Flyttkartongerna borta

Till slut fick vi bort de sisita flyttkartongerna ur vardagsrummet. Förvisso instuvade i förrådet bara men ack ett framsteg. Så här ser det ut hemma just nu.
/P


Vårt snabbtillverkade (och eventuellt tillfälliga) soffbord. Två lastpallar!


Vardagsrummet har fått en tvbänk.


Skivan på tv-bänken gjorde vi av formplywood som vi målade vit, men behöll träkanten. Skåpen är horisontella köksskåp från Ikea.
Matplatsen och arbetshörnan. Tyvärr har vi inte hittat något matbord än vi vill ha, men däremot har vi börjat samla på udda pinnstolar som vi ska ha till det nya bordet sen.


Inflyttningsfest

I går hade vi inflyttningsfest. Måste bara få visa vår snygga inbjudansbild!


Fin va?

Ska sent omsider äta frukost och sedan visa lite nyheter i huset som vi inte hunnit lägga upp än. Återkom!

/E

Altan -CHECK!

Eller nästan i alla fall. Själva ovansidan är klar, men trappor och kanter är inte klara. Vi vet inte riktigt om vi ska prioritera det nu, eller skjuta på det tills vi gjort markplaneringen nästa sommar... Men visst blev det ganska fint ändå?


Lärkens färg blev himla fin mot fasaden. Vi har satt altanens överkant nästan i linje med innegolvet, så när vi får vår skjutdörr ska inne och ute smälta ihop.


Här ser ni vad som är kvar, kanten + trappa upp. Som ni ser fick vi till hälften bygga in jättestenen som ligger i hörnet. Den är orubblig! Jag tror dock att den kan bli rätt cool där den ligger, utstickandes.

Vad tror ni? Godkänt?

/E

Alternativ dröm

Det är ofta jag funderar på en alternativ dröm. Till exempel, om jag inte valde detta hus, på denna tomt, i denna stad, vad hade jag valt då? Jag har två alternativ.
1) Västerbottensgård med stall. Uppfödning av hästar, hektarslånga hagar där både fölen med deras mödrar kan springa sig less utan att nå stängslet. Och, en hage där pensionerade oönskade hästar får gå fritt och äta gräs till deras dagar är räknade. Mer eller mindre självförsörjande.

2) Det vi upplevde i veckan, på Ulvön. Vackra gamla byggnader, smala vägar, fika under äppelträd och inredda båthus.
Ingen stress, ingenstans att ta vägen.Fint, visst? Något sånt. Enkelt, vackert. Men hur smidigt är det att bo på en ö, där färjan bara går några gånger om dagen, och tar nästan två timmar? En pensionärsdröm kanske.

För övrigt måste jag visa hur fint hotellet var, det är nytt från september, och verkligen påkostat. Ni som kan era designermöbler kan nog hitta ett och annat!


Det kan verkligen rekommenderas! Fick tyvärr ingen fin bild på hallen och badrummet, båda mycket fina. Och resten av hotellet, fint fint fint!

/E

IKEA -igeeeen

Nu har vi varit på IKEA.. Igen! Sista gången gillt hoppas vi och bestämde i bilen hem att nu blir det inget mer IKEA under 2011. Lovar!

Bland annat kom vi hem med detta:


- Enkel och billig spjälsäng, Gulliver 799 kr.


- Sängmobil Leka, 49 kr.

- Lakan till spjälsäng.
- Tvättlappar.
- Handdukar.
- Bäddmadrass till spjälsäng.
- Bitskydd till spjälsäng.


- Stekpanna IKEA 365+, 189 kr, eftersom att inga stekpannor vi hade sedan tidigare fungerar på induktionshällen... Och denna var bästa köpet enligt Råd&Rön.


- Kastrull 10l Ikea 365+, 259 kr, eftersom att vår syltgryta inte heller funkar på induktionshällen.


- Förvaringsburkar Ljust, 59 kr. Till tvättmedel och kattmat, tänkte jag.


- Rationell variera, 29 kr som ska hålla kryddorna på plats. Hade två av dessa redan, men köpte två till så att alla kryddor ryms! Väldigt överskådligt och bra.

- Massor av kuddar till utemöblerna.
- Två fleecefiltar till PS-fåtöljerna.

Får nog visa mer av detta när det är installerat och klart..!

/E

Plywooddörr

Minns ni att vi funderade på att ha en plywooddörr? Då visste vi inte om det fanns eller inte, och valde tillslut i alla fall en vanlig svart dörr. Har dock nu hittat denna dörr, som förvisso är en innerdörr, men åtminstone i plywood. Tycker att den var himla fin!4950 kr från Bovalls dörrbyggeri.

/E

Plastmatta

Jag satt och läste tidningen Fritidshus och såg denna plastmatta från Pappelina. Hade varit rätt fin i tvättstugan va?Eller någon av dessa?Ca 950 kr.

/E

Altanen snart klar

I dag har vi jobbat hela dagen på altanen, tillsammans med Pers föräldrar. Men just när vi bara hade några ynka plankor kvar, och började det regna och vi fick avsluta för dagen... Tusan!


Jag och Björn skruvar fast trallen. Vi var värsta teamet!


Maggan bar fram och valde ut trall som såg bra ut. Och Per sågade och satte på plats.
Penny inspekterar bygget. Hon verkar gilla altanen av två anledningar; 1. Man slipper gå i jorden och smutsa ner tassarna, och...


2. Man kan gömma sig under den.


Sedan kom regnet. Vi gjorde ett litet försök att göra klart, men det blev lite väl mycket regn. Per skyndade sig att kapa kortsidan för att kunna sätta kanten, men hann aldrig så långt. En annan dag!

/E

Varde ljus!

Det har varit rätt mörkt inne i huset ett tag nu. Men nu börjar några komma på plats i alla fall!


Denna lampa hade vi tidigare i sovrummet, och trodde oss inte ha någon plats för i huset. Men så plötsligt hade Per satt upp den i hallen, och vips så hade vi både ljus och en passande lampa!


Det är lite svårt att illustrera, men den matchar rätt bra mot våra skjutdörrar och entrédörren som är svarta. Lampan kommer från Svenska Hem, men är några år gammal.


Sänglampan är uppe nu också. Den hade vi också i lägenheten. Lampan fick vi i förlovningspresent från mina föräldrar för en tid sedan.. Tja.. Hur länge sedan är det nu? 2 år kanske. Den köptes i alla fall på Ljusexperten i Umeå. Vi har faktiskt köpt en skena med likadana lampor på som vi ska ha i tvättstugan, men vi har inte haft tid att sätta upp den än.

/E

Köket typ klart

Per har tagit en dag inne för att fixa klart köket istället för att skruva på verandan. Man kan ju inte vänta på regn hur länge som helst! Titta vad fint det blev med luckorna!

Tyvärr var det en massa skräp på köksön när jag tog bilden, men nu är det rent och fint på den. Han var flitig igår Per, hann göra massor av saker! Får återkomma med fler bilder, för nu börjar det nästan likna ett hem. Förutom att vi har ett 2,5 meter stort hål i väggen och vissa möbler har ersatts av flyttlådor...

/E

Badkarspremiär

Igår invigde vi vårt fina badkar från Noro. Snacka om bra badkar! Höga kanter som man kan luta sig mot och väldigt rymligt tack vare att det är så djupt. Blev en lite spaupplevelse tillsammans med vår härliga takdusch. Sen la värmepumpen ner, ehum.
/P


Altanbygge -tralläggning

Per jobbar på som tusan hela dagarna och kvällarna med att lägga trallen på altanen. I dag fick han också hjälp av sina föräldrar hela dagen. Själv har jag jobbat. Ja, alltså på jobbet. Det är helt perfekt att komma hem och se hur mycket dom hunnit!


kl 21.56 tisdag kväll.


En klassisk plank-pose.


Det är så himla fint trä, lärken. Jag är så glad att det blev det till slut. Fin färg. Jag gillart!


För övrigt så testade vi nya grillen i dag. Jag hade inget emot den gamla grillen som vi ärvt av Pers föräldrar, men när dom står så här bredvid varandra så känns det ju som att nya grillen är himla fin ändå! Och stor!

/E

Fatboys beställda

I morse beställde vi två turkosa fatboys till tv-rummet. Det kommer bli så himla bra!


Tänkte ha två sådana, och förhoppningsvis passar det bra till lampan jag beställde med svärmor från IKEAs limited edition-kollektion "kryddstarkt".


Visst vore det lite fränt att ha dem ihop? Jag hoppas det!

För övrigt gjorde vi en vild chansning och beställde sittsäckarna från Nostraforma.com som Pricerunner pekade ut som det billigaste stället att köpa från. Det var det verkligen, vi betalade ca 1700 kr/styck för dem, istället för det normala som brukar vara runt 2500 kr. Hoppas bara att de kommer då...! För övrigt en himla bra försäljare om man ser till utbud och priser! Jag får återkomma om pålitligheten och sånt senare när de förhoppningsvis levereras.

/E

Till kaminenUndra om man ska slå till på en sån här, eller om man bara ska slänga in tändstickorna i förvaringsutrymmet i kaminen... 195 kr på Homecompany, design Kristina Stark.

Tack för tipset om sidan förresten, hittade mycket fina saker!

/E

Atlanbygge

Vi har i veckan kämpat på ordentligt med altanbygget.


Först sattes bärlinor upp mot väggen och på plintar som vi gjutit. Sedan fäste vi reglarna i bärlinorna.


Här sitter de fast mot utsidan av altanen. De är fästa med vinkeljärn.


Alla reglar på plats!


Sedan satte vi en kant längst ut på reglarna.


Sedan satte vi dit en nedre kant för att kunna fästa kanttrallen.

Nu är det redo för trallsättning! Men nu har vi gjort slut på bits, så vi måste köpa nya först... Men det går framåt!
Altanen kommer bli stor, går längs hela långsidan på huset, 19*3,6 meter = 68,4 meter altan. Blir bra! Vi peppade för altanen genom att köpa en Webergill också. Känns bra, nu måste vi lägga dit lite plank så vi får testa den sedan.

/E

Regn -hurra!

Äntligen en regnig dag. Nu ska vi fixa inne!

Inser också hur mycket som måste köpas, typ hängare till badrummet, toarullehållare till toaletten, en vedkorg, matbord, några fler pinnstolar, hyllor till hallen, krokar till hallen (då ni uppenberligen ogillade händerna!), två fatboys till tv-rummet... Och en massa annat. Webshopping, here I come!

Förresten, har ni några bra tips på sidor som har shyssta saker? Vi kollar alltid Urbanliving, men hade varit bra med tips på fler!

/E

Belysning

Nu har det blivit så mörkt ute att belysningen tänds på kvällen. Vårt astronomiska tidur verkar ha koll. Vi är nöjda över resultatet, tyvärr får belysningskillen inte tag på led-lampor till entrén som vi beställt. Hoppas det kommer snart, man vill ju hålla nere kostnaderna maxiamlt ... eller, ehum, för miljön menar jag.
/P


Entréns spottar.


Väggarmaturerna.

Bra eller anus?

Här i hemmet råder delade meningar.
Tre händer till hallen att hänga jackan på, lägga nycklarna i eller bara som utsmyckning. Vad säger ni, Hiss eller Diss?

820 kr styck av märket Areaware, design Harry Allen, finns på Urbanliving.se

/E

Måleri målera

I dag har vi varit på banken i flera timmar och gjort klart våra lån. Vi har nämligen gjort klart fördäljningen med lägenheten och nästan alla räkningar rörande huset är betalda. Skönt att ha en så himla bra personlig bankman som ger oss himla bra avtal och hjälper till så mycket! Tack Nordea!

Efter banktrippen kom Pers familj och hjälpte oss att måla baksidans fasad (så vi kan lägga trall sedan) och även att lägga upp bärlinorna klart.


Alla igång samtidigt!


När de sedan åkte så fortsatte Per mastodontarbetet med att måla fasaden. Kl 22.20 avbröt vi arbetet, även om vi hade en snutt kvar. Det tar en himla tid att måla när man ska stå på stege och försöka peta in färg i alla springor... Suck. Men mycket finare än innan blev det!


Bärlinorna.

Nu är det dags att lägga svullna ben i högläge och ta en tupplur.

/E

Buskis

Hej, ni som kan allt! Jag skulle behöva råd och tips på någon buske av större typ som trivs i rätt sandig jord, gassande solsken hela dagarna, ute vid havet i Obbola? Den ska inte ha giftiga bär eller vara taggig eller på annat sätt "otrevlig" men ett stort plus i kanten om den är blommig eller ger ätbara bär eller annat.

Tanken är att placera den någonstans som avskärmare mot grannen, inte för att vi inte vill se dem, men snarare för att man inte ska bli sittande stirrandes rakt in mot dem.

Har ni några bra tips?

/E

Regndrömmar

Det vaknas regn på onsdag, som jag längtar! Börjar ha fått min beskörda del av 30 gradiga dagar i rad. Regn, då blir det att elda skräp! Som jag längtat!

/E

TvättstugefixHar satt upp två nya grejer i tvättstugan, en mindre tvättställning och en hållare för strykjärnet, båda från IKEA. Tänkte sätta en vägghängd strykbräda här också, så att det alltid känns lätt och nära till hands att stryka. Då kanske det blir av någon gång... Som ni kanske ser (bakom sladden till strykjärnet) har vi planerat detta innan bygget, genom att sätta ett eluttag precis där det behövs på väggen.

/E

Hang outMan måste ju prioritera lite, visst? Själv prioriterade jag att sätta upp en hängmatta mellan två tallar, trots att inte alla flyttlådor är uppackade. Kändes helt perfekt att ha den på plats dessa varma dagar, med lite lagomt svalkande skugga från tallkronorna. Hängmatta (139 kr) och rep från Jula.

/E

Ta en genväg

Vi tog en genväg. Varför vänta massor av år på att få en ordentlig svartvinbärsbuske när man kan hämta en från Pers syster och hennes man, som redan är uppvuxen och klar?


Denna stoooora raring hämtade vi i dag från deras tomt, bortflyttad från gräsmattan till en avsides plats bakom ladan. Vi adopterade den och nu hoppas vi att den ska trivas hos oss, i sanden, men med havsutsikt.

Det var lite knepigt att få hem den bara... Först grävdes den upp med grävare, sedan fick vi försöka med grävare och handkraft av fyra personer dra upp den på släpet, köra från Stärkesmark till Obbola, och sedan kämpa för att få den på plats, men nu är den här!


Vi fick också med oss en liten rabarberplanta, den ser lite eländig ut just nu efter lite hård behandling, men jag hoppas att den tar sig.

Men för övrigt, smart att köpa "begagnade" växter, visst? Kolla in blocket, där finns massor för er andra med kort tålamod.

Tack Anna och Rikard för plantorna!

/E

Vattenslang

I dag har vi mest varit lediga (nå väl, varit och lämnat igen betong som blev över, lämnat igen betongblandaren, städat, satt upp några skåpluckor m.m) men tänkte visa vår vattenslang som Per slände ihop igår.


Vi tyckte att de moderna slangarna med sina stora runda plastutrymmen inte var så snygga, så vi körde på en gammal klassiker, en knallorange! Hållaren är en vanlig i metall som vi sprayade svart, båda kommer från Coop. Vattenutkastaren ger både varmt och kallt vatten, från FM Mattsson./E

Gjutning av plintar

Klockan är 22.04 och NU slutar vi för dagen. Vilken dag. Vilket sjå! Vi hade hyrt betongblandaren under dagen (fram till 16.00) och insåg ungefär kl 14.00 att detta aldrig skulle gå. Så vi bokade en dag till. Men till slut hann vi klart!


Per kapade armeringsjärn till plintarna.


Jag blandade betong. Inte mitt mest sexiga jag kanske, men är det skitjobb som ska göras, och dessutom i runt 25-gradig värme, så vad tusan gör man.


Betongblandaren hyrde vi på LE maskin.


Mitt i allt kom leveransen från Bejers med vårt virke till altanen.


Fina grejer! Lärkträ blir det.


Mycket betong gick det. 18 säckar totalt.


Per fixar stolpskon till plinten. Vi valde att köpa sådana som är reglerbara i höjden, typ 89 spänn på Jula (388 kr på XL!).


Sämre utsikt kan man ju ha, när man blandar betong.


Vi passade också på att gjuta krukor i betong (finbetong) när vi ändå hade blandaren. Det är skitlätt, man tar en hink och smörjer insidan med någon matolja (vi köpta rapsolja på ÖB för 17 kr litern). Sedan sätter man en kork i botten som blir avrinningshål, fyll på med betong, pressa ner en mindre hink inuti (också smörjd i olja) och sedan lägga tunger i den. Skaka lite så att luftbubblor kommer upp. Vänta 2 dagar, Klart! Återkommer med resultatet. För övrigt, visste ni att rapsolja heter "rapeseed oil" på engelska? HA!


Det blev över lite betong, så jag gjorde en sån här plätt. Per sa att det var fult och fjantigt, men jag gjorde den i alla fall. Kändes lite mysigt tyckte jag...!


Hann med att plantera en liten blomma i alla fall!

I morgon hoppas vi på att kunna vara lediga och njuta av sol och bad och semester. Wish us luck!
/E

Inför veranda + luckor

I går höll vi på ända till midnatt med att förbereda för verandan och att sätta luckor. Och handla. Och vara på Jula för at köpa lite nödvändigheter. Och laga två däck på bilen. Och åka på plantagen för att köpa blommor och jord, ska visa till vad senare i veckan!


Köket just nu. Luckorna passade som ett scmäck!


Per borrar i vår megasten för att kunna stoppa ner armeringsjärn som vi ska gjuta fast plinten i. Här gick det ju som inte att gräva ner en plint...


Man tager vad man haver. Spillbitar från bygget.


Massa linor för att veta höjder m.m på plintarna och virket.


Penny busar i närheten. Hon är rätt bra kamoflerad!

Det var allt för gårdagen. Nu ska vi hämta betongblandaren och vänta på virket. Och massa massa annat.

/E

Nu har luckorna kommit!


Nu har luckorna från Järfälla kommit. Ska bli himla skönt att få sätta upp dem! Just nu känns köket allt annat än avskalat...

I övrigt ska vi i dag hinna detta:
- Mäta och kapa plintrören inför morgondagens gjutning.
- Köpa stolpskor på Jula (köpte i går på XL, men de kostar flera hundra mer!).
- Åka på smultronstället och köpa hem någon blomma (jag behöver blommor på vår jordtomt!).
- Köpa betongsäckar.

Så, i morgon åker vi och hämtar betongblandaren och ska försöka gjuta klart. Därefter sätter vi upp bärlinorna som Per och snälla hjälpande handen Peter hämtade igår. Vi får även leverans av hela altanvirket, blir lärkträ efter mycket funderande och räknande.

Nu, åter till arbete!

/E

Oväntad utsikt

Första duschningen upptäckte Per detta fenomen som vi aldrig tänkt på när vi (Per) ritade huset.


Havsutsikt i badrummet! Det kanske inte är mycket att hurra för, men ändå. Bättre än att stirra in i grannens hus som vi trodde att man skulle måsta.

En av många saker som man blivit positivt överraskad av efter inflyttningen.

/E

30Så många grader är det inne precis nu. Klockan 9.03 på morgonen. Jag som skulle ha sovmorgon för en gångs skull, första dagen på semestern, men det går ju inte sova i den värmen! Hur varmt blir det under dagen när solen ligger på fönstren sedan?

Är det något fel eller kan man räkna med att det är så varmt inne? Är det svarta fasaden eller vad? Ute är det runt 23 grader.

/E


RSS 2.0