en carport, gjorde färdigt alla ritningar och fönsterspecifikationer och allt annat som behövs vara klart till bygglovet. Pjuh! För att göra situationen lite mer stressig börjar Per jobba i Skellefteå.

NOVEMBER

Bollen är i rullning. Vi har äntligen gått från att förbereda, rita och fixa, till att börja bygga! Eller nåväl, i alla fall gräva. Vi får bygglov (tidernas snabbaste bygglov?), har samrådsmöte och börjar gräva och fixa för plattan, trots -25 grader och snö! Vi åker till Sundsvall på kärleks-weekend och kollar kök på IKEA. Vi fixar byggfelsförsäkring, slänger ihop en markplaneringskarta, inser att papper kostar pengar, och gör en geoteknisk utredning. Att julen börjar nalkas gör att Emma smått flippar ur så fort något kommer oväntat eller behövs omgående.

DECEMBER

Nu bygger vi på riktigt! Grunden gjuts och äntligen har vi på riktigt gått från att förbereda till att BYGGA. Stor skillnad! Samtidigt börjar vi fundera när det är dags att sälja lägenheten, inser att det kostar att bygga hus och börjar rensa hemma.

Det var hela året. Jisses, vad vi har gjort mycket ändå. Samtidigt som man tänker att många bygger hus på en grisblink. Men då kanske dom inte ritar det själva, köper en skogstomt och tar ner all skog för hand, och sedan gör ved av det. Men vad vet jag, vissa kanske har mer tid att lägga. Nu är i alla fall året 2010 förbi, och jag är väldigt glad att vi kommit gång till slut. Denna tid nästa år är vi väl hemmastadda i huset, och förhoppningsvis kan vi slappna av lite mellan byggandet, jobbandet och trädgårdsfixandet. Jag ser fram emot det!

/E

Samtal med byggaren

I dag har jag ringt byggaren för att uppdatera mig lite om läget. Eventuellt kommer de börja bygga på huset tidigare än vi trott. Han menade att det är många som bett Creativ att bygga deras hus i sommar och då kan de lika gärna passa på att göra klart vårt. Det tackar vi inte nej till!

Han sade att dom håller på att bygga väggarna till ett annat hus just nu, men när de är färdiga med det, kan dom lika gärna börja med vårt. De bygger i en hyrd hall, och istället för att köra bort alla grejer och städa undan där, kan de lika gärna göra klart våra väggar. Han trodde att det kanske var så nära som 3 veckor bort. Jihoo! Kanske kan vi än en gång ligga före tidschemat!

Det som stod på tur nu var;
- Kolla att den typ av skjutdörrar vi valt till baksidan är ok.
- Överväga om vi vill betala ca 10% mer på fönstren för att få bättre u-värde (0.9 istället för 1.1) och dessutom frostfritt glas.

Jag frågade om vi snabbt var tvugna att bestämma ytterdörr, eftersom att jag antog att de ville kunna stänga när väggarna var uppe, men han menade att det inte var panik alls, de skulle ändå ta dit en byggdörr eftersom att de slår i den så ofta när de bygger. Klokt!

Ang nedanstående faktura så stämde den (vilket vi iofs antog) men att det blivit dyrare än han först hade beräknat eftersom att vi hade velat flytta runt så mycket stenar.

Jag bad honom att återkomma i god tid inför varje beslut vi var tvugna att göra. Vi är av den karaktären att vi gärna tänker igenom besluten noga, och blir något stressade av beslut som ska fattas direkt på rak arm. Speciellt när detta är helt oförberett och man är på jobbet!

Hur som helst blev jag väldigt glad och förväntansfull, hoppas dom börjar bygga snaaaaart! Då kanske vi också hinner göra lite av det vi ska göra på huset, samtidigt. Hm.. Jag skulle vilja ha en tidsplan från dem så jag kan anpassa vår tidsplan efter det.

Det var nog allt..!
/E

Dammsugare

Vi har nu en pytteliten dammsugare som förvisso funkar ganska bra, men vi har funderat på att köpa en större dammsugare där inte filtret ramlat av varje gång man kör in den i väggen. Vi var och kikade på en ny idag, på Elgiganten. Den här verkade rätt bra:Elektrolux ZUSG3901.
Vad jag förstår så ska den både vara väldigt tyst och även allergivänlig och miljövänlig. Så här står det: "Nya UltraSilencer Green med 55% återvunnen plast och endast 1250W motoreffekt -för dig som tänker på mijön. Den tystaste dammsugaren någonsin med endast 68dB! AeroPro munstycke och teleskoprör, sköljbart HEPA12-filter, 12 m räckvidd, s-bag classic long performance, 3-i-1 munstycke".

Verkar bra! Vi hade tänkt passa på att köpa en ny nu under mellandagarna för att få lite bättre pris, och för att Per skulle kunna ta vår lilla dammsugare till Skellefteå. Men precis när vi gick in i butiken ringde mamma som sa att hon hade en extra han kunde låna. Så vi skippade att köpa någon nu, då vi trots allt klarar oss på den vi har. Men innan vi flyttar in i huset köper vi nog en ny. Tror jag.

/E

Skottning

I dag har vi varit på tomten och skottat lite snö. Det hade bara kommit runt en decimeter, men då jag var så sugen på att åka ut, så gjorde vi det i alla fall. Väl där såg vi att golvsliparen har hunnit vara där utan att vi vetat om det!


Golvet i vardagsrummet.


Det här är entréplattan som vi (byggarna) gjutit. Den är inte slipad, som ni ser. Vi hade gärna haft den slipad lite också, ser vi. Den kostade 15 000 kr har vi räknat ut. Per tycker nog att det var värt, medan jag anser att vi hade kunnat göra den själv.Det var allt för i dag! Nu ska jag äta lunch, blev lite sent, klockan är redan 16. Vi åkte nämligen för att kika på dammsugare, men köpte ingen ändå till slut. Tror det kanske blir en senare vid något tillfälle. Kan återkomma i kväll med vilken modell vi kikat på.

/E


RSS 2.0