Buske

Ok, nu får ni rösta på vilken buske som passar vid vår infart, se nedan. Vi vill ha en buske som säger "Nej, vår infart är inte anpassad för lastbilar att köra in och vända på, än mindre vår gräsmatta!".

1) Schersmin. Verkar vara ett säkert kort. Blir 1,5 - 3 meter stora. Blommar länge, doftar underbart.


Bild lånad från Annebelle.blogg.se

2) Syren. En klassiker ni alla känner till. Blommar dock lite kort va? Pers favorit.


Bild lånad från Agnesgoranzon.blogspot.se

3) Magnolia. En stor chansning på om den övelever överhuvudtaget. Men oooh så vackra och annorlunda. Ca 1 - 2 meter hög.


Bild lånad från Panoramio.com

Vad tror ni? Rösta för fullt fram till lördag då vi förhoppningsvis inhandlar någon av dessa.

/E

To do

Att göra inom en överskådlig framtid:

- Kratta klart och omfördela jorden fördigt inför att så gräs.
- Så gräs.
- Gå med jordvält.
- Gödlsla.
- Gräva ner buskar.
- Bygga carport.
- Bygga planteringslådor.
- Bygga kompost.
- Bygga trapp till altanen ner mot gräsmattan.

Torkvinda

Har hittat en fin torkvinda i trä. Vad tror ni om en sådan?1590 kr från Bruka Design. Jag tycker att den är snygg!

/E

Ny tomtskiss

Kan inte sluta! Nu har jag gjort en skiss på hur vi tänker just nu.Nu är det skalenligt också. Synd att man inte kan byta färger på saker... Det huset som ligger utanför är ett eventuellt förråd som vi klurar lite på var det ska stå.

Jo, så här blir det nog! Eller? Vad tycker ni? I helgen blir det inköp av buske vid infarten (schersmin eller syren), plantering av en vinbärsbuske (fullvuxen som vi får av goda vänner!), rabarbern som blev uppsliten inför grävandet, inköp av gräsfrön och att göra klart jorden så att vi kan så fröna sedan. Om någon är sugen på att kratta livet ur sig så är ni mer än välkomna. Jag kanske kan bjuda på kaffe. Eller en sangria om ni jobbar riktigt hårt. Jo, gör det!

/E

/E

TomtplaneringBlev tipsad om en himla kul grej där man kunde skissa upp sin gård! HÄR kan ni testa själva. Jag var lat och orkade inte göra det skalenligt, men lite så där på känn så tänkte vi göra ungefär så här. HÄcken och muren till vänster är grannens. Sedan är det ett körsbärsträd, två vinbärsbuskar och en rabarber följt av tre odlingslådor och en torkvinda. De tre träden samt hela höger sida är tallar. Busken vid vägen blir eventuellt en schersmin eller syren.

Ser nu att jag glömt vår älskade altantall! Nå väl. Testa själva!

/E

Soffbord

Hörrni. Har ni något bra tips på soffbord som passar in hos oss? Är så döless på våra skabbiga lastpallar som varit vår akutlösning i ett år nu!

/E


Gräsmatta på g

Torsdag morgon, strålande sol. Ingen information om någon som kan fixa gräsmattan. Jag tar en promenad runt området. Vår byggare Johan från Creativ ringer och meddelar att de kan fixa arbetet. De kommer I MORGON BITTI. Ah, panik! Hem och fixa!

Några timmar senare meddelar han att de hade tid att komma tidigare och redan är på väg. Innan jag hunnit hem för dagen är de i full gång med att jämna ut baksidan. Kvällen ägnar jag och Per åt att måla klart fasaden (det som skulle fixas) då vi säkert inte vill gå på nysådd gräsmatta. Vi tömde även tomten på grejor och grävde upp rabarbern.

6.40 dök de upp och genast sattes det igång. Här är lite bilder!

FÖRE

UNDER
Nyfiken Svea ville vara med.
Jädrar vilket jobb!!


Per får snabbkurs i att köra traktor.Återkommer med efterbilder!

/E

Gräsmatta

Nu drar det ihop sig till att så gräsmattan! Men det här med frö... Kan man bara ta den billigaste eller ska man på något sätt ta reda på mer innan? Hur har ni andra gjort?
/E

Målning - check!

Vips så var målningen för i år klar! Vi ska ikväll bara gå och dutta i på några ställen där vi varit för snabba eller där stegen stått lutad och därmed inte kunnat måla. Här är södersidan idag, inte längre några vita fula springor eller runnen kåda. Den lär väl komma tillbaka men just nu är det såååå fint!

Som ni ser blir det flammigt på vissa ställen. Vi har märkt att om man målar en del och sedan målar vidare när det börjat torka så blir färgen flammig. Hela nedre delen är målad direkt, och där syns inga flammor, men sedan har man målat från stegen den övre delen och där kan man se att det varit i otakt mellan nedre och övre delen. Ruskigt störande!

Men vi får dra över ett varv på vissa ställen så kanske det blir jämnare. Jag antar att det är för att färgen är matt? Kan det vara så?

Hur som helst så är det nu bara norrsidan som är omålad sista varvet. Den spar vi till nästa år då den är så fin fortfarande, den blir väl inte så utsatt av solen mm.

/E

Tomtplaner

Ok, vi håller på att klura på tomten. Vad tror ni om en schersmin mot vändplanen, ett körsbärsträd (modell mindre), svarta och röda vinbär samt rabarber mot grannens tomt och sedan en stor siren lite längre ner som lite insynsskydd mellan våra altaner? Låter det vettigt? Då går det sedan att göra en låda för odling vid buskarna om man vill.

Några problem med detta?
/E


Baden baden

I går hittade vi två solstolar, på Rusta av alla ställen! Det blev väldigt ekonomiskt, då vi hade kikat på några andra som kostade 1600 kr. Styck. Dessa gick loss på 299 kr. De är säkert inte lika snygga eller bra, men vad tusan. Hur snyggt är det med solstolar hur som helst? Nä. Dessa fick det bli.
Vi funderar även på detta parasoll. Däremot gillar vi egentligen inte färgen på pinnen. Den hade gärna fått vara lite ljusare, men 799 kr. Det känns.. Bra. Det är hela 3,5 meter brett, vilket gör att man kan skugga lika brett som hela altanen är djup. Kanske slipper vi då flytta bordet allt eftersom skuggan av tallarna flyttar sig!


Jag hittade även dessa stövlar. De är inte de snyggaste jag sett, men nu orkar jag inte leta längre, så det fick bli dessa i alla fall för 169 kr.

I dag ska vi elda (igeeeeen), bära och fixa på tomten.

/E

Fler besök

I går hade vi massor av små besökare på tomten. Dessa tre (eller fler?) små harar skuttade runt hela kvällen och åt de få grässtrån som stack upp ur backen.Sedan kutade en igelkotte kvickt förbi, men den orkade vi inte fota.

/E

Dagens besök

I dag var det en svan som gjorde ett litet uppehåll nedanför vår tomt. Den verkade alldeles ensam. En stund plaskade den runt innan den fortsatte sin resa.Ja den sista bilden är inte en svan utan två glada åskådare. Senare på kvällen kom en liten hare skuttandes över tomten, men jag hann inte ens hämta kameran så hade den hunnit vidare.

Per har varit ledig idag så vi passade på att köpa en stege på XL Bygg, himla bra pris, 899 kr för 6 meter. Vi fick även låna ett släp att köra hem den i. Precis när vi var på väg ut ur butiken frågar en kvinna som arbetar där vad Svea har för storlek på kläder. Sedan kom hon springandes med en present till henne, nämligen denna t-shirt! Frän va?Den blir perfekt att tulta runt i när vi ska bygga carport i sommar/höst.

Sedan skyndade vi hem och fortsatte måla huset medan Pers mamma försökte underhålla en för tillfället ganska lättirriterad Svea. Nu är i alla fall nästan hela långsidan mot vägen klar. Två plankor på långsidan och en kortsida, sedan har vi klarat av årets målande. En av många uppgifter att checka av.

I morgon ska det visst regna, så då tänkte vi passa på att åka och kolla om parasoll samt stövlar till mig. Har kikat ut ett par fina på Biltema nämligen. Och tänk så mycket roligare det blir att lägga gräsmatta i ett par blommiga stövlar!

/E

7 maj

Så här såg det ut den 7 maj på sälstigen.Nu är det inte längre någon is kvar, men när jag fotade fanns det en del som ni ser. Här är gången över till ön framför oss, Bockholmen.

Nu vill vi ha sommar för tusan!

/E

När de tänker själva

Det är lustigt det här med att ta in hantverkare, byggare och annat folk som ska göra det man själv helt enkelt inte kan eller orkar. Det är ett speciellt folk säger de flesta, att de kommer sent, gör fel, skitar ner och sedan fakturerar på tok för mycket. Vi har haft så himla tur att våra byggare tamme tusan har gjort i princip allt rätt, i tid och enligt prisöverenskommelse.

Men då när man börjar blanda in annat folk. Nya utförare av ens arbete. När man helt enkelt måste hitta någon ny. Då. Då förstår man vad folk gnäller om. Klockan tio blir klockan fyra. När jag säger "samma form som gården har nu, men bara slätt och med jord på" så tänker de om. Det finns inget värre än folk med egna idéer.

Egentligen låter det ju bisarrt. Jag älskar ju folk med egna idéer! Men på något sätt ska dessa utförare ju bara göra det jag hade tänkt istället för jag själv. Och då finns inget utrymme för egna idéer. Inget "jag gjorde så här istället för det blev enklare" eller "jag tycker att vi fyller upp hela tomten så att allt blir en jämn kurva ner hela vägen".

Jag försökte här senast förklara att gräsmattan ju bör smälta in lite i naturens egna form, att den bör luta mot vattnet och vara högre mot skogen. Det gick inte hem. Det var dumheter i deras öron. "Jo men jag räknar på ett par lass fyllnadsjord så kan vi fylla upp där det lutar".

Suck. Nej! Inget sånt! Tänk inte så mycket, gör bara som jag säger!

/E


Grävarkoll

Imorgon förmiddag kommer ett till företag för att kolla gården inför gräsmatta. Jag hoppas att de vill ha på sig jobbet, och har tid! Håll tummarna för det! Och för ett bra pris också tack...

/E


Altan 2012

Vi byggde ju altanen mitt i sommaren i fjol så hela förra våren (då vi förvisso inte bodde här) fick vi ju sitta på en liten tillfällig altan gjord av lite byggskräp. I år kan vi njuta av vårsolen på altanen, och det är så himla skönt! I lördags tog vi årets första sangria på altanen (i kalla vindar). Älskart!

Vi passade på att grilla också.

/E

Just nu

I dag målar vi huset med hjälp av Pers föräldrar. Det är ett helsikke att få in färg i alla springor. Jädra! Ett tips till er som tänker bygga med platt fasad, måla planken innan de byggs ihop!Vi målade havssidan i fjol innan altanen byggdes. Nu målar vi två tredjedelar av framsidan och till helgen målar vi den sista tredjedelen av framsidan samt sidan mot grannen. Troligen får norrsidan mot skogen vänta tills nästa år. Vi ska ju trots allt påbörja gräsmattan snart.

Men det blir fint! ni ser ju framför Per skillnaden på färgen. Och högre upp ser ni hur ful fasaden är nu, vitrandig i skarvarna, kåda som runnit och kletat och allmänt dammigt.

/E

Brev

Vi har fått ett brev till en Emma och Mattias här på Sälstigen. Men det bor ju bara en Emma här och det är ju jag! Kan det vara någon som vill bygga här? Brevet är nämligen från Garbo. Hoppas!

Nå väl, om någon känner sig vid brevet så finns det för avhämtning hos oss, annars skickar jag tillbaka det till avsändaren på måndag.

Chansen att dessa människor läser bloggen är väl minimal men man vet aldrig... Jag skulle iaf ha googlat på en eventuellt blivande adress!

/E


ang kokaren

Per såg att vattenkokaren verkar sitta fast i sladden, alltså att man måste dra ur kontakten för att fylla kokaren. Så värdelöst! Vem orkar göra det flera gånger om dagen? Näää...

Vattenkokare

Såg den här i senaste Allt om mat. Tycker att den var himla fin! Visst?Den heter Hot it och är från Alessi. Undra om man ska köst på se... Kostar 1100 kr för den större storleken. Synd bara att det inte fanns någon matchande kaffebryggare. Får väl gå över till att koka.

/E

Det här med mätsticka

Jag är fortfarande sugen på den här mätstickan som jag skrivit om tidigare. Men sitter de verkligen kvar på väggen? Har bara sett olika dekorer som halvt hänger och dinglar... Någon som vet? Bör ju även tåla lite småfingerpetande.

Sedan är frågan... Den finns i grönt rött och blått. Jag tänker ju grönt pga allt annat grönt och att den kommer att smälta in. Eller borde man hellre ha någon annan färg?Den kostar 679 kr på Designonline.se

Och ja, jag skaaaaa fota Sveas rum. Vill bara få det lite mer klart först!
För övrigt somnade hon just i som matstol. Haha

/E

Bli granne med oss!

Nu finns bra tillfällen att bli granne med oss, för det vill ni väl? Klart ni vill!

Här är ett hus och en stuga som ligger bara ett stenkast från oss:


Bockholmsvägen 1. Bild från Hemnet. Länk till objekt.


Skärstubbsvägen 38. Bild från Hemnet. Länk till objekt.

Eller så gör ni som oss och köper en tomt och bygger nytt! Här är tomter på vår gata:


Sälstigen. Bild från Hemnet. Det finns flera olika tomter med olika priser, men här är en länk och här är en annan.

Helst får ni så klart bygga nytt på vår gata, det hade varit himla kul! Då lovar jag att bjuda på kaffe.

/E

Pruttens rum

Nu kommer äntligen en liten bildvisning av hur Sveas rum ser ut just nu. Än är det långt från klart, några tavlor saknas, lådor och så ska det sys ett överdrag till madrassen, men en liten förhandstitt får ni i alla fall!


Per håller på at testmöblera. Vi flyttade runt en del efter detta. Och de rosa lådorna blev bytta mot grå.


Svea gillar sitt rum, speciellt att glida runt på golvet. Baklänges.Det är jobbigt att få ett eget rum tycker Svea.

Vi provställde in hennes säng i rummet för att kunna möblera, men hon får inte sova här än... Det är så långt från vårt sovrum!

Vi har faktiskt hunnit sätta upp lite mer efter bilderna togs. Men det får ni se en annan dag!

/E

Älgbesök

I morse fick jag ett samtal av en granne som tipsade om att vi hade besök på gården. Och inte vilket besök som helst denna gång!
Kant

Vi har funderat på olika typer av lösningar av hur vi ska göra runt huset. Vi har funderat på grus, plattor och alla möjliga lösningar. Men så slog det oss i dag, vi använder oss av våra enorma mängder sten!

Snabbt skred vi till verket och gjorde ena kortsidan av huset (som inte ska målas och därmed stänkas ned av färg). Jag tycker själv att det blev ganska fint! Framförallt var det snabbt fixat och helt gratis.

Tungt var det!

/E


RSS 2.0