Carportbygge

Hela helgen har spenderats målandes, kapandes och byggandes av carporten. Till undsättning kom mina föräldrar samt lillebror med flickvän. Kolla så mycket vi hann!Pappa och Per har just börjat efter dagens regnoväder, vi blev därför sena igång och kunde inte börja förrän efter 14.Ja vad gör man inte om det fortfarande duggar och man vill använda elverktyg? Sågen är sprillans ny och inköptes här om dagen på Jula. Den fick en hård start i livet!Vips så var stommen uppe och vi fick även förstärkning av lillebror. Men han drack nog mest öl tror jag! Nä då, han jobbade som tusan.Resultatet av fredagens insats.Under lördagen var vi igång allihopa och jobbade.Väggarnas reglar färdiga, dags för taket.Lillfisen övervakar.Takläggarna. Snacka om bra arbetsteam! Det tog inte lång stund så var taket på plats.Per fick i uppgift att slänga upp lämpliga plankor till takläggarna. Här myntades uttrycket "PP!" (= Per! Planka!).Mamma som hade marktjänst (fixa mat, ta hand om Svea) passade på att måla när Svea sov. Jonas visade upp sin tumme som han tamrat ca 5 gånger. Den var knallblå!Plank på tork. Detta är bara grundmålat.Helt plötsligt satt en vägg på plats.Så här såg det ut när vi gav upp inför middagen på lördagen.På söndagen blev det en väldigt kort arbetsdag. Vi hade på något sätt räknat fel på planken och när vi satt den bortre sidan så var det slut på virke. Och dessvärre är det bara XL Bygg som säljer just detta virke, och de har stängt på söndagar. Så här fick vi ge oss. Det blev ett tidigt avslut innan lunch och sedan fick vi ta ledigt resten av dagen.Nog för att vi gärna skulle hunnit göra det sista, men samtidigt har både jag och Per varit sjuka och orken börjar vara slut ändå. Fast jag hade gärna bitit ihop och gjort klart ändå, om vi haft möjlighet.

Himmel vad vi hunnit! Pappa sa innan att en carport bygger man på en helg. Jag vet att han är snabb, men jag tänkte ändå att han överdrev. Annars hade vi köpt takpappen så den kunnat läggas, och även hyrt en spikpistol så hade väggarna gått ännu snabbare. Men vi trodde ju inte att vi skulle hinna så här långt! Ärs. Men vi är supernöjda med hur mycket som blev gjort. Nu får jag och Per försöka färdigställa resten själva under veckan, för sedan börjar jag att jobba igen. Ångest!

Detta är kvar att göra:
- Köpa och måla mer panel.
- Sätta panel baksida.
- Såga underkant planel.
- Sätta takpapp.
- Några få brädor på kanter m.m.
- Plåtslagare måste anlitas som fixar plåtkanten mot taket (likadant som på huset).
- El måste dras och lampor ska sättas in.
Jag tror att det är allt. Säkert glömt något!

/E

Kommentarer
Postat av: Johanna

Vad snyggt grå er trall har blivit! Obehandlad lärk va? Var fick ni tag i den? (Har byggt i lärk förr, men den blev tyvärr mer svart-grå, som om den blev möglig.)

2012-07-15 @ 16:44:52
Postat av: Emma

Jag tycker att den är lite för mörk än och hoppas att den ska bli lite mer silverfärgad. Jo, det är lärk. Den är köpt från Beijer (Umeå) i fjol.

/E

2012-07-15 @ 17:37:32
Postat av: Stefan

Tjusigt!

Ser inte riktigt på bilderna, men antar att ni förberett med att gjuta plintar eller likn - för det hann ni väl inte också?

Tog ni nån hjälp för att beräkna bärighet och sådant, eller är det helt egen design?

2012-07-16 @ 00:52:33
URL: http://huset.tumblr.com
Postat av: Emma

Vi gjöt plintar samtidigt som vi gjöt till altanen i fjol. Skönt att det redan bar gjort, men tyvärr hade de flyttat sig lite, men det gick ändå. Det är Pers syster som ritat carporten (arkitekt) med vissa modifieringar av Per. Vi bad vår byggare titta på konstruktionen tidigare och hoppas att det håller bara :-) Per pratade även med någon på Beijer innan vi beställde virket. Det håller säkert!

2012-07-16 @ 21:53:53
Postat av: Stefan

Ja, men då så :-) låter tryggt.Får man fråga vad virket gick på - mellan tummen och pekfingret så där? Sitter och försöker budgetera alla våra kommande utgifter, carporten är iofs rätt långt ner i prioordningen än så länge. Entré, markis, gräsmatta, uppfart och lite sånt står på tur först...

2012-07-17 @ 01:21:25
URL: http://huset.tumblr.com
Postat av: Emma

Vi hade beräknat 40 tkr men just nu verkar vi klara oss lite under det. Tror att det virke vi använt kostade ca 21, sedan ska det köpas lite mer virke, igår köpte vi takpapp för ca 1000 kr, sedan ska det dras lite el och en plåtslagare måste fixa en kant. Typ. :-)

2012-07-17 @ 08:22:55
Postat av: Per

Ja precis, virket gick på 20 tkr och det slutar nog på 40 med elektriker, plåtslagare, färg. Men då lägger vi taket själva.

2012-07-17 @ 13:00:13
Postat av: Stefan

Toppen :-) tack för att ni delar med er!

2012-07-19 @ 00:56:19
URL: http://huset.tumblr.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0